Foto: Shutterstock
Uzminēt, kas mazajam gaviļniekam patiktu, nav viegli. Varbūt nauda aploksnē patiesi nav slikta ideja? Ļoti iespējams, šādi pie sevis domā daudzi, raizējoties par dzimšanas dienas dāvanas sarūpēšanu kādam bērnam, varbūt pat paša atvasei.

Ko mēs visi sagaidām no dzimšanas dienas? Emocijas, brīnumu, labu garastāvokli, uzmanību, rūpes. Tavam bērnam var būt tikai pieci gadi, bet viņš jau lieliski saprot, ka šī ir īpaša diena gadā. Ka šajā dienā vislabākais tiks tikai viņam. Portālā "Parents" eksperti cenšas tikt skaidrībā, vai nauda kā dāvana bērnam vienmēr būs laba ideja.

Vai brīnumu iespējams iegādāties par naudu?

Kā uzsver ģimenes psiholoģe Marina Jakuba, bērniem patīk brīnumi, kad viņu vēlēšanās piepildās. Un to ne vienmēr iespējams iegādāties. Varbūt bērns vēlas iemācīties taisīt špagatu, bet varbūt viņš gaida atlidojam burvi gaiši zilas krāsas helikopterā vai grib kaķēnu – tieši tādu, kāds attēlots kalendārā pie vecmammas?! Vai šādā gadījumā nauda spēs iepriecināt bērnu?

Ja reiz sapņi ir konkrētāki, piemēram, velosipēds, skrituļslidas vai spēļu konsole, bet ģimene finansiālu apsvērumu dēļ šīs vēlmes nespēj piepildīt, tad šādā reizē aploksne ar naudiņu būs tieši laikā. Bet tādā gadījumā burtiski nākamajā dienā kopā ar bērnu jādodas šī lieta iegādāties. Te ir svarīgi nekavēt laiku, lai bērns dāvanu saņemtu iespējami tuvākajā laikā, kad svinēta dzimšanas diena.

"Bet vēl es uzskatu, ka nevajadzētu mazajam gaviļniekam dāvināt tieši naudas zīmes. Tās labāk atdot vecākiem, bet mazulim sagatavo citu mazu pārsteiguma dāvaniņu – gaisa balonus vai saldumus, vai grāmatiņu. Aploksni bērns uztvers šādi: "Man nebija laika skraidīt pa veikaliem, lai iegādātos tev dāvanu". Iedomājies, ja visas omītes, opīši, tantes un onkuļi atnesīs tikai naudas banknotes. Iespējams, sanāks apaļa summiņa, bet bērns vēl zemapziņā nav pārliecināts, ka parasti papīrīši var pārvērsties koka šūpuļzirdziņā vai lellē," skaidro psiholoģe.

Pat pieaugušajiem patīk pārsteigumi. Salīdzini: mīļotais vīrietis tavā bankas kontā ieskaita naudu vai uzdāvina jums abiem trīs dienas Parīzē, iepriekš precīzi izplānojot šo romantisko ceļojumu. Neliedz arī bērniem baudīt pasaku. Radi to, cenšoties uzminēt mazuļa vēlēšanās. To var izdarīt itin viegli. Gan jau tavs dēliņš tev pilnas ausis pierunājis par jaunāko konstruktoru, ko gribētu, bet meitiņa sapņo par nesen kā izreklamēto lelles modeli.

Labāk nauda, nekā lieki krāmi

Nauda kā dāvana, – tas ir normāli, uzskata finanšu eksperts Jurijs Petruškins. Galvenais, lai bērns prastu skaitīt un saprastu, ko var nopirkt par šo summu. Tāpēc līdz piecu sešu gadu vecumam, pēc eksperta domām, nav jēgas dāvināt banknotes. Tās neizraisīs nekādas emocijas. Bet, lūk, skolēnam – kāpēc gan nē?! Tas ir daudz labāk, nekā nevajadzīgas mantas.

