Foto: Shutterstock
Visi vecāki zina, ka bērna audzināšana nav viegls darbs, kā arī tas prasa ievērojamus naudas līdzekļus. Bet vai bērns apzinās, no kurienes īsti rodas nauda, par kuru tiek iegādāts ēdiens, drēbes un rotaļlietas? Aicinām tevi iepazīsties ar "Parents" piedāvātajiem veidiem, kā veiksmīgi skaidrot bērnam naudas vērtību un to, ka tā "neaug kokos".

Runā par dažādiem darbiem

Uz jautājumu "kur rodas nauda" liela daļa bērnu pirmajā reizē visdrīzāk atbildēs, ka to visiem dod banka, mamma un tētis paši ražo, to izdala prezidents vai bagātie cilvēki. Ir pilnībā saprotami, ka bērni sākotnēji nesaprot, ka nauda ģimenē tiek pelnīta, strādājot algotu darbu.

Lai bērnam iemācītu, ko nozīmē naudas pelnīšana, runā ar viņu par dažādiem darbiem un profesijām – tas ļaus vieglāk mazajam ķiparam saprast, ka nauda tiek pelnīta strādājot. Stāsti bērnam, ka ir dažādi veidi, kā pelnīt naudu, piemēram, pārdodot pļavā salasītas puķītes vai strādājot augstos amatos.

Pārvērt istabu par lielveikalu

Lielisks veids, kā bērnam mācīt apdomīgi tērēt naudu, ir izveidot situācijas simulāciju, piemēram, pārvēršot viņa/viņas istabu par veikalu. Saliec dažādas mantas, drēbes vai rotaļlietas pa visu telpu un pieliec tām klāt cenas. Pēc tam iedod bērnam nedaudz "tērējamo naudu" un ļauj izvēlēties kaut ko no pieejamā piedāvājuma.

Dod bērnam iespēju uztaisīt iepirkšanās sarakstu, kurā iekļaut visas vēlamās preces. Pēc tam kopīgi pārrunājiet izvēlētās preces – kāpēc bērns to izvēlējies, ko būtu labāk ņemt un vai izvēlētās lietas atbilst esošajam naudas daudzumam.

Šādā veidā varēsi arī bērnam mācīt par atlaidēm, piemēram, kāpēc tajās iepirkties ir izdevīgāk, atstājot naudas līdzekļus kaut kam citam. Lai palīdzētu bērnam attīstīt matemātiskās prasmes, ļauj viņam būt arī par kasieri un skaitīt naudu pašam.

Naudas ieguldījuma spēle

Kad vecāki uzskata, ka bērns sasniedzis apzinātu vecumu, lai viņam dotu kabatas naudu jeb dienas naudu, ir laiks stāstīt par ieguldījumu plusiem. Šī ir daļēji spēle, bet daļēji arī realitāte, kuras laikā tu stāsti bērnam, ka, neiztērējot visu naudu un atliekot nedaudz jūsu noteiktajā "bankā", naudas daudzums palielināsies.

Gluži kā noguldīt naudu bankā un pēc kāda laika izņemt, iegūstot vēl papildus līdzekļus! Šādi gan tev būs nedaudz jāpieliek no savas kabatas, taču būsi bērnam iemācījusi, ka labāk ir naudu taupīt un nopirkt kaut ko lielāku, nekā vienas dienas laikā visu pilnībā iztērēt.

Vēlmju un vajadzību atšķirības

Bērni reizēm uzskata, ka jebkuru diskusiju ar vecākiem var uzvarēt, pasakot ar frāzi "Bet man vajag!" aptuveni 10 reizes pēc kārtas. Pirmkārt, bērnam jāizskaidro, ka pastāv liela atšķirība starp to, ko viņš grib, bet kas ir patiesi vajadzīgs. Šeit lieliski noder Maslova piramīda, kurā aprakstītas cilvēka primārās un pēc tam arī parējās vajadzības.

Lai mācītu bērnam šīs atšķirības, izveidojiet mājās nelielu trauku, kurā katrs ieliek jūsu izdomātu vienību (konfekti, vienu centu u.c.), ja vēlmju vietā tiek minēts, ka tā ir absolūta nepieciešamība. Atceries, ka šī spēle jāspēlē arī tev, jo arī pieaugušie reizēm šīs lietas mēdz sajaukt.

Tu redzēsi, ka tādā veidā bērns daudz uzmanīgāk piedomās pie saviem vārdiem, kā arī sekos līdzi taviem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!