Foto: Shutterstock
Kā sarunāties ar pusaudzi, kurš vēl vakar bija bērns, bet šodien jau vairs ne? Te viņš klusē, te teju uzsprāgst par vismazāko aizrādījumu...

Tipiskākos konfliktus starp pusaudžiem un viņu vecākiem portālā "Psychologies" analizē franču psihiatri Filips Gutons un Filips Žeamē.

Tikai daži fakti par pusaudžiem

  • Viņiem ir nepieciešams pierast pie sava jaunā ķermeņa un ārienes; 80 procenti pusaudžu vēršas pēc psiholoģiskās palīdzības ar šīm problēmām: ķremenis viņus biedē un viņi sev ļoti nepatīk.
  • Viņiem ir nepieciešams izveidot jaunas attiecības ar pieaugušajiem; Ar pusaudžiem pieaugušie reizēm komunicē kā ar pieaugušiem, bet reizēm – kā ar bērniem. Dzīvot šādā nenoteiktībā ir ļoti grūti.
  • Viņus mulsina organisma jaunais stāvoklis; Hormonālās izmaiņas rada jaunas sajūtas, jūtas. Mīlestība, greizsirdība, kaisle – tas viss ir jāpārdzīvo, lai saprastu pats sevi.

Viņš neatbild uz maniem jautājumiem


Pusaudzis mācās radīt savu neaizskaramo iekšējo vidi. Noteikt tās robežas neizdodas uzreiz, tāpēc pieaugušo jautājumus viņš uztver kā ielaušanos "savā teritorijā". Nenokaitini pusaudzi ar savu iztaujāšanu, bet neļauj arī klusēt, kad viņam tiek vaicāts kaut kas par lietu – piemēram, par to, cikos vakarā viņš plāno atgriezties mājās.

Viņš man vairāk neko nestāsta


Tēvs un māte pusaudzim ir kā vēstneši no bērnības, no kuriem viņš cenšas attālināties, no kuriem vēlas ātrāk izaugt. Viņam ir nepieciešams laiks, lai distancētos no tevis, un tikai pēc tam viņš sāks ar tevi komunicēt. Bet pagaidām viņš dod priekšroku uzticēties saviem vienaudžiem. Paradokss: cenšoties izveidot starp sevi un vecākiem distanci, pusaudži vienlaikus arī baidās justies pamesti. Atrod izdevīgu brīdi, lai sāktu dialogu un vēlams, lai tas būtu par neitrālu tematu – atsaucies, piemēram, viņa komentāram par kādu redzētu filmu vai par kādu no draugiem. Pacenties nebūt pārlieku uzstājīgs: pusaudžus biedē un tracina sajūta, ka vecākiem ir pārāk spēcīga vēlme ar viņu komunicēt.

Baidos viņu kaut kā ierobežot, jo viņš uzreiz kļūst agresīvs


Ierobežojumi pusaudzim ir vitāli nepieciešami, bet tikai saprātīgi un ne pārāk stingri. Tie it kā apstiprina, ka viņš nav pamests, ka nav atstāts pats ar sevi. Esi konsekvents: kāda būs ticamība taviem vārdiem, ja tu viņam pārmetīsi par riskantu braukšanu ar skrituļdēli, vienlaikus pats, piemēram, agresīvi braucot ar automašīnu?!


Ja mēs pusaudžus nepavisam neierobežojam, viņiem šķiet, ka esam kļuvuši pret viņiem vienaldzīgi, un pretrunīgu izjūtu vadīti, viņi uzvedas izaicinoši. Bet tas bieži noved pie visai nopietnām sekām – avārijām, likuma pārkāpumiem... Ja pusaudzis kļūst agresīvs un tu jūti, ka baidies par viņu, vērsies pēc profesionālas palīdzības pie psihologa vai ģimenes psihoterapeita.

