Vēl neviens precēts pāris līdz šim nav izticis bez strīdiem, līdz ar to tie tiek uzskatīti par dabisku laulību sastāvdaļu. Veselīgās un atklātās attiecības tie pat ir nepieciešami. Taču dažkārt to laikā mēs pieļaujam kļūdas, kas strīdu pārvērš no mazas liesmiņas lielā ugunskurā, ko grūti apdzēst.

Strīdi palīdz atrisināt domstarpības, atklāt savas sajūtas un arī iepazīt vienam otru. Bet lielākoties strīdi ir balstīti uz emocijām, tāpēc nereti dusmu vai nesapratnes uzplūdumā pasakām vai izdarām, ko tādu, ko citādi nebūtu darījuši. Tāpat gadās arī situācijas, kad strīds izceļas viena iemesla dēļ, bet pēc pāris minūtēm no nesaskaņu pūra lādes tiek vilktas ārā arī citas lietas, kas tev neapmierina partnerī, viņa uzvedībā vai domāšanā. Kad šāda veida strīds ir galā, partneri bieži vien pat aizmirst, par ko kašķis izcēlies.

Visbiežāk laulātie strīdas par naudu, bērnu audzināšanu un seksu, vēstīts portālā "Fatherly". Dažādie uzskati tajā, kā vajadzētu vai nevajadzētu tērēt ģimenes budžetu, intīmās tuvības biežums un kvalitāte, kā arī viedokļu nesakritība dažādos ar bērnu audzināšanu saistītos jautājumos var partneru starpā uzdzirkstīt dusmu liesmu.

Strīda laikā cilvēki visbiežāk uztraucas par taisnīgumu un vēlas aizstāvē savu viedokli, taču klīniskais psihologs Antonijs Čambers uzsver, tā ir viena no izplatītākajām kļūdām. Apkopojām vēl citas biežākās kļūdas, ko strīda laikā pieļauj pāri un kā no tām izvairīties.

Novirzīšanās no tēmas

Kad strīds jau ir iekarsis, bet tā rezultātā abi partneri vēl aizvien nav atraduši risinājumu, viens no viņiem "no zila gaisa" sāk iztirzāt arī pārējās ar konkrēto strīda iemeslu nesaistītas lietas, kas viņam šajās attiecībās vai partnerī neapmierina. Iespējams, tev šķiet, ka šis ir piemērots laiks, lai atgādinātu partnerim arī to, ka viņš nekad tev nepalīdz mājas darbos, vienmēr kavē vai nespēj tevi fiziski apmierināt, taču portālā "Martha Stewart Wedding" tiek uzsvērts, ka psihologi iesaka pāriem strīda laikā tomēr turēties pie sākotnējā nesaskaņu iemesla. "Strīdā iejaucot citus pagātnes notikumus, kas sāpinājuši vai vēl aizvien sāpina partneri, nepalīdz atrisināt radušos problēmu, gluži otrādi, tā tiek aizēnota, pārvēršot nelielu strīdu kārtīgā ķīviņā, kas var ievilkties daudz ilgāk nekā plānots," uzskata attiecību terapeite Tomija Nelsone.

Strīdēšanās alkohola reibumā

Alkohols uz cilvēkiem atstāj dažādu iespaidu, kamēr vieni kļūst sociāli atvērti un pozitīvi, citi ir viegli aizkaitināmi. Brīdis, kad ar partneri izlemjat pamieloties ar vīnu, nebūtu īstais laiks, lai no aizvainojuma skapja vilktu ārā visu, kas tur sakrājies. Alkohola iespaidā cilvēki bieži vien mēdz pateikt lietas, kuras citādāk neteiktu, un izdarīt ko tādu, ko vēlāk nākas nožēlot. Ja nevēlies nākamajā rītā pamosties ne tikai ar sāpošu galvu, bet arī nožēlas sajūtu par pateikto vai izdarīto, labāk tematu, kas var izraisīt asas diskusijas starp tevi un partneri, atstāj uz citu dienu, portālā "Fatherly" iesaka klīniskais psihologs Antonijs Čambers. Viņš piedāvā pāriem ieplānot laiku, kad viņi var mierīgā gaisotnē veltīt viens otram visu savu uzmanību un izrunāt pozitīvo un negatīvo, kas viņiem viens otram ir sakāms.

Foto: Shutterstock

Nespēja apvaldīt dusmas un pārtraukt strīdu

Kad jūti, ka vairs nespēj apvaldīt emocijas, sāc kliegt vai "vāries" dusmās, vajadzības gadījumā ar partneri vienojies uz mirkli pārtraukt strīdu, lai atgūtu kontroli pār sevi. Čambers portālā "Fatherly" stāsta, ka ļoti reti kuri pāri izmanto šo metodi, taču tā var būt ļoti iedarbīga. Taču ir liela starpība starp to, vai jūs abi vienojaties uz mirkli dziļi ieelpot, aiziet pēc ūdensglāzes, piecas minūtes pasēdēt katrs savā istabā vai darīt, ko citu, kas jūs abus varētu nomierināt, un turpināt diskusiju pēc pāris minūtēm, vai tu vienkārši strīda vidū pagriezies un aizej. Otrais variants, iespējams, palīdzēs tev savaldīt emocijas un atgūt kontroli, bet pret tavu partneri atstās pilnīgi pretēju efektu.

