Foto: PantherMedia/Scanpix

Droši vien, ka daudzi vecāki vēlas, lai bērns prastu un spētu paspēlēties viens pats – kaut vai pusstundiņu, kad vecākiem steidzami jāizdara kādas savas lietas vai vienkārši gribas atpūsties. Šie daži padomi, iespējams, tev palīdzēs mazuli iemācīt paspēlēties vienatnē. Ieteikumus apkopojis portāls Ihappymama.ru.

1. Izvēlies bērna vecumam un attīstībai atbilstošas rotaļlietas. Mazajiem bērniem tie ir klucīši, bumbiņas, leļļu trauciņi un mēbeles, lelles, šūpoles, ratiņi, mašīnītes utt. Svarīgi, lai mantas būtu košas, tīras un kvalitatīvas.

2. Parādi bērnam, kā jāspēlējas ar vienu vai otru mantu. Lai gan tavs mērķis ir iemācīt bērnam rotaļāties pašam, tomēr sākotnēji tev viņam jāparāda, kā tieši to darīt, jo bērns to vēl nezina. Ar laiku viņš redzētās darbības ar jauno mantu sāks pārņemt, izveidojot savu spēlēšanās veidu.

3. Pieradini bērnu palīdzēt apdarīt mājas darbiņus. Lai bērns ātrāk iemācītos spēlēties patstāvīgi, tev nepieciešams dažādot viņa iespaidus. Lai to paveiktu, piesaisti bērnu tev palīdzēt mājas solī. Apliet puķes, noslaucīt putekļus, salikt drēbes utt. Arī šīs darbības bērns noskatīsies un sāks izmantot spēlējoties.

4. Radi spēlei līdzīgas situācijas, pakāpeniski sarežģījot spēles sižetus, papildinot noteikumus, piedāvājot dažādus notikumus. Visus šos "sarežģījumus" izraugies no reālās dzīves. Lelle ir nosmērējusies – to jānomazgā; lācītis ir izsalcis, tādēļ tas jāpabaro, mašīna ir salūzusi, tai beigusies degviela utt.

5. Ļauj bērnam spēlēties tā, kā viņš to vēlas. Jā, noteikumiem ir jābūt (piemēram, nedrīkst mantas lauzt, mest ārā utt.), taču to nevar būt par daudz, citādi bērns vispār pazaudēs interesi pret spēlēšanos.

6. Slavē un uzmundrini bērna patstāvīgo spēlēšanos. "Man tā patika, kā tu spēlējies ar šīm lellītēm!", "Tu gan esi labi pacenties, uzzīmējot tik skaistu zīmējumu!"

7. Izslēdz multenes, planšeti, telefonu, televizoru. Visi šie gadžeti – lai gan mazuli var aizraut uz visai ilgu laiku, taču tie nekādi nepalīdzēs bērnam iemācīties patstāvīgi spēlēties.

8. Notici tam, - ja tu pareizi organizēsi apkārtējo vidi un savu uzvedību ceļā uz patstāvīgas spēlēšanas iemācīšanu, tad labs noskaņojums, pozitīvas emocijas, mīlestība pret spēli un mantiņām tev un tavas bērnam ir garantēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!