Foto: Shutterstock
Vēl viena bērniņa ienākšana ģimenē nekad nav viegls process. Tas var būt īsts pārbaudījums ne tikai vecākiem, bet arī viņu pirmdzimtajam. Ir dažādi veidi, kā sagatavot bērnu tam, ka ģimenē būs vēl kāds, kuru mamma un tētis lutinās un mīlēs.

Bieži vien pirmdzimtie var justies greizsirdīgi, redzot, cik daudz uzmanības jaunajam ģimenes loceklim velta apkārtējie un vecāki. Šķiet, ka vēl tikko viņš bija vis luteklītis, bet tagad šī loma ir piešķirta citam. Daži bērni ar brāļa vai māsas ienākšanu ģimenē tiek galā bez problēmām, bet citi neiztiek bez greizsirdības scēnām un cita veida emocionālām reakciām uz lielajām pārmaiņām.

Portālā "Quick and Dirty Typs" astoņu bērnu māmiņa Čerila Butlere dalās piecos ieteikumos, kas varētu palīdzēt tavu pirmdzimto sagatavot brālīša vai māsiņas ienākšanai ģimenē.

Aktīvi iesaisti pirmdzimto mazuļa gaidīšanā

Bērnam ir jājūtas īpašam un mīlētam, it īpaši tad, ja viņš ir satraucies, ka pēc mazuļa piedzimšanas vecāki visu savu uzmanību vairs neveltīs tikai viņam. Šī iemesla dēļ centies bērnā radušos satraukumu kliedēt, pēc iespējas ātrāk paziņojot, ka pēc deviņiem mēnešiem ģimenē būs vēl viens mazulis, kuru mīlēt un lolot varēs ne tikai vecāki, bet arī lielā māsa vai brālis. Tāpat centies savu pirmdzimto pēc iespējas vairāk iesaistīt procesos, kas saistās ar jaunā bērniņa gaidībām. Iespējams, jūs visi trīs kopā (bet varbūt arī kopskaitā vairāk – mamma, tētis un ...) varat doties pie ārsta uz kārtējo apskati, kur arī tava atvase varēs redzēt jaunā ģimenes locekļa attīstību mammas puncī un dzirdēt viņa sirdspukstus. Šādas kopīgas nodarbes mazuļa gaidīšanu padarīs par aizraujošu laiku ne tikai vecākiem, bet arī bērnam.

Ļauj bērnam iesaistīties arī rotaļlietu un drēbīšu izvēlē vai, iespējams, pat jaundzimušā istabas iekārtošanā. Parādi bērnam, ka viņa viedoklis vecākiem ir svarīgs. Ļauj viņam izvēlēties, ar kādu mantiņu labprāt spēlētos viņa gaidāmā māsiņa vai brālītis. Visticamāk, ka pēc zīdaiņa piedzimšanas pirmdzimtais gribēs spēlēties ar mazuli un parādīt viņam tās mantas, kuras pats ir izvēlējies.

Centies sarunās ar bērnu pēc iespējas vairāk iesaistīt frāzes, kurās tu uzskatāmi parādi, ka būt par vecāko māsu vai brāli būs tiešām lieliski. Piemēram, ja kopīgi spēlējat kādu galda spēli, ieminies, ka vēlāk tavs bērns varēs šo aizraujošo spēli iemācīt arī jaunākajam ģimenes loceklim, un viņi to varēs spēlēt kopā. Jo biežāk vecāki centīsies ar savu vecāko bērnu runāt par zīdaiņa ienākšanu ģimenē, jo mazāks šoks viņam būs brīdī, kad tas tiešām notiks.

Norādi uz to, cik svarīga loma ģimenē ir pirmdzimtajam

Foto: Shutterstock

Velti laiku tam, lai savam vecākajam bērnam atgādinātu viņa labās īpašības un talantus. Centies izcelt visu labo viņā, lai parādītu, cik viņš ir īpašs, neatkārtojams un cik ļoti tu viņu mīli. Ja bērnam patīk justies gandrīz pieaugušam, izvirzi viņu līdera pozīcijās, parādot to, ka ir lietas, kuras viņš prot, bet mazais vēl nē. Tad vecākais bērns leposies, ka ir lielāks un gudrāks, citādāk vecākais bērns parasti izjūt tikai sava stāvokļa mīnusus, nevis plusus.

Norādi, ka tagad tavs pirmdzimtais būs lielā māsa vai brālis, uzsverot uz vārdu "lielā", un varēs tev palīdzēt mazuļa aprūpē. Taču nepadari vecāko bērnu par aukli un neliec viņam darīt lietas tavā vietā. Citiem vārdiem sakot, neatņem viņam "bērnību", liekot nemitīgi pieskatīt jaunāko ģimenes locekli. Ja neliela palīdzība atsevišķos brīžos mazajam liks justies vajadzīgam un īpašam, tad pārlieku liela viņa ģimenes statusa izmantošana bērnu tikai sadusmos. Pēc iespējas biežāk centies bērnam atgādināt, ka katrs no ģimenes locekļiem ir svarīgs un katram ir sava īpašā loma, kuru var pildīt tikai viņš. Arī tas bērnam palīdzēs justies īpašam un vajadzīgam.

