Foto: Shutterstock
No rīta parūpēties, lai visi būtu iztīrījuši zobus, paēduši un gatavi dienas gaitām ir tikai viena no lietām, par ko domāt mammai, pirms pati gatava doties uz darbu. Bet reizēm mēdz būt tā, ka ikdienišķajā steigā vairāk par gaisa buču no rīta un "atā" mājienu nesanāk iekļaut rīta rutīnā. Ģimeniskās attiecībās – gan ar bērniem, gan ar partneri – ir tikai normāli, ja darbu vāveres ritenī visu citu atstāj otrajā plānā, uzskata Darija Longa-Gilspija, uzņemšanas nodaļas ārste, grāmatu autore un sieviešu veselīgas dzīves vēstnese.

Ja agrāk mamma pilnu uzmanību veltīja mazuļa ēdienkartes un dienaskārtības plānošanai vai mīļiem vārdiem savam partnerim, tad ar laiku prioritātes mainās un vispirms ir svarīgi, lai visi ģimenes locekļi būtu tikuši galā ar pamatlietām, jo mammai jādomā par darbu. Tomēr, kā dr. Longa-Gilspija norāda portālam "Motherly", mīlošas un piepildītas attiecības ar vistuvākajiem palīdz garīgajai veselībai, samazina sirdsslimību riskus un pat pagarina mūžu. Tāpēc ieguldīt vienkāršos ikdienas rituālos, lai saglabātu tuvību gan ar bērniem, gan partneri, ir vērtīgi. Lai to ieviestu arī savā ikdienā, piedāvājam piecus vienkāršus knifus, kurus ieviest kā vērtīgus paradumus.

Sakopo sevi, pirms sasveicinies ar ģimeni


Nav nekāds jaunums, ka dienas beigās, atgriežoties mājās no darba, līdzi sev ņemam pamatīgu bagāžu ar emocijām un notikumiem. Tas var novērst uzmanību no tā, ka, atverot mājas durvis, tev pretī stāvēs priecīgs bērns, kurš tikai vēlas pastāstīt par savu dienu, bet tu viņu pat nedzirdi, jo esi pārņemta ar savām lietām. Tāpēc, pirms sasveicināšanās ar ģimeni, dr. Longa-Gilspija iesaka nelielu rūpības vingrinājumu:

  1. Identificē kādu acu tuvumā esošu objektu (tā var būt orhideja podā uz palodzes, lietussargs priekšnamā vai kas cits).
  2. Uzstādi telefonā taimeri uz vienu minūti un vienkārši skaties uz izvēlēto objektu tā, it kā ieraudzītu to pirmo reizi.
  3. Kārtīgi apdomā, kas ir šis objekts. Ja tā ir puķe – kādas izskatās tās lapas, kādā krāsā ir ziedi, vai spēj atrast simetrijas.


Un viss! Vēršot uzmanību uz kaut ko neitrālu (objektu vai parādību), novērsīsi uzmanību no frustrācijas, ar kādu esi pārradusies mājās. Bet tas palīdzēs pievērsties ģimenei ar svaigu skatu.

Sasveicinies ar ģimeni tā, it kā sen nebūtu viņus redzējusi


Vai esi aizdomājusies par to, vai vari ik dienas sasveicināties ar saviem mīļajiem patiesi sirsnīgi? Viens no vingrinājumiem, kas tā palīdzēs justies – patiesa sasveicināšanās dienas beigās, pārrodoties no darba. Iedomājies, ka nedz bērnu, nedz vīru neesi redzējusi veselu nedēļu, pirms ienāc pa mājokļa durvīm. Atkalredzēšanās prieks būs neviltots vēl jo vairāk, ja piekopsi ko šādu regulāri.

Foto: Shutterstock

Neskopojies ar komplimentiem


Vēl viena lieta, kas palīdzēs sajusties tuvākai ar savu ģimeni – komplimentu sniegšana, kad tā jūties. Saki bērniem vai partnerim, ka viņus mīli un lepojies ar to, ko viņi paveikuši. Paskaidro, kāpēc esi pateicīga par to, ka viņi tev ir, vai vienkārši pastāsti, ko tev nozīmē katra labā uzvedība un atbalsts, kad tev nepieciešams izdarīt savus darbiņus. Esi tik specifiska, cik vien iespējams un dari to tik bieži, cik vien vari.

Ievies iknedēļas "sapulci" ar partneri


"Kāda mana laba draudzene sāka ik nedēļas svētdienās rīkot sapulci ar savu vīru laikā, kad jutās atsvešināta no viņa. Pēc tam, kad bērni nolikti gulēt, viņi katrs dalījās ar sešām lietām, par kurām ir pateicīgi. Tad viņi pārskata nedēļas kalendāru un nobeidz sapulci ar sešām iecerēm, kas ieplānotas nākamajai nedēļai," stāsta dr. Longa-Gilspija. Viņa norāda, ka šādas sapulces bez aizspriedumiem rada brīvu un drošu telpu, kurā skaļi izteikt savas vēlmes un mērķus. Turklāt šādas sapulces var radīt intīmāku gaisotni, skaļi izstāstot otram lietas, kuras ikdienā paturi pie sevis.

Iemācies teikt "jā", pat ja tas tevi apgrūtina


Tava atvase uzaicināta uz drauga dzimšanas dienas ballīti trešdienā, kad esi noskaņojusies būt aizņemta. Vai partneris vēlas pārrunāt brīvdienu plānus, kamēr mazgā traukus. Jo tev it kā nav laika. Vieglāk, protams, ir pateikt "nē" un būt netraucētai, taču tā vietā ļaujies un uztver šīs prasības kā priekšlikumus satuvināties. Iesaisties darbībā nevis tāpēc, lai pakārtotos savam laikam, bet gan uzmanības lūdzēja – tas ne vienmēr nozīmēs, ka tev tā būs ērti, taču dienas beigās apliecinās, ka tev rūp bērna vai partnera sauciens pēc klātbūtnes.

Saki "jā" lietām, kad vari pārtraukt to, ko dari pati. Taču, ja to dotajā brīdī nevari, pārdomāti paskaidro, kāpēc. Tas spēcinās attiecības un veicinās savstarpējo sapratni un neviens nebūs apvainojies, kā tas mēdz gadīties, ja vienkārši atņurdēsi, ka esi aizņemta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!