Foto: Shutterstock
Dažādu pārtikas produktu un jaunu ēdienu ieviešana zīdaiņa ēdienkartē, kurš līdz šim pārticis vien no mammas pieniņa, nav no vieglākajiem uzdevumiem. Tāpēc vērts pamatīgi pievērst uzmanību ne tikai tam, ko mazulim dot ēst, bet arī kā veidot izpratni par ēdienu un ēšanu kopumā, lai izvairītos no kļūdām, kas var atspēlēties nākotnē.

Pat ja liekas, ka viss rīt kā pa diedziņu un mazulis veiksmīgi no biezenīšiem pievērsies gabaliņu ēdienam, ir vērts paskatīties uz situāciju no malas un pārliecināties, vai kaut ko nedari nepareizi. Bērnu uztura speciāliste un dietoloģe Džila Kāsla vietnē "Bundoo" apkopojusi četras visbiežāk novērotās kļūdas, ar ko vecāki saskaras, barojot savus mazuļus ar "pieaugušo ēdienu".

Izvairīšanās no nekārtības


Ne viens vien vecāks katru reizi, kad mazulis bauda ēdienreizi patstāvīgi, pēc tam saskaras ar nepatīkamo darbiņu – ēdiena šmuces vākšanu. Pat ja tu neciet šādu šmucēšanos un katru reizi cītīgi slauki muti pēc katra bērna apēstā kumosa vai baro savu mazuli ar karoti uzstājīgi, lai bērns tikai nenotraipītos,ir svarīgi ļaut mazulim ēst pašam. Šāda tiekšanās, lai mazulis ēd pēc iespējas tīrāk, laupa bērnam svarīgu prasmju apguvi, norāda uztura speciāliste. Patstāvīgas ēšanas laikā bērns ne tikai trenē sīko motoriku, bet arī izpēta katru sīko ēdiena gabaliņu.

Ļauj savam viengadniekam vai pusotrgadniekam pašam ēst ar karoti, pat ja tas viņam vēl nevedas izcili. Tāpat atturies no uzkopšanas ēšanas laikā – ļauj mazulim paēst, un tikai tad novāc šmuci. Lai pašam vecākam vieglāk, vērts iekārtot virtuves izlietni kā rezerves "vannu", kur pēc ēšanas ar kāpslīša vai augsta krēsla palīdzību ļaut mazulim rokas un muti mazgāt pašam.

Pārāk ilga barošana ar karoti


Šī ir viena no lietām, kas cieši saistīta ar jau aprakstīto izvairīšanos no nekārtības. Ja neļausi savam mazulim apgūt prasmi ar karoti ēst pašam, bet ilgi darīsi to viņa vietā, bērns to tā arī neiemācīsies, jo "mamma taču izdara to manā vietā". "Mazulim var piedāvāt gabaliņos sagrieztu ēdienu jau no astoņu vai deviņu mēnešu vecuma. Bet no gada vecuma mazulim jāspēj ēst pašam kaut nedaudz," norāda uztura speciāliste Kāsla.

Pārāk veselīga ēdiena piedāvāšana


Mazuļiem un lielākiem bērniem, ir jābūt pazīstamiem ar visām pārtikas produktu grupām. Lai gan ir pareizi, ka vecāki gatavo paši mazuļiem maksimāli veselīgu ēdienu bez pievienota sāls vai saldinātājiem un taukiem, sabalansētam mazuļa uzturam ir nepieciešami ne tikai augļi, dārzeņi un pilngraudu produkti, bet arī taukiem bagātīgāki produkti, norāda Kāsla. Neizvairies bērnam piedāvāt gaļu, apstrādātu graudu produktus, labo tauku avotus (rieksti, zivis) un piena produktus (vai to aizstājējus, ja bērnam ir nepanesamība vai alerģija).

Uztura speciāliste iesaka piedāvāt visas pārtikas produktu grupas ik dienas, lai mazuļa ēdienkarte būtu maksimāli daudzveidīga. Zīdaiņiem un mazuļiem ir nepieciešams uzturā iekļaut arī labos taukus, lai bērns pilnvērtīgi attīstītos un augtu. Nevairies dārzeņiem vārīšanas laikā pievienot pāris piles kvalitatīvas olīveļļas.

Pārāk ātra "pieaugušo ēdiena" došana


Ne viens vien pediatrs un bērnu uztura speciālists uzsver, ka mazuļu ēdienam jābūt pēc iespējas tīrākam no pievienotā sāls un cukura. Ja pat šķiet, ka viengadniekam taču nekaitēs tējkarote kafijas vai ārkārtīgi trekna un salda šokolādes kūciņa, ar to nevajadzētu aizrauties. "Ēdieni, ko piedāvājam saviem bērniem vēl zīdaiņa vecumā vai sasniedzot viena gada vecumu, ietekmēs bērna izvēles un tos ēdienus, kuriem bērns dos priekšroku tālākā dzīvē," skaidro bērnu uztura speciāliste Kāsla.

