Foto: Shutterstock
Kad tev piedzimst mazulis, šķiet pēkšņi visi apkārtējie ir kļuvuši par ekspertiem bērnu audzināšanā. Kaut daži no draugu, paziņu un ģimenes locekļu sniegtajiem padomiem un ieteikumiem var būt patiesi noderīgi, citi jauno māmiņu tikai nokaitina.

Ģimenē ienāk mazulis, un tas, protams, ir satraucošs brīdis ne tikai jaunajiem vecākiem, bet arī ģimenei, radiem, draugiem un pat paziņām, kas izdzird priecīgo vēsti. Un – kur cilvēki, tur viedokļi un jautājumi, ko neviens nekautrējas izteikt skaļi.

Iedvesmojoties no portāla "Parents", iepazīstinām ar astoņām frāzēm, ko jaunajām māmiņu klātbūtnē labāk paturēt aiz zobiem.

Guli, kad guļ mazulis!


Šis šķietami ir vērtīgs padoms, taču mammas zina, ka to ir gandrīz neiespējami realizēt. Kāpēc? Jo laiks, kad mazulis ir iegrimis sapņu pasaulē, ir gluži piemērots, lai mierīgā garā apdarītu nepieciešamos mājas darbus vai vienkārši veltīt laiku sev. Tāpat šo padomu ir grūti ņemt vērā divu bērnu mammai, jo kamēr viens čuč, tikmēr tu beidzot vari pievērst nedalītu uzmanību otram. Tāpēc nākamreiz, kad vēlies jaunajai māmiņai sniegt šo padomu, tā vietā piedāvā viņai savu palīdzību bērnu pieskatīšanā vai mājas uzkopšanā, kas atvieglos viņas ikdienu un dos iespēju atvilkt elpu.

Tu nu gan izskaties nogurusi!


Negulētas naktis iet roku rokā ar būšanu par vecākiem, līdz ar to mamma noteikti pati jau ir pamanījusi zilos riņķus un maisiņus zem acīm. Nav nekāda vajadzība viņai vēlreiz par tiem atgādināt. Izceļot to, cik viņa slikti izskatās, tu vari negribot atstāt negatīvu iespaidu uz viņas pašapziņu.

Kad kļūsti par vecāku, viss paliek aizvien grūtāk


Audzināt mazuli nav viegli – negulētas naktis, barošana ar krūti, neziņa un satraukums, nemaz nerunājot par to, ka tev vairs nav laika ne sev, ne mīļotajam. Un dažkārt viss, kas mammu motivē grūtajos brīžos ir doma, ka reiz būs vieglāk. Šī iemesla dēļ frāze "Kad kļūsti par vecāku, viss paliek aizvien grūtāk" nemaz nepalīdz, gluži otrādi – tā padara grūtos brīžus vēl nepanesamākus. Tāpat der atcerēties, ka mamma ļoti labi zina, ka, bērnam augot, aug arī atbildība un pienākumi, tāpēc viņai tas nav vēlreiz jāatgādina.

Foto: Shutterstock

Vai tad tu negribēji puisi/meiteni?


Ir sievietes, kuras visu dzīvi ir sapņojušas par meitiņu, bet ir tādas, kuras tā vien gribētu būt par mammu brašam zēnam. Var gadīties, ka uzzinot gaidāmā bērniņa dzimumu, sapņotais nesakrīt ar realitāti, taču tas nebūt nenozīmē, ka mazulis nav gaidīts un mīlēts. Jautājums "Vai tad tu negribēji pusīti/meitenīti?" šādā situācijā būs gluži nevietā.

Viņš nemaz nav līdzīgs tev


"Reiz kāds pavēstīja, ka mani bērni nemaz nav līdzīgi man, un pēc tam nosmēja: "Vai tie vispār ir tavi?" Lieki teikt, ka tajā brīdī man tas nemaz nešķita smieklīgi," portālam "Parents" atklāj kāda divu bērnu māmiņa. Šādas frāzes un šķietami uzjautrinoši jautājumi jaunajām māmiņām nemaz nešķiet smieklīgi. Galu galā, kāda starpība, kuram mazulis līdzinās vairāk vai mazāk? Tā vietā, lai centos viņu pielīdzināt mammai vai tētim, vienkārši pasaki, cik mazais ir jauks. Šāds kompliments bērnam liks vecākiem uzplaukt smaidā.

Kad būs nākamais?


Visbiežāk šo jautājumi nākas dzirdēt mammai, kurai ir divi dēli vai meitas. Šajā gadījumā tas drīzāk ir "Vai mēģināsiet tikt pie meitiņas/puisīša?". Izdzirdot šo jautājumu, sievietes vienīgā doma ir – lūdzu, dodiet man laiku, lai tiktu galā ar tiem bērniem, kas man jau ir.

Ģimenes pieaugums nav lēmums, ko pieņemt sasteigti. Visam savs laiks! Tāpat jāņem vērā – tā ir diezgan personīga lieta, kas skar tikai pāri un viņu ģimeni.

Foto: Shutterstock

Vai tu drīz domā atgriezties darbā?


Liec šo jautājumu pie malas, un ļauj jaunajai māmiņa izbaudīt laiku, kad viņa var nestrādāt un visu savu uzmanību veltīt mazulim. Viņai priekšā vēl ir daudzi dzīves gadi, kurus pavadīt, domājot par savu darbu un profesionālo izaugsmi. Jāpiebilst – tad, ja viņa nolemj atgriezties darbā ātrāk nekā bija plānots, nenosodi viņu ar frāzēm "Kā tu vari ļaut citam audzināt tavu bērnu" vai "Tev karjera ir svarīga par ģimeni". Katra no tām negatīvi iespaido sievietes pašapziņu par sevi kā māti un spējām apvienot darbu ar bērnu audzināšanu.

Var gadīties, ka sieviete izlemj neatgriezties darbā arī pēc tam, kad grūtniecības un dzemdību atvaļinājums ir galā. Arī šajā gadījumā savus komentārus par to, ka sēdēšana mājās jau nav nekāds darbs, labāk paturēt pie sevis.

Par to, kā ir būt pilna laika mammai, vari lasīt šajā intervijā, kur par savu ikdienu stāsta Laura Grēviņa.

Tev ir jābaro mazulis ar krūti


Šī ir ļoti delikāta tēma, sevišķi tām māmiņām, kuras dažādu iemeslu dēļ savu mazuli nevar barot ar krūti. Ja vien neesi cita jaunā māmiņa, mazuļa vecmāmiņa, ārsts vai cita pietuvinātā persona, labāk izvairies izteikt savu viedokli un komentārus šajā jautājumā. Katras sievietes izvēle un paradumi ir ļoti privāti un atkarīgi no dažādiem faktoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!