Foto: Shutterstock
Tuvojoties Līgo naktij, daudziem vecākiem prāts nemierīgs – kā mazuļus pasargāt no iespējamiem odu uzbrukumiem. Lielāku bērnu vecākiem jau varbūt ir bijusi pieredze, kā bērna organisms reaģē uz odu kodumiem. Citiem nekas, apsārtumiņš, bet citiem bieži vien no odu kodumiem parādās alerģija. Kā atvairīt nepatīkamos asinssūcējus, kā mazināt niezi pēc to kodumiem un ko darīt, ja bērnam parādījusies tūska, par to šajā rakstā. Padomus sniedz gan pediatrs, gan pieredzē dalās "Cālis" foruma lasītāji.

Āgenskalna klīnikas pediatrs, homeopāts Edgars Mednis portālam "Cālis" stāsta, ka odus var atbaidīt ar dažādām eļļām - ģerānijas, krustnagliņu, bergamotes, tējas koka, eikaliptu un citām.

Savukārt, ja bērns ir sakosts, bet sūdzību nav, tad var nedarīt neko. Ja tomēr ir nieze, tad var pielikt ko vēsu, lai noiet tūska un arī nieze mitēsies.

Ja ir alerģija pret odu kodumiem un ir stipra tūska, tad var iedot kaut ko no "klasiskā" arsenāla – antihistamīna saturošus medikamentus , bet no homeopātijas lieti noderēs Apis, Belladonna, Arsenicum, Hypericum un citi. Var pielikt arī kāpostu lapu vai biezpienu. Tas labi "atvelk" tūsku, iesaka Mednis.

Vecāku pieredze par odu atbaidīšanu un niezes mazināšanai

"Iepriekšējā nedēļā biju laukos un man ieteica labu receptīti, lai odi nenāk klāt. Eļļa ar samaltām krustnagliņām. Samaisa un uzsmērē nedaudz uz ķermeņa, un tiešām nenāk ne tuvu, visu vakaru nodzīvojāmies pa lauku, un varbūt pārītis bija atlidojis, bet tikpat ātri aizlidoja."

"Ja grib kaut ko dabisku - tā pati tējas koka eļļa, es vēl esmu arī zvaigznīti smērējusi - jo atvēsina un noņem to niezi."

"Profilaksei paņem glāzi labas eļļas (dabisko, nevis sintētisko bēbīšiem paredzēto, kas nopērkama veikalā), iemet tajā 40-50 krustnagliņas, izturi divas nedēļas un smērē ar šo katru reizi bērna atklātās ādas vietas, kad ej pastaigā, vai uz nakti pēc peldes, ja odi ir istabā."

Foto: F64

"Vēl var smērēt ūdeni ar sodu (uz glāzi ūdens tējkarote sodas), tas noņem niezi."

"Man bērnībā mamma samācīja smērēt ar strutenes sulu (no svaigi nolauztas) - man uz odiem bija traka reakcija, no viena koduma varēja puse rokas sapampt - no strutenes labi pārgāja. Puikam pagājušajā vasarā arī labi noņēma pleķus. Paliek sārtumiņš uz kādu dienu/divām, bet nu tas tomēr labāk par trakajiem sarkanumiem. Vienīgi - kā kurā dzīvesvietā ar šīs mantas dabūšanu, vai palīdz aptiekas struteņu tinktūra - nav ne jausmas."

"Vispār nebiju aizdomājusies, ka odu kodumam tik liels gods jārāda, ka ar kaut ko jāsmērē. Tas taču pāriet pats no sevis! Bet tautas metode ir - parīvēt ar virzu."

"Manam bērnam arī ir traka alerģija – sakostā vieta ļoti sapamst, pietūkst, paliek karsta, bērns pakasa, sākas tāds kā sastrutojums, nu šausmas. Mums palīdz tikai un vienīgi ceļmallapas (no zālēm efekta nav). Es pati brīnos, jo pirms man to ieteica, neticēju. Parasti ceļmallapu nomazgāju, paberžu, lai sula sāk izdalīties (lapai jābūt mitrai, var pat vēlreiz ūdenī pamērcēt), un lieku uz sakostās vietas. Kad lapa izžūst, lieku nākamo. Jāliek tā pacietīgi, ilgāku laiku. Bet efekts ir gandrīz uzreiz. Noņem karstumu tai sakostajai vietai, tūska pa druskai mazinās, strutojums uzsūcas lapā. Nu tiešām brīnumlīdzeklis, vismaz mums."

"Mums vislabāk palīdz kāposta lapa, noņem pampumu ātri un efektīvi!"

Foto: AFP/Scanpix

Vēl deviņi citi dabīgi līdzekļi niezes mazināšanai

Savukārt portāls "Women's Health" piedāvā deviņus citus dabiskus līdzekļus, ar ko mazināt kodumu radīto niezi un izsitumus, bet par to, vai tos pielietot uz bērna ādas, lēmums jāpieņem pašiem vecākiem. Šie līdzekļi ir vairāk domāti pašiem – mammām un tētiem.

Ēteriskās eļļas

Tējas koka, lavandas un kokosriekstu eļļa mazina niezi, sāpes un dedzināšanas sajūtu. Tās ir arī antibakteriālas, tāpēc mazina iekaisuma procesus.

Medus

Ja vien neiebilsti pret lipīgumu, medus lieliski mazinās dedzināšanas sajūtu un niezi.

Ūdens un piens

Sajauc vienādās daļās ūdeni ar pienu un samitrini šķīdumā kokvilnas drānu. Pieliec to sakostajai vietai, lai mazinātu uztūkumu.

Citrona vai laima sula

Citrusaugļu sula ir antibakteriāla, bet, pirms to uzklāj sakostajai vietai, pārliecinies, ka brūce nav vaļēja, kā arī dari to iekštelpās – ja uzklāsi to uz ādas saulē, tā apdegs.

Foto: Shutterstock

Zobupasta

Vairums zobupastām ir piparmētru vai mentola aromāts, kas atvēsina ādu, šai sajūtai esot spēcīgākai par niezi.

Baziliks

Līdzīgi zobupastai, arī bazilikā ir vielas, kas rada atvēsinošu sajūtu un attiecīgi – noņem niezi un pietūkumu.

Ledus

Ledus sašaurinās asinsvadus un samazinās organisma dabisko histamīnu izdalīšanos, kas nozīmē – mazāk niezes.

Foto: Shutterstock

Tējas maisiņi

Arī vēsi tējas maisiņi noņems niezi un atvieglos sakairinātās ādas stāvokli.

Etiķis

Sajauc pāris ēdamkarotes etiķi ar nelielu daudzumu silta ūdens. Skābais šķīdums mazinās niezi un pampumu. Eksperti īpaši iesaka lietot ābolu etiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!