Foto: Shutterstock
Vasara ir īstais laiks, kad bērni atgūst lielo prieku par ziepju burbuļu pūšanu, jo tie tik skaisti lido saulainajā gaismā. Lai mazliet stimulētu bērnu eksperimentālo dziņu, piedāvājam trīs mājās paveicamus eksperimentus ar ziepju burbuļiem, kas ļaus uz šo, sekundēs izgaistošo bumbu, paraudzīties mazliet citādāk.

Vai zināji, ka burbuļus vari uzpūst tā, lai tie būtu stingrāki un tos varētu satvert rokās? Vai to, ka tu vari uzpūst burbuli iekš burbuļa un veidot burbuļu templi? Lūk, trīs eksperimenti, kurus vecākiem vērts pamēģināt kopā ar bērniem!

Atsperīgie burbuļi


Visi taču atminas to bērna prieku, kad uzpūstais burbulis nosēdies zālē un kādu brīdi nesprāgst – tad tam tā vien gribas pieskarties ar pirkstu un cerēt, ka burbulis nekur nepazudīs. Izrādās, nedaudz pilnveidojot ziepju burbuļa šķīduma recepti, burbuli var uzpūst tādu, kurš ļausies atsperīgumam un kādu brītiņu nesasprāgs. Lūk, recepte!

Eksperimentam nepieciešamās lietas:

  • plānie kokvilnas cimdiņi (visparastākie pirkstainīši, kas ir mājās);
  • 1 tējkarote glicerīns (nopērkams jebkurā aptiekā);
  • 1 ēdamkarote trauku mazgāšanas līdzeklis;
  • 1 glāze (250 ml) ūdens;
  • resns dzērienu salmiņš;
  • karote.


Glicerīnu ielej karotē un tad to lēnām iemaisa ūdens glāzē, līdz tas izšķīdis. Tad ūdenim pievieno trauku mazgāšanas līdzekli un kārtīgi iemaisa.

Kad ziepju burbuļu šķīdums gatavs, uzvelc rokās cimdus, iemērc salmiņu šķīdumā un pūt burbuli lēnām plaukstā, uz kuras uzvilkt cimds. Burbulis būs īpaši stingrs, un ar to pat varēsi paspēlēties cimdotajās rokās.

Skaties, kā to paveikt, video zemāk:


Burbuļi iekš burbuļiem


Foto: Shutterstock

Eksperiments, kas ļaus pavērot, kā ūdens var nostrādāt par "burvju līdzekli" un palīdzēt noturēt burbuli uz virsmas, iedvesmojoties no vietnes "Hello, Wonderful". Ļauj bērnam izpausties un pamēģināt iepūst burbuli iekš burbuļa. Ziepju burbuļu šķīdumu pagatavo pats vai izmanto veikalā nopērkamos gatavos šķīdumus, kuru sastāvā ir glicerīns – tad burbuļi sanāks "stingrāki".

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • glāze (250 ml) nedaudz remdena ūdens (istabas gaisa temperatūrā);
  • 50–60 ml trauku mazgāšanas līdzekļa vai šķidrās roku ziepes;
  • 1 ēdamkarote glicerīns (nopērkams aptiekās);
  • dzērienu salmiņš;
  • virsma, kuru drīkst mitrināt;
  • ūdens pudele ar izsmidzinātāju.


Vispirms glāzē sajauc ziepju burbuļa šķīdumu, ūdenim pievienojot glicerīnu un to izmaisot, bet pēc tam trauku mazgāšanas līdzekli.

Tad ļauj bērnam paeksperimentēt un uzpūst burbuli uz sausas virsmas, lai redzētu, kas notiks. Iemērciet salmiņu vismaz līdz pusei ziepju šķīdumā, tad pūtiet burbuli uz virsmas. Burbulis, visticamāk, ātri sasprāgs.

Tad uz virsmas uzsmidziniet ūdeni, lai tā būtu viegli mitra. Pūtiet vēlreiz burbuli tā, lai tas piekļautos virsmai, salmiņu turot vien aptuveni centimetru atstatus no mitrās virsmas. Būtu jāsanāk lielam, skaistam burbulim, kas tūlītēji nesasprāgst. Burbulim nesasprāgt palīdz tas, ka arī virsma ir noklāta ar ūdens kārtiņu, un tas var saglabāt savu virsmas spraigumu.

Pamēģiniet iepūst burbuli iekš burbuļa! Pamatīgi iemērciet salmiņu ziepju šķīdumā, tad uzmanīgi "ieduriet" salmiņu uz virsmas jau uzpūstajā burbulī un uzpūtiet vēl vienu. Un tā, līdz ārējā burbuļa apmēri ļauj!


Burbuļu torņi


Foto: Shutterstock

Kuram gan nepatīk karstā vasaras dienā, kad glāzē ieliets atspirdzinošs dzēriens, ar salmiņu nedaudz papūst, lai tas patīkami burbuļotu. Lūk, pavisam jautrs eksperiments mazākajiem, iedvesmojoties no vietnes "One Little Project", kas ļaus uzpūst augstus jo augstus burbuļu torņus un redzēt, kā tie veido dažādas formas.

Nepieciešamās lietas:

  • plastmasas glāzīte;
  • dzērienu salmiņš;
  • ūdens;
  • šķidrās roku ziepes vai trauku mazgāšanas līdzeklis;
  • dažas pilītes pārtikas krāsvielas.


Plastmasas glāzi pielej līdz pusei pilnu ar ūdeni. Pievieno aptuveni pustējkaroti šķidro roku ziepju vai trauku mazgājamā līdzekļa un samaisa ar salmiņu, līdz ziepes izšķīdušas. Tad piepilina pārtikas krāsvielu, vēlreiz visu apmaisot, – bez šī gan var iztikt, taču krāsviela piešķirs burbuļiem skaistu nokrāsu.

Noliec glāzi uz virsmas, par kuru nebēdāt, ja tā kļūs slapja vai netīra, un ļauj bērnam sirsnīgi pūst glāzītē, lai burbuļi celtos pār trauka malām. Ļauj bērnam eksperimentēt ar burbuļu apjomu un formām, lai tie veļas augstumā vai platumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!