Strīdēšanās pirms došanās gulēt

Tu noteikti neskaitāmi daudz reižu esi dzirdējis – nekad neej gulēt dusmīgs. Un ne velti šī izsenā gudrība, kuru nereti mēdz uzskatīt arī par mītu, tiek bieži skandināta. Strīdēšanās pirms miega ir ne tikai ļoti slikts veids, kā nobeigt dienu, bet tas var novest arī pie traucēta miega, portālā "Martha Stewart Wedding"atklāj attiecību un etiķetes eksperte Eiprila Masīnī. "Ja zini, ka temats, par kuru tu vēlies aprunāties ar savu partneri var novest līdz strīdam, dari visu iespējamo, lai pataupītu to līdz rītam, kad jūs abi nebūsiet pārguruši no dienas darbiem," viņa iesaka. "Strīdi, kas notiek no rītiem, bieži vien ir daudz efektīvāki nekā tie, kas norisinās vēlu vakarā."

Neatvainošanās

Padomā, cik daudz tev nozīme tas, ja kāds, kurš tevi ir jebkādā veidā sāpinājis vai izraisījis tevī dusmu uzplūdu, tev par nodarīto atvainojas. "Neatkarīgi no tā, vai tu šajā strīdā esi panācis savu, vai piekāpies partnera viedoklim, ir ļoti svarīgi atvainoties – tā ir daļa no godīga strīda," stāsta attiecību eksperte. "Kad jūs ar partneri varat viens otram atvainoties par nodarīto vai pateikto, tas jums abiem liek justies labāk, neatkarīgi no strīda iznākuma."

Foto: Shutterstock

Sevis nemitīga aizstāvēšana

Sarunas par attiecību problēmām ļoti ātri var "noiet no sliedēm" un pārvērsties strīdā, sevišķi tad, ja sarunas laikā viens no partneriem pēkšņi sāk apšaubīt otra teikto. "Esmu strādājis ar pāriem, kur, ja viens no partneriem pēkšņi norāda uz mīļotā, viņaprāt, nepieņemamo darbību, otrs uzreiz aizstāvoši atbild, ka tā nav taisnība. Un no tā brīža viņi cenšas viens otram pierādīt savu taisnību, apspriežot konkrēto notikumu," portālam "Fatherly" stāsta Čambers. "Tā visa rezultātā viņi nemaz nespēj saskatīt to, kas slēpjas aiz šīs problēmas, un nenonāk līdz risinājumam." Tā vietā, lai aizstāvētu sevi un savu viedokli, centies uz situāciju paskatīties partnera acīm, lasi starp rindām un uzklausi viņa sacīto. Tas palīdzēs tev saprast problēmas patieso cēloni un ieraudzīt, ka viss nav tik rožaini, kā sākumā varētu šķist.

Vārdu "vienmēr" un "nekad" izmantošana

Strīda karstumā mēs nereti mēdzam izmantot vārdus "vienmēr" vai "nekad". "Tu nekad neiznes miskasti", "Es vienmēr maksāju rēķinu", "Tu nekad neatrodi laiku bērniem" ir tikai dažas no frāzēm, kas izskan no aizkaitinātas sievas vai vīra mutes. Taču, ja tu nedaudz padomātu, tad noteikti atcerētos kaut vai pāris reizes, kad vīrs iznesa miskasti vai sieva nomaksāja rēķinus, tāpēc izmantot vārdus "nekad" vai "vienmēr" ir ne tikai nevietā, bet arī ļoti aizskaroši.

Šķietami nevainīgas frāzes, kas strīda laikā var aizvainot laulāto draugu.

Savu sajūtu neizpaušana

Vai brīdī, kad tavs partneris vaicā "Vai viss kārtībā?" tava atbilde ir apstiprinoša par spīti tam, ka viss tevī iekšā "vārās"? Ja tā, tad zini, ka. Iespējams, tu šo stratēģiju izmanto, lai izvairītos no strīda, taču tas neko neatrisina. Ja tev tagad šķiet, ka esi nodzēsusi uguni, tad zini, ka zem tā esošās ogles vēl aizvien gruzd, un reiz pienāks diena, kad uzpūtīs vējš un tās sāks degt atklātā liesmā.

Masīnī iesaka tomēr nemitīgi komunicēt ar partneri un atklāt viņam, kā tu jūties, pat tad, ja zini, ka saruna izvērtīsies strīdā. "Ja jūs nekad nestrīdaties, tas nenozīmē, ka esat tik saderīgi, ka strīdiem nav iemeslu, gluži pretēji – tas liecina, ka viens no jums atklāti neizpauž savas emocijas," viņa skaidro. "Ja ir kaut kas, kas tevi jūsu attiecības vai partnera darbībā neapmierina, tad atklāti viņam to pasaki, nevis gaidi, kad tas pāraugs dusmu avotā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!