Svarīgi, lai bērns prastu patstāvīgi izplānot savu dāvanas budžetu. Pieaugušajiem šajā procesā nevajadzētu iesaistīties. Ja tavs dēls vēlas visu sadāvināto naudu notērēt karuseļos vai lēkājot pa batutiem, lai tā arī būtu. Nepiespied bērnu tērēt naudu tam, uz ko tu esi plānojis ieekonomēt, piemēram, nopirkt jaunu pavasara virsjaku vai kancelejas preces.

Arī citā vietnē – "Aif" finanšu eksperte Svetlana Krivoručko pauž līdzīgas domas, kā jau iepriekš minēts: "Nauda kā dāvana bērnam svarīgos svētkos nav nedz slikta, nedz laba ideja. Svarīgs ir kas cits: kopā ar naudas aploksni mazajam gaviļniekam ir jāsaņem pozitīvas emocijas, jāsajūt uzmanības apliecinājumi no pieaugušajiem. Līdz tam bērnam kā minimums jāzina aritmētikas pamati, lai saprastu – cik daudz naudas viņam uzdāvināts. Turklāt bērnam jābūt tādā vecumā, kad cilvēks jau apzinās savas vēlmes un saprot, kā tās ar naudas palīdzību var apmierināt. Tāpēc es uzskatu, ka nauda dāvanā var tikt sarūpēta ne agrāk, kā bērns sasniedzis piecu gadu vecumu. Bērnu vecumā nauda pati par sevi nerada nekādas emocijas. Tās izraisa bērna sapņu piepildīšanās. Ja domā par naudu kā dāvanu, svarīgi jau iepriekš zināt, par ko bērns to vēlas pārvērst. Teiksim, zēns sapņo par jaunu un labu velosipēdu, bet ģimene pagaidām nevar atļauties šādu pirkumu. Taču vajadzīgo naudas summu var palīdzēt sarūpēt citi viesi, kuri uzaicināti uz dzimšanas dienas svinībām (!Protams, tas neattiecas uz pašreizējo laiku, kad Covid-19 pandēmijas dēļ noteikti dažādi ierobežojumi, tostarp pulcēšanās!). Bet pēc tam gaviļnieks kopā ar vecākiem var doties uz veikalu un pats izvēlēties, ar kādu "dzelzs rumaku" grib braukt. Tas bērnam pat būs interesantāk, nekā saņemt velosipēdu, kuru iegādājies kāds cits."

Kā bērnam dāvināt naudu: pieci noteikumi

  • Mēdz sacīt, ka par nekādu naudu nevar nopirkt godaprātu, talantu un mīlestību. Bērnam ir jāsaprot, ka tu viņa dzimšanas dienu atceries. Pasniedzot aploksni, obligāti pasaki, ka ilgi domāji, ko viņam varētu uzdāvināt, bet nekādi nespēji izlemt par konkrētu modeli. Un tad nolēmi, ka pareizāk būs, ja bērns pats sev izvēlēsies dāvanu.
  • Tev jāuzdāvina tā naudas summa, kas pietiks tās lietas iegādei, par kuru sapņo bērns. Tam nevajadzētu izskatīties šādi: "Dāvinu tev 50 eiro, pērc, ko vēlies". Tev jāsaka: "Dāvinu tev 50 eiro jaunas kleitas vai spēles iegādei."
  • Noteikti iesaiņo gan naudas, gan citas dāvanas. Viens no aizraujošākajiem brīžiem mazajam gaviļniekam būs tieši dāvanas izsaiņošana.
  • Vēlams, lai aploksnītei ar naudu klāt būtu vēl kāda maza dāvaniņa sirdij – rotaļlieta, saldums vai gaisa baloni.
  • Psihologi neiesaka dāvināt naudu bērniem līdz piecu gadu vecumam. Bērns vēl neizprot naudas vērtību, nespēj saprast, ka tev nav bijis laika vai izdomas, lai iegādātos aptaustāmu dāvanu.

Lai nebūtu bankrots jeb Bērna dzimšanas dienas ballīte bez pārspīlējumiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!