Foto: Privātais arhīvs
Gaisā jūtamas pavasara vēsmas, tāpēc ir piemērots brīdis, lai kopīgi ar bērniem uztaisītu kādu zaļu durvju rotu. Pirmsskolas izglītības iestādes "Auseklītis" Rubenē audzinātāja Linda Gaile un floristikas entuziaste Zane Johansone piedāvā vienkāršas idejas.

Atzīšos, vēl pirms teju nedēļas man pie ārdurvīm stāvēja rotāts Ziemassvētku vainags. Biju šādu durvju rotu – gluži kā ārzemju filmās – uztaisījusi pirmo reizi mūžā, kaut sapņoju jau sen. Tāpēc ilgi negribēju ņemt nost. Taču, sajūtot pavasara vēsmas, sapratu, ka nu ir pēdējais laiks kaut ko pamainīt. Uzzināju idejas no citiem rotu darinātājiem, izpētīju "Pinterest" un improvizēju.

Lūk, kādas rotas darinājusi audzinātāja Linda Gaile!

Foto: Privātais arhīvs

"Vainags ir veidots no mellenāju, brūklenāju un izplaukušu bērzu zaru lapiņām, kopā ar saviem bērniem gāju tās lasīt mežā. Vainaga pamats var būt dažāds, piemēram, mellenājiem tā ir stieple, kas aptīta ar floristikas teipu (lai cauri nespīd baltā pamatne). Ja nav drāts, var izmantot, piemēram, apaļu klūgas vai salmu pamatni un tīt tai apkārt pa mazam zaru pušķim," skaidro audzinātāja.

Foto: Privātais arhīvs

Atkarībā no tā, kur vainags stāvēs, jāizvēlas piemēroti materiāli, piemēram, ja tas būs ārā, papīra taurenīši var samirkt un sabojāties. Šim vainagam taurenīši taisīti no ģipša, kas ielikts silikona formiņās. Var izmantot jebkādas formiņas ar slēgtu vidu. Ja ņem piparkūku formas, ar citu materiālu jāaiztaisa caurums, piemēram, ar plastiku vai mālu. Es izmantoju hobiju veikalos pirkto ģipsi, tas ir balts, taču var izmantot arī celtniecības veikalā pirktu – tas ir tumšāks, pelēcīgāks. Sacietējušās formas izņemas viegli," stāsta Linda Gaile.

Foto: Privātais arhīvs

Savukārt vainadziņam ar putniņiem figūras nopirktas gatavas – tās ir no koka. Var izmantot arī biezu kartonu. "Šādi vainagi iztur dažādus laikapstākļus un paliek nemainīgi līdz vasarai, neizbalo," novērojusi audzinātāja.

Foto: Privātais arhīvs

Šajā bērzu zaru vainagā ir metāla stieples riņķis, bet var izmantot arī salmu pamatni. Un tad šādā veidā, kā paraugā aptīt ar stieplīti zarus, te pielīmēti arī ķērpji.

Ar mākslīgiem ziediem


Foto: Privātais arhīvs

Savukārt floristikas entuziaste Zane Johansone veidojusi vainagus ar mākslīgiem ziediem: "Karkasu var iegādāties veikalā (kā gaišākajam vainagam) vai izveidot no lokainiem zariem, piemēram, bērza vai vīteņaugiem. Dekoru nostiprināšanai izmantoju gan stieplītes, gan karsto līmes pistoli, savukārt dekoru izvēle ir gaumes un dekora atrašanās vietas jautājums – var izmantot gan kaltētus ziedus, augus (vien tie mitrumā var mainīt gan krāsu, gan formu), gan dažādus mākslīgus materiālus – ziedus, lapas, pērlītes, taurenīšus utml., kas būs izturīgāki. Jāpiebilst, ja darbojaties kopā ar bērniem, lietojot karsto līmes pistoli, vecākiem jāpieskata atvases," atgādina Zane Johansone.

Foto: Privātais arhīvs

Lūk, arī mani "pirmie dekorāciju šļupsti", improvizējot un radot asimestrisku vainagu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!