Foto: Shutterstock
Sabiedrībā pierasts domāt, ka bērniem ir jāmācās no saviem vecākiem, tomēr nereti arī paši bērni mūs aicina iemācīties ko jaunu. Savās pārdomās par šo tēmu dalās Labklājības ministrijas un kampaņas "Maziem mirkļiem ir liela nozīme" radošās komandas pārstāve Aiga Ozoliņa.
"Mēs noteikti varam iedvesmoties no bērnu nezūdošās intereses par dažādām nodarbēm. Pieaugušie savā ikdienā ir diezgan rutinēti, dienu no dienas dzīvojot atbilstoši noteiktam izklaides un pienākumu šablonam, tikmēr bērni priecājas par katru iespēju kustēties un apgūt jaunas iemaņas.

Brauksim kopā ar velosipēdu, slidosim – būsim aktīvi, jo ar kustībām mēs gūstam emocijas, ko varēsim iemūžināt savās atmiņās."

  • Plašāk par kampaņu "Maziem mirkļiem ir liela nozīme" lasi šeit.

Ozoliņa min, ka prieks ir vēl viena no bērniem aizgūstama emocija. Bērni noteikti prot priecāties par ikdienišķiem mirkļiem daudz vairāk un sirsnīgāk nekā pieaugušie, jo daudzas lietas uztveram par pašsaprotamām detaļām savās dzīvēs. Aizgūstot šo prieku par šķietamiem sīkumiem, mēs varam iekrāsot savu dzīvi.

"Varam mācīties arī zinātkāri, kas plūst no bērniem aumaļām – bērni vienmēr meklēs iespējas izzināt pasauli. Lai arī cik muļķīgas mums liktos darbības un jautājumi, viņi noteikti pamanīs detaļas, kas ar mūsu acīm netiktu pamanītas. Vai esat redzējuši bērna prieku brīdī, kad viņi atklāj jaunas lietas?

Foto: Shutterstock

Bērna ienākšana mūsu dzīvē ir prieks, kas ļauj paraudzīties uz dzīvi no citu izjūtu perspektīvas –atsevišķos mirkļos bērns var būt arī mūsu skolotājs. Nemaz nemanot, mēs mācāmies bērniem līdzi gan praktiski, gan vērtību ziņā – mācot uzvedības normas, pieklājību, cieņu, sirsnību, piedošanu un piekāpību, mēs atgādinām šīs lietas arī sev un augam kopā ar bērniem.

Atceroties savu bērnību, mums katram atmiņā nāk kas cits, bet parasti tās ir siltas domas – jautrā pikošanās ar tēti ziemā un kanēļmaizīšu smarža, kura piepildīja visu māju katru svētdienu, pasaku lasīšana vakaros un smilšu pilis pludmalē. Tās ir nodarbes, kas vieno vecākus ar bērniem – mazie mirkļi, kuri pavadīti kopā, priecājoties un jauki pavadot laiku."

Ozoliņa arī piedāvā dažas idejas kopīgai laika pavadīšanai:

  • "Fotografēsimies kopā turpmāk ik gadu (mēnesi) vienā un tai pašā dienā;
  • Zīmēsim ar čiekuru, zīlēm vai kastaņiem;
  • Darināsim rotājumus Ziemassvētku eglītei;
  • Pētīsim, kuri populāri rakstnieki (mūziķi, sportisti utt.) dzimuši mūsu novadā (pilsētā, valstī)
  • Aizbrauksim uz pirmo skolu';
  • Dosimies pastaigā un pētīsim (fotografēsim) visu neparasto: skaistas durvis, senas mājas, kokus utt.;
  • Atradīsim kartē ielu ar neparastāko nosaukumu un dosimies turp "ekspedīcijā";
  • Piecelsimies ļoti agri un dosimies pastaigā, kamēr pilsēta vēl iemigusi;
  • Pieteiksimies apciemot vientuļos sirmgalvjus pansionātā, palasīsim viņiem priekšā grāmatu."
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!