Foto: Shutterstock
Zobārsta vai zobu higiēnista apmeklējumi mazākajiem pacientiem bieži vien beidzas ar asarām. Lai iedrošinātu savu atvasi, vecāki izmanto dažādas populāras frāzes. Taču, kā skaidro zobu higiēniste Baiba Šulce, nereti tās nedod vēlamo rezultātu. Daktere atklāj, kādas frāzes vajadzētu izmantot populārā "nebaidies" un "tev neko nedarīs" vietā, lai izvairītos no asaru jūras zobārsta kabinetā.

Pirmās vizītes pie zobārsta mazākajiem pacientiem visbiežāk izvēršas kā iepazīšanās ar kabinetu, zobiņiem, zobgraužiem un arī pašu dakteri, taču var gadīties, ka jau pirmajā reizē ir jāveic kādas manipulācijas. Šādos gadījumos zobārsta apmeklējums mazajam pacientam var pārvērsties par piedzīvojumu, kur bez asarām grūti iztikt. Taču ar vecāku iedrošinājuma vārdiem no šāda scenārija ir iespējams izvairīties.

Zobu higiēniste atklāj, viņai ne reizi vien ir sanācis novērot vecāku centienus iedrošināt savas atvases, taču ne vienmēr vecāku izmantotās frāzes sniedz vēlamo efektu. Lūk, dakteres ieteikumi no personīgās pieredzes, kā sekmēt vizīti pie zobu higiēnista un zobārsta – ko vajadzētu vai nevajadzētu teikt un darīt, iedrošinot mazuli!

"Tev neko nedarīs". Šī ir viena no izplatītākajām frāzēm, ko var dzirdēt ārsta kabinetā. Kaut vecāki šo vārdu salikumu izmanto ļoti bieži, tas nedod vēlamo rezultātu. Kāpēc? Jo gan pie zobārsta, gan pie zobu higiēnista tomēr kaut ko darīs. Labāk būtu bērnam izstāstīt, kas tieši tiks darīts, tādā veidā radot viņam drošības sajūtu. Piemēram, var pastāstīt, ka pie zobu higiēnista tiks izskaitīti un sapucēti zobiņi. Savukārt pie zobārsta tiks iztīrīti zobgrauzīši, bet zobiņam tiks uzlikta cepurīte, kas to pasargās. Lai izskaidrotu notikumu gaitu, var izmantot arī citus bērnam saprotamus apzīmējumus.

"Nebaidies". Jau pats vārds bērnam pasaka priekšā, ka būtu par kaut ko jābaidās. Labāk būtu teikt: "Es būšu tev blakus."

Taču iedrošināšanas procesā svarīgi ir ne tikai vārdi, bet arī vecāku attieksme, kas izpaužas viņu rīcība. Nekad nevajadzētu bērna nedarbus sodīt ar piedraudēšanu, ka būs jāiet pie zobārsta. Ārsts bērnam ir jāuztver kā draugs, kā zobiņu aizstāvis un palīgs, nevis kā sods.

Tāpat daktere iesaka, ja kādam no vecākiem zobārstniecība izraisa trauksmi, tad bērnu uz klīniku vajadzētu vest kādam, kurš tur jūtas drošāk. Bērni ļoti labi jūt savus vecākus, līdz ar to, ja mamma vai tētis būs satraukušies, tad arī mazais var sākt justies līdzīgi.

Lai zobārsta vai zobu higiēnista apmeklējums būtu vēl veiksmīgāks pirms vizītes ar bērnu var pārrunāt, kas tiks darīts pie zobu higiēnista. Sarunā var izmantot jau augstāk minētās frāzes. Tāpat var kopā ar bērnu paspēlēties "dakteros", ļaut bērnam aplūkot tavus zobus un pēc tam tu vari palūgt mazajam atļauju izskaitīt viņa zobiņus. Šulce atklāj, ja iepriekš vecāki ir darbojušies ar bērnu, mazgājot, skaitos, aplūkojot viņa zobiņus, tad vizīte pie zobārsta vai zobu higiēnista izvēršas veiksmīgāka un bērns jau pirmajā reizē ļauj veikt nepieciešamās manipulācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!