Foto: Shutterstock
Viens no efektīvākajiem veidiem, kā izvairīties no dzemdes kakla vēža, ir vakcinācija pret vēzi izraisošo cilvēka papilomas vīrusu. Pasaulē vakcīnas pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV) infekciju valsts programmās iekļautas jau vairāk nekā 89 valstīs, un tās izmanto jau ilgāk nekā 13 gadus. Neskatoties uz to, vecākiem ir daudz šaubu un jautājumu par šo vakcīnu.

Pasaules Veselības organizācijas pētījumi liecina, ka astoņi no desmit seksuāli aktīviem cilvēkiem ir inficēti ar CPV. Ir pierādīts, ka visbiežāk sastopamākā CPV izraisītā slimība ir dzemdes kakla vēzis un 99 procentos gadījumu dzemdes kakla vēža izraisītājs ir tieši CPV. Pēc statistikas datiem katru gadu Latvijā dzemdes kakla vēzis, kas ir tikai viens no vēža veidiem, ko izraisa cilvēka papilomas vīruss, tiek diagnosticēts aptuveni 250 sievietēm un katru mēnesi vidēji 10 sievietes no šīs slimības mirst. SPKC piebilst, ka daudz no tām ir vēl gados jaunas.

Aptaujas dati liecina, ka daļa cilvēku izvēlas paļauties uz sociālajos tīklos publicēto nepatieso un maldinošo negatīva rakstura informāciju par vakcīnu pret CPV un atsakās vakcinēt savus bērnus. Lai kliedētu šaubas un neskaidrības, SPKC ir apkopojis atbildes uz biežākajiem vecāku uzdotajiem jautājumiem ārstniecības personālam par meiteņu vakcināciju pret CPV.

Kādēļ manai meitai būtu jāvakcinējas pret cilvēka papilomas vīrusu?

Cilvēka papilomas vīruss ir dažādu orgānu ļaundabīgo un labdabīgo audzēju izraisītājs. Šis vīruss ir ļoti lipīgs un plaši sastopams, un vakcinācija ir visefektīvākais veids, kā novērst kakla vēzī un citas nopietnas onkoloģiskās saslimšanas, ko tas izraisa.

Kādēļ jāvakcinējas tieši 12 gadu vecumā?

SPKC atgādina – vislabāk, ja meitene vakcinējas pirms notikusi saskare ar vīrusu, kas ir pirms dzimumattiecību uzsākšanas. Turklāt, veicot vakcināciju 15 gados un vēlāk, atbilstoši vakcinācijas lietošanas instrukcijai, būtu jāsaņem lielāks pošu skaits – trīs potes divu pošu vietā.

Vai vakcinācija pret CPV ir droša?

SPKC speciālisti pārliecinoši atbild, kad vakcīna ir droša, efektīva un kvalitatīva. To drošumu pastāvīgi uzrauga Eiropas Zāļu aģentūra un valstu atbildīgās iestādes, kas Latvijas gadījumā ir Zāļu valsts aģentūra. Jāpiemin, ka minēto institūciju rīcībā nav informācijas, kas varētu apšaubīt vakcīnas pret cilvēka papilomas vīrusu infekciju drošumu un efektivitātei.

Vai vakcinācija pasargā no visiem papilomas vīrusa tipiem?

Kaut gan ir zināmi daudzi cilvēka papilomas vīrusa tipi, kuri var izraisīt vēzi, tomēr to sastopamība būtiski atšķiras. Esošajās vakcīnās ir iekļauti izplatītākie onkogēnie jeb vēzi izraisošie cilvēka papilomas vīrusa tipi.

Foto: Shutterstock

Kādas slimības izraisa CPV?

SPKC informatīvajā bukletā minēts, ka ir zināmi aptuveni 150 cilvēku papilomas vīrusa tipi. No tiem vairums ir ar zemu onkoloģisko saslimšanu risku, kas rada labdabīgus ādas un gļotādas veidojumus, piemēram, dzimumorgānu kārpas. Savukārt vīrusa tipi ar augstu onkoloģisko saslimšanu izraisīšanas risku var veicināt izmaiņas dzemdes kakla, maksts, ārējo dzimumorgānu, taisnās zarnas, kā arī mutes un rīkles gļotādas šūnās, kas savukārt izraisa priekšvēža un pēc tam arī vēža attīstību. Papilomas vīrusa visbiežāk izraisītais vēzis ir dzemdes kakla vēzis, taču vīruss var izraisīt arī ārējo dzimumorgānu, maksts, resnās un taisnās zarnas, mutes dobuma, lūpu un rīkles mutes daļas vēzi u.c.

Vai vakcinācija pret šo vīrusu var izraisīt neauglību?

SPKC atgādina, ka tā nekādā veidā nevar izraisīt neauglību. Taču sievietēm, kurām ir atklātas cilvēka papilomas vīrusa izraisītas pirmsvēža izmaiņas vai vēzis, ir jālieto zāles un jāveic invazīvās manipulācijas, kuras varētu samazināt iespēju palikt stāvoklī vai saglabāt grūtniecību.

Cik plaši izplatīta ir šī vīrusa infekcija?

Pētījumi liecina, ka 50 līdz 80 procenti sieviešu dzīves laikā inficējas ar CPV. Taču jāatceras, ka par tā nēsātāju un izplatītāju var kļūt arī vīrietis. Cilvēks var būt papilomas vīrusa nēsātājs, nejūtot nekādas izmaiņa veselības stāvoklī, un šī iemesla dēļ tiek neapzināti inficēts arī partneris.

Portāls "Cālis" atgādina, ka vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju ir valsts apmaksāta. Tā meitenēm tiek veikta 12 gadu vecumā. Ja kāda iemesla dēļ vakcinācija atlikta, valsts apmaksāto vakcīnu var saņemt līdz 18 gadu sasniegšanai. Vecumā no 12 līdz 15 gadiem vakcinācijas shēma paredz divas vakcīnas devas, vecākām meitenēm – trīs devas.

Šo vakcīnu iesaka vadošie eksperti un speciālisti visā pasaulē, jo tā pasargā no dzemdes kakla vēža un citām nopietnām onkoloģiskām saslimšanās, ko izraisa cilvēka papilomas vīruss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!