Ieteikums vecākiem – atturēties no cukurotiem ēdieniem un dzērieniem, kā arī tādiem, kuru sastāvā ir kofeīns, līdz pat divu gadu vecumam. Jo vairāk koncentrēsies uz veselīgu un sabalansētu uzturu jau piebarošanas pirmajā pusgadā vai gadā, jo vairāk tas atmaksāsies nākotnē.

Zemāk piedāvājam iepazīties ar noderīgiem un izsmeļošiem rakstiem no portāla "Cālis" arhīva, kas palīdzēs izprast, kā uzsākt zīdaiņa piebarošanu, kādus produktus drīkst vai nedrīkst mazulim (vai cik ātri) un daudz ko citu, kas sniegs atbildes uz biežākajiem vecāku jautājumiem, saistībā ar maza bērna uzturu un ēšanas paradumiem.

Piecas porcijas dārzeņu un augļu dienā jeb Gadu veca bērna veselīga ēdināšana

Foto: Shutterstock

Tavs mazulis jau nosvinējis pirmo dzimšanas dienu vai ir vecumā līdz pusotram gadam? Tad tev, iespējams, varētu noderēt padomi par mazuļu ēdināšanas noslēpumiem šajā vecumposmā. Šis ir laiks, kad bērns beidzot var ēst daudzveidīgu un pilnvērtīgu ēdienu, un vairs nav nekādu problēmu ģimenei ieturēt maltītes kopā.

Lasīt vairāk

Tvaicēt vai vārīt – kā mazulim vislabāk pagatavot ēdienu

Foto: Shutterstock

Nopērkamās gatavās bērniem domātas putriņas un biezenīši parasti tiek gatavoti no produktiem, kas tikuši uzkarsēti līdz ļoti augstai temperatūrai un tad atdzesēti. Šādā veidā sagatavotai pārtikai ir ļoti ilgs derīguma termiņš (līdz pat diviem gadiem), bet produktu garša un dažas uzturvielas šādā veidā tiek neitralizētas un pat likvidētas.

Lasīt vairāk

Produkti, kuri nav piemēroti bērnam līdz gada vecumam

Foto: Shutterstock

Bērnā apzināta interese par ēšanu parādās vecumā no pieciem līdz septiņiem mēnešiem. Bērns ar interesi var vērot, kā mielojas vecāki, cerot, ka arī viņa mazajā mutītē kāds kaut ko ieliks. Un patiesi, pēc sešu mēnešu vecuma bērns ir gatavs pamēģināt kaut ko citu, ne tikai mammas krūts pienu.

Lasīt vairāk

Untumains, dusmīgs un nevaļīgs ēdājs: divgadnieka ēšanas lietu noslēpumi

Foto: Shutterstock

Tiklīdz mazulis pamanīs, ka tavu uzmanību var piesaistīt, kaut ko neēdot vai spēlējoties ar ēdienu, viņš tieši to arī darīs. Ja bērna uzvedība tevi neapmierina, labāk atņem šķīvi, nevis sāc garas diskusijas, iesaka Anabella Karmela, grāmatas "Zīdaiņa un mazuļa uzturs" autore.

Lasīt vairāk

Septiņi 'droši' veidi, kā bērnam radīt ēšanas traucējumus

Foto: Shutterstock

"Kamēr neizēdīsi, no galda necelsies!" – dusmīgi saka Janas stingrā vecmāmiņa. Meitenītei nepavisam negribas izēst visu mannā putras šķīvi. Viņai vispār tā negaršo, bet omīte nav pielūdzama. Un Jana ievelk elpu, lai ķertos pie karotes...

Lasīt vairāk

Vesels, gudrs un laimīgs: labie tauki maza bērna ēdienkartē

Foto: Shutterstock

Vesela sirds, ass prāts, laba redze un stipri zobi – polinepiesātinātās taukskābes ir neatņemama veselīga un laimīga mazuļa ēdienkartes sastāvdaļa. Šo taukskābju labo īpašību saraksts ir garš, tomēr jāatceras, ka, lai arī daļu taukvielu organisms spēj saražot pats, Omega-3 un Omega-6 taukskābes ir izņēmums. Viena līdz trīs gadus vecam bērnam dienā jāuzņem līdz pat trīs reizēm vairāk svarīgo taukskābju nekā pieaugušajam, ko zina vien nieka astoņi procenti mazu bērnu vecāku Latvijā, liecina nesen veiktā "Aptamil3" vecāku aptauja. Tomēr, rūpējoties par bērna imunitāti, fizisko un garīgo veselību, taukskābes Omega-3 un Omega-6 maza bērna uzturā ir neaizvietojamas, uzsver kampaņas "Mazais nav lielais" eksperte – pediatre Anna Birka.

