"Nejauši uzzināju, ka tagad visus zīdainīšus līdz trīs mēnešu vecumam sūta pārbaudīt avotiņu un gūžiņas. Manam puikam tūlīt jau būs pieci mēneši, bet ģimenes ārsts šādas pārbaudes pat nav pieminējis. Sonogrāfija esot jāuztaisa līdz tiem trim mēnešiem, pēc tam vairs neesot jēgas taisīt. Tā tiešām ir? Cik mēnešos sūta pie neirologa? Varbūt pie viņa mums arī jau sen vajadzēja braukt?" tā Cālis.lv forumā pēc padoma taujā kāda jaunā māmiņa.

Nacionālā veselības dienesta pārstāve Evija Štālberga norāda, ka "speciālistu konsultācijas, ultrasonogrāfijas un citus izmeklējumus ģimenes ārsts vai pediatrs nozīmē, ja ir tāda nepieciešamība – izvērtējot bērna veselības stāvokli un medicīniskās indikācijas. Līdz ar to par nepieciešamību saņemt speciālistu konsultācijas un veikt izmeklējumus aicinām konsultēties ar bērna ārstējošo ārstu."

Lūk, piedāvājam iepazīties, kādas valsts apmaksātas profilaktiskās pārbaudes bērniem ir veicamas!

3.-5. dzīves dienā (parasti dzemdību nodaļā) - veic bērna dzirdes pārbaudi, noņem asins paraugu un nosūta to uz laboratoriju, lai izslēgtu iedzimtas saslimšanas. Ja izmeklējums veikts agrāk nekā trešajā dzīves dienā - līdz 28. dzīves dienai izmeklējumu veic atkārtoti. Potēšana saskaņā ar Vakcinācijas kalendāru, tas aplūkojams šeit.

1. mēnesis. Ģimenes ārsts apskata bērnu mājās: vienu reizi pirmajās trīs dienās pēc izrakstīšanās no slimnīcas un vienu reizi trešajā dzīves nedēļā. Vecmāte, māsa vai ārsta palīgs apskata bērnu mājās: vienu reizi pirmajās trīs dienās pēc izrakstīšanās no slimnīcas, bet turpmāk reizi 10 dienās.

1. – 6. mēnešu vecumā. Ģimenes ārsts apskata bērnu praksē - reizi mēnesī (ja vizīte nenotiek - māsa vai ārsta palīgs apskata bērnu mājās). Potēšana saskaņā ar Vakcinācijas kalendāru.

7. – 11. mēnešu vecumā. Ģimenes ārsts, māsa vai ārsta palīgs apskata bērnu praksē - divas reizes šajā laika posmā (ja vizīte nenotiek - māsa vai ārsta palīgs apskata bērnu mājās).

12 mēnešu vecumā. Ģimenes ārsts apskata bērnu praksē (ja vizīte nenotiek - māsa vai ārsta palīgs apskata bērnu mājās). Nosaka hemoglobulīna koncentrāciju bērna asinīs. Potēšana saskaņā ar Vakcinācijas kalendāru.

13. – 24. mēnešu vecumā. Ģimenes ārsts apskata bērnu praksē - divas reizes gadā. Acu ārsta (oftalmologa) apskate. Potēšana saskaņā ar Vakcinācijas kalendāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!