Nosviniet jaunā ģimenes locekļa piedzimšanu

Foto: Shutterstock

Astoņu bērnu māmiņa stāsta, ka katru reizi, kad pēc dzemdībām viņa ir atgriezusies mājās, pirmā lieta, ko Čerila izdarīja – apskāva savus mājās palikušos bērnus. "Esot prom no viņiem vairākas dienas, es vienmēr biju ļoti sailgojusies. Šķita, ka neesmu redzējusi viņus veselu mūžību, tāpēc vienmēr gribēju viņus apskaut un sabučot. Šī iemesla dēļ, man ienākot pa durvīm, vīrs vienmēr paņēma jaundzimušo pie sevis, lai varu kārtīgi samīlēt savus pārējos bērnus un parādīt to, cik ļoti man viņi pietrūka," viņa atzīst. Kaut bērni ar lielu izbrīnu vienmēr esot devušies apskatīt jaundzimušo, pēc pāris minūtēm viņu interese esot pagaisusi, un viņi vairāk priecājas par to, ka mamma ir atgriezusies mājās, nekā par jaunā cilvēciņa ienākšanu ģimenē.

Čerila iesaka nosvinēt jaunā bērna ienākšanu ģimenē. Sieviete stāsta, ka viņas ģimenē dienā, kad mājās ieradās māmiņa ar jaundzimušo, bija skaisti uzklāts galds un visapkārt valdīja svinību noskaņa. Tas, kā jūs ģimenē nosvinat šo skaisto dzīves notikumu, ir atkarīgs no jums pašiem. Astoņu bērnu māmiņa stāsta, ka viņi visas dienas garumā esot mielojušies ar dažādiem gardumiem, piemēram, kēksiņiem un saldējumu. Tāpat vecākajiem bērniem tika ļauts zīmēt zīmējumus zīdaiņa dienasgrāmatā. "Viņi vienmēr jutās īpaši, jo ļāvām viņiem zīmēt zīdaiņa dienasgrāmatā, kurā citkārt kaut ko ierakstīt varēja tikai mamma vai tētis," stāsta Čerila.

Tāpat tu savam pirmdzimtajam par godu brālīša vai māsiņas ienākšanai ģimenē vari uzdāvināt nelielu dāvaniņu. Tad vecāko bērnu pieredze, saskaroties ar jaundzimušo, būs pozitīva.

Izrādi mīlestību

Foto: Shutterstock

Jebkurš bērns vēlas justies mīlēts, būt drošībā un izpatikt saviem vecākiem. Tāpēc neaizmirsti viņam to nodrošināt. Kaut tas nebūt nešķiet grūts uzdevums, ikdienas steigā ar jaunāko bērnu, pat pašiem nemanot, vecāki var aizmirst par savu vecāko atvasi.

Viens no veidiem, kā ik dienas vari atgādināt, ka pirmdzimtā klātbūtne tev dara prieku, ir šis: ja tavs vecākais bērns jau iet skolā, viņam atgriežoties mājās, paziņo, cik lieliski ir viņu redzēt un, ka tu esi priecīga redzēt viņu mājās.

Velti kaut stundu dienā, lai sarunātos, spēlētu spēles vai darītu ko citu aizraujošu divatā ar savu vecāko bērnu. Tas noteikti viņam radīs drošības sajūtu, ka visa vecāku uzmanība netiek veltīta tikai jaunākajam ģimenes loceklim.

Iespējams, ir vērts padomāt par vienu nedēļas dienu, kad tētis vai mamma aizved vecāko bērnu "randiņā". Galvenais nosacījums – visa uzmanība tiek veltīta tikai vienam bērnam, jaunāko atstājot mājās kopā ar otru vecāku. Šādus randiņus varat ieplānot vienu vai, iespējams, pat vairākas reizes nedēļā.

Māci arī apkārtējos pievērsties vecākajam bērnam

Foto: Shutterstock

Tavu bērnu dzīvē svarīgu lomu pilda ne tikai vecāki, bet arī vecvecāki, tantes, onkuļi un biežāk satiktie ģimenes draugi. Taču, ja vecāki lieliski tiek galā ar abiem bērniem, un vecākais neizrāda nekādas greizsirdības pazīmes, ieraugot, ka citi apkārtējie vairāk uzmanības pievērš mazulim, nekā vecākajam bērnam, viss vecāku darbs var būt "vējā". Šī iemesla dēļ māci arī citus apkārtējos veltīt pietiekami daudz laika arī vecākajam bērnam, ne tikai mazulim.

Izstāsti viņiem kādu svarīgākos principus, kurus jūs kā vecāki cenšaties stingri ievērot. Tieši jūs esat tie, kas vislabāk pazīstat savus bērnus. Esiet pietiekami uzstājīgi un uzsveriet to, cik nozīmīgi ir sadalīt savu uzmanību vienlīdzīgi abiem bērniem.

Visticamāk, ka, ieraugot mazuli, visa ciemiņu uzmanība neapzināti tiks pievērsta mazajam, jo viņš taču ir tik mīlīgs un jauks. Šādos gadījumos, iespējams, pirms jaundzimušā atrādīšanas draugiem vai citiem ģimenes locekļiem, atgādini, ka labāk pirms došanās pie mazuļa vispirms aprunāties ar ģimenes vecāko bērnu. Tas visnotaļ viņam liks justies labāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!