Foto: Shutterstock

Daudzas mammas sapņo savus bērnus izaudzināt par ģēnijiem. Vienlaikus, lai gan pastāv tik daudz un dažādu audzināšanas metožu, precīzas instrukcijas, kā izaudzināt brīnumbērnu, neviens vēl nav radījis.

Tomēr ir vecāki, kuri nelasa tematiskos forumus un pedagoģiskas grāmatas, taču viņu bērni bieži vien kļūst par ģēnijiem. "Adme" mēģina tikt skaidrībā, kur gan slēpjas šo ģimeņu noslēpums, izveidojot sarakstu ar 10 noteikumiem, kas var palīdzēt bērnu izaudzināt par ģēniju.

  • Te atradīsi 12 padomus mazā ģēnija mammai.

Patstāvības veicināšana

Parastās ģimenēs ir pārliecība, ka bērnam panākumi nodrošināti, ja viņa galvā tiks "ielikta" izpratne: "Es visu varu". Bet daudz svarīgāk bērnā "iesēt" pārliecību, ka "Es visu varu pats". Pateicoties šādam domāšanas veidam, bērns zinās, ka viņš ne tikai virzās uz nākotni, bet būvē to.

  • Šeit atradīsi interesantu zinātnieku skatījumu par to, ka nav iespējams plānoti ieņemt un dzemdēt ģēniju.

Problēmas var būt tikai sākums

Ceļš uz šo patstāvību gulstas caur bērnu izlolotām un rūpīgi glabātām iniciatīvām. Ja bērns kaut ko sācis darīt, lai cik gadu viņam nebūtu, vecākiem viņš ir jāatbalsta un jāpamudina. Ja kaut kas neizdodas, vecākie radinieki atgādina: problēmas ir tikai sākums, mazais.

Foto: Shutterstock

Uzticēšanās – labākā uzslava

Kā gan iedrošināt un veicināt bērnu sākumā? Ne jau ar konfektēm apbalvot. Ir jāsaprot, ka bērnam, kurš sper pirmos soļus kādā lietā, visvērtīgākā uzslava ir uzticēšanās. Ja bērnam sāk pilnībā uzticēt kādu darbiņu, tātad, viņš ir pietiekami veiksmīgs tajā.

Āriene nav galvenais

Vēl viena svarīga atšķirības zīme slēpjas tajā, ka topošos ģēnijus nekad neieciklē uz ārieni. Lieta tāda, ka bērna uzturēšana ideālā izskatā ir nodarbe, kas paņem pārāk daudz spēka gan mammai, gan viņas atvasei. Un starp citu, pēc gudru mammu domām, nekādu personības attīstību tīrs apģērbs nerada. Turklāt pašiem bērniem ir pilnīgi nospļauties, kā viņi izskatās.

Pieņemt nekārtību

Bērniem apkārt bieži valda haoss, no kura neviens gudrs vecāks neizvairīsies. Te jāsaprot: bērni ir neuzmanīgi un blakus viņiem vienmēr kaut kas krīt, izbirst, izlīst un nosmērējas. Tādēļ tā vietā, lai bērnus pārāk radinātu pie tīrības mājā, vajadzētu viņiem ļaut dzīvot komfortablos apstākļos, pakāpeniski stāstot par kārtības mājās nepieciešamību.

  • Šeit atradīsi bērna uzvedības veidus, ko nevar atstāt bez uzmanības.

Baterijām ir jānosēžas

Parasti vecāki pastaigas laikā bieži bērniem kliedz: "Nekāp! Neaiztiec! Nomierinies!" Vienlaikus daudz gudrāki vecāki zina, ka bērnam ir jāizliek visa sava neizmērojamā enerģija bērnībā. Tad pieaugušo dzīvē viņam būs vieglāk noenkuroties kādā vienā vietā.

Saprātīga brīvība

Iespējams, ģēnijiem bērnībā patiešām ir bijis pārāk daudz atļauts. Tomēr pastāv rāmji, kurus nedrīkst pārkāpt pat šādi bērni, un tas attiecas uz cieņu pret vecākiem cilvēkiem. Pat ja esi nolēmis bērnu nerāt un atbalstīt visu, ko viņš dara, gadījumā, ja mazais aizskar kādu vecāku cilvēku, tev jābūt stingram, lai iezīmētu tos rāmjus, ko bērns tomēr nedrīkst pārkāpt, lai kāda brīvība viņam netiktu dota citā ziņā.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tētis – galvenais, bet mamma – kopā ar viņu

Cieņu pret vecākiem cilvēkiem bērnā jāieaudzina iespējami agrāk. Bērniem ir jāredz, ka ģimenē pirmajā vietā ir tētis ar mammu un viss, ko viņi dara. Ja tas tiks izdarīts, bērni vēlāk vecākus neapbērs ar izsaucieniem "izdari" un "gribu", bet centīsies visu panākt patstāvīgi.

  • Kā bērnam iemācīt labas manieres, uzzini te.

Bērna paškontrole pastāv

Bērnu labāk ir sodīt nevis ar aizliegumiem, bet radot noteikumus, kas sola atvasei kaut kādu labumu par labu uzvedību. Ja bērns nedzīvo šauros aizliegumu un sodīšanas rāmjos, viņš mācās pats koriģēt savu uzvedība sevis paša labā.

Nekas nepaliek nepamanīts

Mūsdienu psihologi iesaka neslavēt bērnu par katru sīkumu, tādā veidā viņu stimulējot attīstīties. Vienlaikus topošo ģēniju vecāki ir pārliecināti, ka jāatbalsta un jāpamana katrs bērna sasniegums – liels vai mazs. Pat ja šādai mammai mazulis atnes pāris uz burtnīcas lapas uzzīmētus klekšus, viņa zīmējumā atradīs plusus, un kas nav mazsvarīgi, paslavēs par šo darbiņu citu radinieku priekšā.

  • Te atradīsi psiholoģes ieteikumus, kā pareizi slavēt bērnu, bet šeit par to, kādēļ ir svarīgi bērnu nepārvērst par uzslavu vergu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!