Foto: Shutterstock

Kā jebkurā vingrošanas vai kustību nodarbībā, arī logoritmikā valodas veidošanai ir nepieciešama pareiza elpošana – ieelpas un izelpas veidošana un kontrole. Bērnam būs grūti izskaidrot terminus izelpa un ieelpa, tādēļ vecākiem vai skolotājam šīs darbības būtu ieteicams pašam demonstrēt. Kā piemērus var izmantot, piemēram, puķes ostīšanu, suņu riešanu un gaudošanu.

Šādiem vingrinājumiem, kas bērnam iemāca pareizu elpošanu un to veidus, jāpievērš liela uzmanība, uzsver ārste un speciālā pedagoģe Aija Cukura un mūzikas skolotāja Daina Cukura – Akmene savā nule kā izdotajā grāmatā "Vispārējie vingrinājumi logoritmikā".

Speciālistu ieteikti elpošanas vingrinājumi, kas palīdzēs valodas attīstībā

1. Lūdz bērnam aizvērt muti un klusējot elpot tikai caur degunu (protams, ja bērnam nav stipras iesnas un apgrūtināta elpošana caur degunu). Šo lūgumu jācenšas ievērot, kamēr vien notiek nodarbība jeb vingrināšanās ar bērnu.

2. Bērnu palūdz veikt ieelpu caur degunu, izelpu caur muti un otrādi.

3. Bērns veic dažādus pūšanas vingrinājumus, taču jāraugās, lai pūšot priekšmetus, vaigi nepiepūstos apaļi. Var pūst vates piciņu, ziepju burbuļus, sausas, kaltētas koku lapas, ūdenī viegli peldošas rotaļlietas, gumijas bumbas, piepūšamās bērnu rotaļlietas, bērnu mūzikas instrumentus (tauri, stabuli, svilpavnieku, flautu).

Foto: PantherMedia/Scanpix

4. Diezgan grūti, bet efektīvi būtu, ja bērniem izdotos apgūt Maskavas (Krievija) konservatorijas profesores Aleksandras Streļņikovas ieteiktos elpošanas vingrinājumus. Tie noņem balsenes sasprindzinājumu, pamatojoties uz elpas veidošanas diafragmas palīdzību. Jāseko līdzi ieelpai, tās laikā nedrīkst cilāties pleci.

Piemēram, bērns iedomājas, ka pasmaržo ziedu (ja iespējams, bērnam tiešām iedod svaigu un smaržīgu puķi), tad ieelpa caur degunu izdodas pareiza. Vispirms ieelpo lēni un gari. Tad ieelpa kļūst īsāka un asāka, arī ātrāka. Izelpai parasti vērību nepievērš, tādēļ elpošanas ātrumam jābūt tādam, lai bērns pagūtu izelpot.

Lai noskaidrotu, vai bērns elpo pareizi, uz vēdera, tieši zem ribu loka (uz diafragmas), jāuzliek roka. Ja bērns elpo pareizi, tad elpošanas ritmā jūtamas kustības.

Ieelpojot dziļāk, izelpā var izrunāt īsos un garos patskaņus, tā sauktās vaļējās zilbes. Elpojot var grozīt galvu uz augšu un leju, uz vienu vai otru sānu. Šie vingrinājumi veicina pareizas elpošanas attīstību, noņem artikulācijas aparāta saspringumu un palīdz pareizi izrunāt patskaņus.

Vingrinājumi stāvus, turot rokās lielo bumbu

  • Kustina bumbu uz augšu un leju, pa labi un pa kreisi.
  • Imitē senlaicīga sienas pulksteņa svārsta kustības, vienlaikus kustinot galvu vai mēli.
  • Ceļot bumbu uz augšu, saka "uh". Tā imitē smaguma celšanu.
  • Driblējot bumbu pret zemi, saka "jā, jā" vai "tā, tā".
Foto: Shutterstock

Vingrinājumi elpošanai, sēžot uz fizikālās terapijas bumbas

  • Imitē žāvāšanos, šķaudīšanu.
  • Imitē pieneņpūku, sniegpārsliņu pūšanu.
  • Attēlo niršanu ūdenī – elpas aizturēšana, kontrolējot ar metronomu.
  • Imitē peldēšanas kustības ar pareizu ieelpu un izelpu.
  • Ieelpas un izelpas veidošana tiem, kuri stostās: Ieelpai caur degunu līdz diafragmai jābūt iespējami garākai, izelpai – lēnai. Izelpojot izrunā garos patskaņus (cenšoties kustību nesaraustīt, bet izpildīt plūstoši). Šādu elpošanas sistēmu izveidoja un izmantoja jau Streļņikova un Irēna Donava darbā ar tiem, kuri stostās, plaušu slimniekiem, hronisku augšējo elpošanas ceļu slimniekiem un arī tiem, kuriem ir balsenes problēmas.
  • Uzliek plaukstas uz ribām, it kā lēni saspiež krūšukurvi un veido izelpu. Vingrinājumu atkārto vairākas reizes, lai izjustu arī ieelpas efektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!