Lai kā tu varbūt necenstos radīt priekšstatu, ka tavs bērns ir vislabāk audzinātākais pasaulē, tas neizdosies, ja esi pieļāvis nopietnas kļūdas. Vienmēr var parādīties situācijas, kuras uzreiz parādīs vecāku pedagoģiskās izgāšanās.

Lūk, te būs neliels sarakstiņš ar bērnu izgājieniem, kas liecina – vecāki nošāvuši greizi viņa audzināšanā! Šīs sešas tipiskākās situācijas aplūko "Adme".

Ieradums pārtraukt pieaugušo

Frāze "Nepārtrauc!" nestrādā tādēļ, ka bērnam ir jāiemāca sagaidīt savu rindu sarunā, un tas jādara ikdienā un mājas apstākļos – vakariņu laikā vai tavas telefonsarunas laikā ar darba kolēģiem. Piemēram, pirms kādam piezvanīt, bērnam ir jāpasaka: "Tagad es runāšu pa tālruni un mani nedrīkst pārtraukt. Pabeigšu runāt, kad pulkstenī īsais un garais rādītājs, atradīsies, lūk, uz šī cipariņa."

  • Lūk, šeit atradīsi vienkāršu un iedarbīgu metodi, kā bērnam iemācīt nepārtraukt pieaugušos!

Bērns veikalā aiztiek preces vai uzstājīgi pieprasa tās nopirkt

Svarīgi, lai bērns iemācītos valdīt emocijas pār savām vēlmēm, jo visu, ko veikalā pārdod, nav iespējams nopirkt, un tas arī nav nepieciešams. Viņam šķiet, ka tu veikalā preces izvēlies bez nekāda mērķa, viņš nesaprot, ka tev ir vismaz aptuvens pirkumu saraksts. Tādēļ pirms došanās uz veikalu vajadzētu ar bērnu parunāt un sagatavoties šim gājienam.

Foto: Shutterstock

Sastādiet kopā sarakstu (bērniem, kuri neprot lasīt, var zīmēt attēlus), lai bērns veikalā ir aizrauts ar šo papīra lapu un uzmanīgi seko, vai plāns tiek izpildīts.

  • Par dažādiem bērnu niķiem veikalā un kā ar tiem vislabāk tikt galā, lasi šeit.

Nesaka pieklājīgus vārdus

Jo agrāk bērnā mēģināsi ieaudzināt pieklājību, jo labāk. Tomēr ir bērni, kuri visai viegli piesavinās šīs normas, bet citiem tas padodas ar grūtībām. Parādi bērnam pieklājīgo vārdu burvestību: neizpildi viņa prasības: "Dod man" bez vārdiņa "lūdzu". Sasveicināties, atvadīties un pirmajam pateikt paldies, negaidot, kad par to atcerēsies bērns. Rādi piemēru!

  • Rupji vārdi no bērna mutes. Mammu pieredzi un ieteikumus atradīsi te.

Nezina robežas

Protams, bērnam ir grūti apzināties, ka ir informācija, ar kuru nevajadzētu dalīties ar svešiniekiem. Bērns dzīvo bez kauna sajūtas, viņam vēl nav pieredzes, kad atklātie noslēpumi ir izspēlējuši ļaunu joku ar pašu. Bet, lūk, vecākiem šie bērns izgājieni gan var patiešām pabojāt dzīvi. Kā gan izvairīties no šādiem slideniem brīžiem?

Pamēģini ieviest tādu izpratni kā "mājas noslēpums", kas apzīmēs visu to, ko nevajadzētu uzzināt cilvēkiem no malas.

  • Veiksmīgākas komunikācijas ar bērnu paņēmienus atradīsi šeit.

Baidās paiet tālāk no tevis

Kad pieaugušie mākslīgi rada barjeras normālai aktivitātei, bērns baidās paiet tālāk no vecākiem. Jo, redz, galvā jau ir skaidri uzstādījumi, – ja viņš uzlīdīs slidkalniņā, tad noteikti nokritīs; ja nobrauks no slidkalniņa, tad obligāti saplēsīs drēbes utt.

Foto: Shutterstock

Tādēļ, kad pieaugušais, esot labā noskaņojumā, pēkšņi atļauj mazajam paskraidīt vienam pa rotaļu laukumu, viņš uzmanīgi raugās apkārt un izvēlas neriskēt ar savu "dzīvību" tikai dažu minūšu baudas dēļ.

  • Kā palīdzēt bērnam apgūt draudzēšanās iemaņas, par to lasi te.

Piesienas svešiem cilvēkiem

Ja bērns ar vieglumu var sākt sarunāties ar nepazīstamiem cilvēkiem par jebkādu tematu, tas var liecināt par to, ka viņš aug ģimenē, kurā valda uzticēšanās. Bet vienlaikus tas arī vēsta par to, ka bērns nezina, ka pieaugušajiem var būt arī citas intereses, ne tās labākās. Spilgts piemērs: vecāki nevar nodarboties ar savām lietām, jo cenšas simtprocentīgi visu laiku veltīt savam bērnam.

Nav pārsteigums, ka bērnam neveidojas priekšstats par to, ka citiem cilvēkiem ir savas vajadzības, kas atšķiras no viņa vēlmēm.

  • Cik daudz "nē" ir pietiekami, lai izaugtu paklausīgs bērns. To uzzini rakstā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!