Foto: Shutterstock
"Esmu stāvoklī!" – šie vārdi dažām sievietēm izsauc prieku, kādām raisa pārsteigumu, citām – bailes, bet vēl kādas sievietes to pasaka klusos čukstos. Citas dažreiz izvēlas vispār par to klusēt.

Šis ikvienas sievietes dzīvē svarīgais notikums rada dažādas emocijas. Tad kāpēc daudzām sievietēm nākas slēpt savu grūtniecību? Uz šo jautājumu portālam "Letidor" atbild psiholoģe Olga Romaņiva.

Pirms minēt konkrētus iemeslus, kuru dēļ sievietēm ir vērts slēpt šādu laimīgu notikumu, aplūkosim slēpšanas dabu kopumā - kas tā ir par parādību un kāds ir tās motīvs.

Cilvēki slēpj kādu informāciju, jo pastāv iespēja, ka viņu plāni sabruks. Proti, galvenais iemesls – tās ir bailes. Kāds var izdomāt, ka slēpj, lai izvairītos no iejaukšanās savā dzīvē vai savtīgu nolūku dēļ. Bet gan vienā, gan otrā gadījumā informācijas slēpēji baidās pazaudēt darbību brīvību vai ieplānoto notikumu izgāšanos.

No kā un kādos gadījumos topošajai mammai labāk būtu slēpt savu grūtniecību un kad ir vērts ievērot piesardzību?

  • Šeit atradīsi diskusiju "Cālis" forumā par to, cik ilgi izdevies noslēpt grūtniecību no svešām acīm un kāpēc tas darīts.

Vecāki

Saviem vecākiem mēs vienmēr būsim bērni. Viņu rūpes un trauksme par mūsu nākotni ir dabiska un pavada mūs praktiski visu dzīvi.

Gadījumā, ja saproti, ka vēstis par grūtniecību raisīs vairāk nemiera un pārdzīvojumu taviem vai topošā tēva vecākiem, labāk nogaidi ar šādu paziņojumu.
Foto: Shutterstock

Piemēram, viņiem nav pārliecības par tavu briedumu kļūt par mammu, viņi raizējas par stabila darba trūkumu, par topošā tēva atbildības uzņemšanos jaunajā lomā vai taviem spēkiem uzņemties šādu atbildību.

Vecāku negatīvā vai raižu pilnā attieksme arī tev liegs būt mierīgai. Bet gaidāmajam mazulim, īpaši grūtniecības sākumposmā, šis nav pats labākais stāvoklis. Ļauj sev pāris mēnešus sagatavoties morāli un arī sagatavot vecākus ģimenes papildinājumam.

Parunā ar viņiem par tuvām tēmām, izbaudot nostalģiju kopā par tavu bērnību, kā arī pārlapo žurnālus par bērnu tēmu. Proti, maigi pietuvini vecākus šim nozīmīgajam notikumam, kas pie labas psiholoģiskās sagatavotības, neraugoties uz visām pretrunām, tavā ģimenē ienesīs laimi.

Draudzenes un tuvi paziņas

Nesteidzies paziņot par savu grūtniecību tajā gadījumā, ja tavs priecīgais notikums var nodarīt otram sāpes.
Foto: Shutterstock

Piemēram, draudzene ir zaudējusi bērnu, un šī trauma vēl ir aktuāla, vai arī draugu ģimenē ilgi neizdodas tikt pie ilgi gaidītā mazuļa. Labāk viņu pārdzīvojumus nepadarīt vēl dziļākus. Situāciju būs grūti pieņemt gan viņiem, gan arī tev – līdzjūtība sajauksies ar neapzinātu vainas sajūtu un nožēlu. Bet tev labāk sevi tagad pasaudzēt.

Vide kopumā

Tu esi ļoti māņticīga? Svešas emocijas izjūti burtiski kā savējās un stipri pārdzīvo, dzirdot kritiskas piezīmes? Uz visām tavām lietām ir piespraustas piespraudes, tev priekšnamā ir talismani pret ļaunu aci, bet melns kaķis, kurš pārskrējis pār ceļu, var ietekmēt tavu noskaņojumi uz visu dienu?

Mūsdienu psihologi nepagurstoši atgādina, ka domas materializējas. Tādēļ, ja esi tendēta uztraukties, ķerot "negatīvos" visuma signālus, labāk nogaidi ar apziņojumu par savu grūtniecību. Tev būs mazāk iemeslu trauksmei, bet bērna attīstība noritēs zināmā mierā.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Darba kolektīvs un priekšniecība

Kolēģu pieredze vai priekšniecības izteikumi tev par demonstrēt patieso noskaņu darba vietā, saskaņā ar kuru grūtnieces ir neefektīvas un pat nederīgas darbinieces.

Ja tu saproti, ka tavs paziņojums par grūtniecību sabojās attiecības ar priekšniecību vai kolektīvu, tu pilnīgi mierīgi vari ar to nogaidīt. Atliec šī jaunuma paziņošanu līdz brīdim, kad tavu jauno stāvokli būs visai grūti noslēpt.

Lai atrastu tev aizstājēju uz bērna kopšanas laiku, būs nepieciešams laiks. Tāpēc pārāk ilgi arī nevilcinies ar jaunumu pavēstīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!