Foto: Shutterstock

75 līdz 85 bērniem katru gadu tiek atklāts 1. tipa cukura diabēts. Taču saslimušo cilvēku skaitam pasaulē ir tendence pieaugt. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsti atklāj, kādas pazīmes var liecināt par bīstamo saslimšanu.

Cukura diabēts raksturojams kā hroniska slimība ar glikozes līmeņa izmaiņām asinīs un nepietiekamu insulīna izdalīšanos. Sabiedrībā valda maldīgs uzskats, ka šo saslimšanu izraisa pārmērīga saldumu lietošana vai liekais svars, taču patiesībā to veicina ģenētiska predispozīcija, nelabvēlīgi vides apstākļi un dažādas vīrusu saslimšanas.

Kaut no 1. tipa diabēta nav iespējams izvairīties, un ārsti pagaidām vēl nav atklājuši, kā šo slimību pilnībā izārstē, BKUS veidotajā infografikā tiek uzvērts, ka to ir svarīgi diagnosticēt iespējami agrīni. Pirmie, kas ievēro veselības izmaiņas bērnam, ir vecāki, tāpēc tieši viņiem ir jāzina, kādas pazīmes var liecināt, ka atvasei ir cukura diabēts. Ja brīdinošās pazīmes netiek savlaicīgi pamanītas, slimībai progresējot, attīstās smagas komplikācijas – diabētiskā ketoacidoze.

Lūk, BKUS ārstu minētās pazīmes, kas var liecināt par 1. tipa cukura diabētu bērnam:

  • Palielināta apetīte;
  • Bieža došanās uz tualeti;
  • Straujš svara pieaugums vai kritums;
  • Redzes traucējumi;
  • Lielas slāpes.


Kādas vēl pazīmes liecina par diabētu bērnam, lasi zemāk redzamajā BKUS infografikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!