Viņš ir rupjš pret mani


Būt rupjam pret vecākiem, protams, ir liela muļķība, jo mēs taču esam tas soliņš, uz kura pusaudzis sēž. Un jo vairāk viņš mums dara pāri un pazemo, jo vairāk arī viņš pats jūtas pazemots. Bet, tādos gadījumos cenšoties būt pacietīgiem, mēs viņam nodarām sliktu pakalpojumu. Pusaudži ir ļoti uzņēmīgi pret "spoguļattēla efektu": ierobežojumu neesamība, pacietība pret viņu nekaunību raisa viņos jautājumu: vai viņus pašus ciena? Ja pusaudzis ir pret tevi rupjš, savāc sevi rokās un tieši viņam pasaki, kā tu šajā brīdī jūties, ka tev šāds runas tonis nav pieņemams. Esi konsekvents, un, protams, vērsies pēc palīdzības pie profesionāļiem, ja pats netiec galā ar situāciju.

Zemāk atradīsi portāla "Cālis" arhīva rakstus par šo pašu, mūžam aktuālo tēmu – kā veiksmīgāk veidot attiecības starp vecākiem un pusaudzi, par ko liecina viņa klusēšana, kāda ir pareizā rīcība, ja pusaudzis visai bieži tev deguna priekšā vienkārši aizcērt savas istabas durvis...

Par ko liecina pusaudža klusēšana

Foto: Shutterstock

Daudziem pusaudžiem ir grūti vecākiem pateikt pat pāris frāzes. Kāpēc viņi var atteikties no komunikācijas ar vecākiem, kāda ir šādas klusēšanas būtība? Bet galvenais – kā un kad vecākiem tajā būtu jāiejaucas? Izrādās, ka klusēt saziņā ar vecākiem ir normāli, bet, ja bērns atteicies no komunikācijas ar vienaudžiem, ir laiks celt trauksmi.

Lasīt vairāk

No problēmu risināšanas pārslēgties uz klausīšanās režīmu. Vecāks – kā bāka pusaudža dzīvē

Foto: Shutterstock

Vecākiem saglabāt emocionāli tuvas attiecības ar pusaudzi nav viegli. Taču tas ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas palīdz pusaudžiem nenonākt riska situācijās. Kā nepazaudēt kontaktu ar savu lielo (un tomēr vēl) bērnu? To skaidro "Centrs Dardedze" speciālisti.

Lasīt vairāk

Noteikumi 'grūto' pusaudžu audzināšanā jeb kā pārtraukt emocionālo kurlumu

Foto: Shutterstock

Pusaudža noskaņojums var mainīties simtiem reižu dienā. Daudzi vecāki vienkārši nesaprot, ko darīt ar bērnu, viņi baidās no vētrainām emocijām un baiļu iespaidā var tos pat noliegt. Kā komunicēt ar pusaudžiem, lai ielūkotos viņu dvēselē un vienlaikus nezaudētu cieņu viņu acīs? Temats aktualizēts psihologu veidotajā portālā "Psychologies".

Lasīt vairāk

Nianses, kuras palīdzēs saprast – vai un kādus noslēpumus glabā tavs bērns

Foto: Shutterstock

Bērna uzvedība brīžos, kad viņš ir līdzās vecākiem, un brīžos, kad beidzot ir paslēpies no viņu uzstājīgā skatiena, var būtiski atšķirties. Dažreiz šī atšķirība ir tik liela, ka var šķist, ka tev acu priekšā aug divi dažādi cilvēki. Kā vecākiem saprast, ar ko nodarbojas viņu atvase, kad to neredz vecāki, un vai šī slepenā dzīve nedraud ar kādām briesmām?

Lasīt vairāk

Pašvērtības trūkuma vecums: kādēļ ir svarīgi slavēt pusaudžus

Foto: Shutterstock

Kāpēc tik svarīgi ir atbalstīt bērna pieaugšanu? Kādēļ augsta pašvērtība ir lieliska aizsardzība no huligāniem? Un kā vecāki var palīdzēt pusaudzim noticēt saviem panākumiem?

Lasīt vairāk

Pieci iemesli, kāpēc vecākiem jāsaka skaļi, ka viņi ar pusaudzi lepojas

Foto: Shutterstock

Pusaudžu vecuma zēnu vecākiem bieži vien var šķist, ka viņu sacītajam nav jēgas, jo tīņa ausīs jebkura izteiktā frāze skan kā norādījums vai pat pavēle no mammas vai tēta puses. Dari tā, nedari šitā… Šim pieņēmuma gan nevajadzētu ļauties – ar bērniem pusaudžu vecumā ir jārunā par visu, zēniem īpaši svarīgi ir dzirdēt no vecāku puses, ka viņi ar savu bērnu lepojas.