Lasīt vairāk

Uztura speciāliste: zīdaiņiem un maziem bērniem nav pieļaujama vegānu un svaigēšanas diēta

Foto: Shutterstock

Dažbrīd šķiet, ka modes tendences ir ne vien apģērbā, interjerā, bet arī ēšanā. Tev garšo suši? Un tu joprojām turpini ēst gaļu? Ārprāts, tu taču gandē savu veselību! Jāēd taču veselīgi! Jā, apgalvojumam, ka jāēd veselīgi, piekrīt daudzi, tostarp uztura speciālisti, bet ne vienmēr veselīga ēšana nozīmē to, ko kāds, sekojot modei vai kādu citu iemeslu dēļ, uzskata par veselīgu.

Lasīt vairāk

Biežākās mazuļu ēdināšanas kļūdas jeb 'Nē', ko sakām pārāk reti

Foto: Publicitātes foto

Mazais nav lielais jeb kādi ir pareizi no gada līdz trīs gadus vecu bērnu uztura principi? To pastāstīs Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina, vienlaikus ieskicējot piecas biežākās mazuļu ēdināšanas kļūdas jeb "nē", ko sakām pārāk reti.

Lasīt vairāk

Mammas un pavāres pieredze par mazuļu piebarošanu pēc četru mēnešu vecuma

Jautājumi, kas saistīti ar mazuļu ēšanu, vienmēr būs aktuāli – vai bērniņam pietiek tikai ar mammas pienu, kad sākt piebarošanu, ar ko sākt, kādā vecumā sākt dot gaļu… Te gan jāatzīmē, ka katrs bērns aug un attīstās individuāli, un, pirms pieņemt kādus jaunus lēmumus par mazuļa ēdināšanu, noteikti vajadzētu konsultēties ar savu pediatru, tomēr piedāvājam divu bērnu mammas un pavāres Ingas Kalniņas pieredzi, kas atspoguļota, gluži tāpat kā vēl virkne citu ideju, viņas veidotajā blogā "Lepetitpot.lv".

Lasīt vairāk

Zīdaiņa piebarošana - īsumā par svarīgāko

Foto: Scanpix

Šaubu nav - visvērtīgākais mazulim ir mammas piens. Tas satur visas augšanai, attīstībai un veselībai nepieciešamās uzturvielas - olbaltumvielas, vitamīnus, minerālvielas, ogļhidrātus, taukus - nepieciešamajā daudzumā un pareizajās attiecībās.

Lasīt vairāk

Kā zināt, ka bērns ir gatavs ēst patstāvīgi? Bērna vadīta ēšana – mammu pieredze

Pēdējos gados visai populāra ir kļuvusi tā sauktā bērna vadītā ēšana, kad mazulis pats izvēlas starp vairākiem produktiem, un pats tos ņem ar pirkstiem un bāž mutē. Daudzi speciālisti šādai bērna ēšanai saskata daudz priekšrocību – bērnam tiek celta pašapziņa, un bērns nekad nekļūs tukls, jo zina, kad ir paēdis un vairs nevēlas saņemt papildu karotīti biezeņa. Kā zināt, kad mazulis ir gatavs pats sākt ēst? Piedāvājam arī mammu pieredzi par bērna vadītu ēšanu.

Lasīt vairāk

Trīs pamatnosacījumi, kad mazulis ir gatavs piebarošanai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Diskusijas par to, kādā vecumā zīdaini sākt piebarot, ir daudz, un viedokļi atšķiras, tomēr ir dažas lietas, pēc kurām var noteikt, ka vismaz fizoloģiski bērns ir gatavs piebarošanai.

Lasīt vairāk

12 ieteikumi, kā nodrošināt veselīgu uzturu bērniem līdz divu gadu vecumam

Foto: Shutterstock

Lai tavs mazulis augtu vesels un viņa attīstība notiktu atbilstoši vecumam, bērna uzturam jābūt pilnvērtīgam un veselīgam. Ko tas nozīmē? Lūk, te būs Veselības ministrijas sagatavoti 12 ieteikumi bērniņa barošanai līdz divu gadu vecumam!

Lasīt vairāk

Pedagoģiskā piebarošana jeb Kā ļaut bērnam pašam izlemt, ko un kad ēst

Kad sākt piebarošanu mazulim, kurš tiek ēdināts ar krūts pienu? Tagad ir daudz viedokļu šajā jautājumā. No dažiem ārstiem var vēl dzirdēt rekomendācijas dot ābolu sulu, sākot ar trim nedēļām. Daudzi vēl turpina uzstāt par dārzeņu biezeņu, augļu un putru ieviešanu sākot no 3-4mēnešu vecuma. Ir arī viedokļi, ka mazulis jāsāk piebarot pēc pirmo zobu parādīšanās.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!