Foto: Shutterstock
Kamēr mazulis vēl nav dzimis, daudzi novērotāji no malas biedē, ka zīdaiņa pirmajos dzīves mēnešos jaunie vecāki būs neizgulējušies. Taču patiesībā, palūkojoties uz zīdaiņa gulēšanas paradumiem, nākas secināt, ka mazulīši guļ daudz vairāk, nekā esam iedomājušies. Bet – kā ir vēlāk? Šajā rakstā noskaidrosim, cik ilgi diennaktī guļ sešus līdz astoņus mēnešus veci zīdainīši.

Stenfordas bērnu slimnīca (Stanford Children's Health) izpētījusi, ka jaundzimušie guļ pat kopumā 17 stundas diennaktī, bez noteikta dienas ritma, skaidrots vietnē "Bundoo". Tieši nenoteiktais ritms un biežā maltīšu ieturēšana ir tas, kas nogurdina vecākus, jo viņiem jāvēro un jānodrošina zīdaiņa vajadzības, skaidro bērnu miega terapeite Kima Vesta portālā "Bundoo". Lūk, Vestas skaidrojums par to, cik tad daudz diennaktī zīdainis guļ, kad sasniedzis 6–8 mēnešu vecumu!

Ap sešu mēnešu vecumu lielākoties mazulīšu dienas ritms un miega vajadzības kļūst paredzamākas, tāpēc šajā laikā jau var domāt par dienas ritmu. Ir zīdaiņi, kas nepārtrauktu naktsmiegu noguļ jau no trīs mēnešu vecuma, bet ir tādi, kuri pirmoreiz nakti izguļ vien pusgada vecumā, kas arī ir normāli.

Vidējais miega stundu ilgums. "Vidēji ir ieteikts, ka 6 līdz 8 mēnešu vecumā zīdainis guļ 10–12 stundas naktī, bet dienas laikā 3,5 stundas, diendusas sadalot divās vai trīs gulēšanās," skaidro miega terapeite. Ja tavs mazulītis nakti neizguļ bez pieniņa padzeršanas no mammas krūts vai pudelītes – nevajag uztraukties, jo katrs zīdainis ir individuāls.

Attīstības izmaiņas. Šajā vecumā zīdaiņi jau veļas, var apsēsties un var pat pašļūkt uz priekšu, ja ir pietiekami aktīvi. Tāpēc ir svarīgi nodrošināt drošu miegu mazuļa gultiņā, vienlaikus neaizmirstot par gulēšanas režīma veidošanu un pirmsmiega rituāliem, lai zīdainis būtu mierīgs pirms došanās gulēt. Mazulim mācoties apvelties, bieži vien viņš spēj apvelties uz vēdera, bet netiek atpakaļ, – ļauj bērniņam trenēties dienas laikā, lai gadījumā, ja nakts vidū mazulis apvēlies, varētu tikt atpakaļ gulēšanas pozīcijā.

Bailes no nošķiršanās. "Bieži sastopams, ka zīdaiņi šajā vecumposmā piedzīvo pirmo nošķiršanās baiļu vilni. Zīdainis pamostas, gribot redzēt vecākus vai sāk knosīties, nevēloties gulēt," skaidro Vesta. Lai kaut nedaudz palīdzētu mazulītim, palīdzēt var kāda miega mantiņa vai lupatiņa, kuru mazulītim sev piekļaut. Taču obligāti pārliecinies, ka tas ir droši!

Vienkāršs dienas grafiks. Sešu līdz astoņu mēnešu vecumā varam domāt par dienas režīma ieviešanu zīdainim, lai palīdzētu viņam nebūt pārgurušam un pienācīgi izgulēties. "Veselīgiem miega ieradumiem jābūt prioritātei, tāpēc ir laba doma ieviest aktivitātes starp gulēšanas un ēdienreizēm. Piestrādājot pie miega režīma, mamma vai tētis varēs kļūt fleksiblāki, ja visi būs atpūtušies," iesaka miega terapeite. Lūk, vienkāršs dienas režīma piemērs 6 līdz 8 mēnešus veciem zīdaiņiem!

  • 7.00–7.30 – zīdainis mostas, ēd krūts pienu vai pudelīti, kā arī nedaudz "cietās" pārtikas.
  • 9.00–9.30 – pirmā diendusa, kas parasti ilgst 1,5–2 stundas. Neliela ēdienreize pēc pamošanās.
  • 12.30–13.00 – otrā diendusa, kas ilgst 45–60 minūtes.
  • 17.00–17.30 – lielāka ēdienreize.
  • 18.00–18.30 – gatavošanās naktsmieram ar vannošanos, mierīgām aktivitātēm un zīšanu vai pudelīti.
  • 19.00–19.30 – naktsmiers.

Miega terapeite Kima Vesta norāda, ka šis ir tikai dienas režīma piemērs un stundas var variēt, pielāgojoties katras ģimenes dienas režīmam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!