Lasīt vairāk

Esi vecāks, nevis draugs. Pieci ieteikumi, kas palīdzēs sadzīvot ar pusaudzi

Foto: Shutterstock

Pusaudžu gadi ir grūts laiks ne tikai bērniem, bet arī vecākiem. Šķiet strīdi ar bērnu par šo un to ir kļuvuši par ikdienu, un viņš ir pārvērties līdz nepazīšanai. Iespējams, tu vakaros sēdi gultā un domā, cik ļoti ilgojies pēc sava mazā eņģelīša, kurš nu jau izaudzis. Kaut pusaudžus audzināt nekad nav bijis viegli, ir veidi, kā pārvarēt šo emocionāli bagāto laiku vieglāk. Trīs bērnu mamma un socioloģe Marika Lindhomla portālā "Psyhology Today" dalās ar pieciem ieteikumiem, kas vecākiem palīdzēs sadzīvot ar spurainajiem pusaudžiem.

Lasīt vairāk

Trīs veidi, kā audzināšanas manierei jāmainās bērna pusaudžu vecumā

Foto: Shutterstock

Bērna audzināšana visos vecumposmos nudien nav no tiem vienkāršākajiem darbiņiem. Taču ir skaidrs, ka katram vecumam piemīt sava specifika. Ja mazu bērnu audzināšanā vairāk uzmanības veltām viņu fiziskajām vajadzībām un sociālo prasmju apgūšanai, tad vēlāk audzināšanas ievirzes krietni mainās. Kādas izmaiņas audzināšanā sagaida tad, kad vēl mazais pamatskolnieks pārtop par jaunu pusaudzi jeb tīni?

Lasīt vairāk

Dusmīgs un nemotivēts pusaudzis – psiholoģes ieteikumi vecākiem, kā palīdzēt bērnam

Foto: Shutterstock

Bērnu audzināšana jebkurā vecumā nav no tiem vieglākajiem darbiņiem. Tomēr daudzi psihologi ir vienisprātis, ka pusaudžu vecums ir īpaši sarežģīts laika posms – bērna un vecāka starpā nereti valda neizpratne vienam pret otru, dusmas un konflikti. Ar pareizu pieeju pusaudža audzināšanā attiecības var ievirzīt pozitīvā gultnē.

Lasīt vairāk

Kā atjaunot vecāku autoritāti pusaudža acīs

Foto: Shutterstock

Vecāki bieži sūdzas, ka viņi vairs nespēj ietekmēt bērnu, kad viņš sasniedzis pusaudža vecumu. Bērni nereti pamet novārtā mācības, sapinas ar apšaubāmām kompānijām, rupji reaģē uz mazāko aizrādījumu. Kā aizsniegties līdz viņiem? Kā viņus pārliecināt, ka ir jāievēro ģimenes noteikumi, principi un vērtības?

Lasīt vairāk

Pieci dzīves gudri padomi, kuri būtu jādzird ikvienam pusaudzim

Foto: Shutterstock

Padomu došana ir viena no lietām, kurā mēs visi esam "dīvāna eksperti". Ir skaidrs, ka pamācīt kādu darīt lietas tā vai citādi ir viegli, taču dažkārt ikdienas padomu jūgā mēs mēdzam aizmirst sniegt pašus vērtīgākos ieteikumus, kas palīdzēs pusaudzi sagatavot pieaugušo dzīvei.

Lasīt vairāk

Piecas izplatītākās vecāku kļūdas, audzinot pusaudzi

Foto: Shutterstock

Pusaudžu gadi ir grūts posms ne tikai bērna, bet arī vecāku dzīvēs. Pēkšņi viņu mazais eņģelītis vēlas vairāk brīvības un aizvien retāk ieritinās mammas vai tēta azotē, lai patvertos no visa ļaunā. Pārmaiņas bērna uzvedībā vecākiem dažkārt liek rīkoties neapdomīgi. Teiciens "Gribējām kā labāk, bet sanāca kā vienmēr" skaidri definē biežākās vecāku kļūdas, audzinot pusaudzi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!