Foto: Shutterstock
Grūtniecības laikā sievietes organisms saskaras ar dažādiem iepriekš nebijušiem vai nepamanītiem simptomiem – rīta nelabumi, tūska, kāre pēc konkrēta ēdiena ir tikai daži. Taču ir sievietes, kurām gaidību laiks iedalījis pastiprinātu ožu, – deguns kļuvis tik jutīgs pret aromātiem, ka varētu konkurēt ar visprasmīgāko dzinējsuni. Un brīžiem tas kļūst ļoti apgrūtinoši, jo jutība pret smaržām un smakām mēdz šķebināt.

Aptuveni divas trešdaļas sieviešu grūtniecības laikā saskaras ar pastiprinātu ožu jeb hiperosmiju, savulaik apjomīgā pētījumā izpētījusi Lezlija Kamerona no Kārtedžas koledžas ASV. Turklāt šī iezīme parādās pirmajā grūtniecības trimestrī, kas ir viena no agrīnajām grūtniecības pazīmēm. Kas šo simptomu izraisa un kā sadzīvot ar to, ka atsevišķas smaržas (vai smakas) izraisa nepatiku vai sliktu dūšu, apkopojuši vietnes "What To Expect" speciālisti.

Lai gan daudzām sievietēm ožas pastiprināta jutība parādās pirmajā trimestrī, katrai grūtniecei tas var izpausties citādi. Ir grūtnieces, kuras vienkārši izjūt spēcīgāk aromātus, bet ir tādas, kurām konkrēti aromāti nošķebina un raisa nelabumu, jo oža ir cieši saistīta ar gremošanas sistēmu. Kas veicina izteiktāku ožu? Vainīgs ir estrogēns, kura līmenis grūtniecības pirmajā trimestrī strauji pieaug, norādīts vietnē "Healthline", tāpēc katra šķietami nevainīgā smarža var izaicināt degunu ne pa jokam.

Foto: Shutterstock

Padomi, kā sadzīvot ar pastiprinātu ožu grūtniecības laikā


Protams, nav brīnumzāļu, kas palīdzētu pavisam izvairīties no paaugstinātās ožas, taču ir veidi, kā sev var palīdzēt grūtniecības laikā. Lūk, dažas lietas, ko iesaka vietne "What To Expect", kas var palīdzēt sadzīvot ar pastiprinātu smaržu uztveri:

  • Ēd gudri – gatavo un ēd tikai tos ēdienus, kuru smaržu vari izturēt. Piemēram, ja ziedkāpostu vai brokoļu smarža kairina ožas receptorus, negatavo šos dārzeņus.
  • Svaigs gaiss – regulāri vēdini telpas, lai tajās ieplūst svaigs gaiss.
  • Padomā par tīrību – mazgā apģērbu un tekstilijas biežāk, jo auduma šķiedras "uzsūc" aromātus.
  • Izvēlies neitrālāku dezodorantu – ir grūtnieces, kurām īstens sarkanais karogs ir dezodorantu izteiktie aromāti, tāpēc izvēlies tādu, kam nav smaržas.
  • Palūdz partneri vai mājiniekus būt iecietīgākiem – protams, mums katram ir tiesības ēst, dzert un iesmaržināties, kā vien gribam, bet, ja partnera parfīms, kolēģa pusdienu kastītes saturs vai kas cits liek mākties virsū nelabumam, palūdz respektēt tevi un izvairīties no konkrētu lielu izmantošanas, kurām ir īpaši izteikta smarža.
  • Smaržo tikai tās puķes, kas patīk – grūtniecības laikā, kad oža ir pastiprināta, iepriecini sevi ar aromātiem, kas degunam un pašai tīk vislabāk. Piparmētras, citrons, ingvers un kanēlis ir tie aromāti, kas var nomākt nelabumu.


Vai no pastiprinātas ožas grūtniecības laikā var izvairīties pavisam? Vienkārši atbildot – nē. Ja esi starp tām sievietēm, kuru gaidību laikā skāris šis simptoms, tad neviena brīnumlīdzekļa, kas pavisam to mazinātu, nav. Taču ar to uz dažiem mēnešiem var iemācīties sadzīvot. Labā ziņa ir tā, ka tas neilgst mūžīgi. Pētījumi rāda, ka jutība pret aromātiem nedaudz mazinās trešajā trimestrī, un lielākoties vaininieki ir ēdiena aromāti.

Zemāk atradīsi izlasi ar portāla "Cālis" rakstiem par to, kā ožas pastiprināšanās var būt viena no agrīnajām grūtniecības pazīmēm, kā arī padomus, kā palīdzēt sev cīnīties ar nelabumu grūtniecības laikā.

Trīs ieteikumi, kā grūtniecības laikā izvairīties no rīta nelabuma

Foto: Shutterstock

Rīta nelabums ir lieta, kas grūtniecības pirmajā trimestrī nomoka daudzas sievietes. Šādos rītos šķiet, ka deguns ir īpaši jutīgs. Nevar noliegt, ka rīta nelabums ir viena no nepatīkamākajām grūtniecības izpausmēm. Taču ir veidi, kā tu vari to kontrolēt.

Lasīt vairāk

Esmu stāvoklī? Deviņas grūtniecības pazīmes, par kurām zina ne visas sievietes

Foto: Shutterstock


Lielākā daļa sieviešu zina pamata pazīmes, kas liecina, ka varētu būt iestājusies grūtniecība un patiesības noskaidrošanai jāiegādājas grūtniecības tests, kas šos minējumus vai nu apstiprinās vai nē. Viss ir visai standartizēti – tieksme pēc sāļa un citiem interesantiem produktiem, krūšu piebriešana, rīta nelabums… Bet šis nebūt nav viss sarakstiņš ar iespējamām pazīmēm.

Lasīt vairāk

Dabiski līdzekļi, kas palīdzēs cīnīties ar rīta nelabumu grūtniecības laikā

Foto: PantherMedia/Scanpix


Grūtniecība ir skaists laiks, bet priecīgo mazuļa gaidīšanu daudzām sievietēm izjauc rīta nelabumi. Šis grūtniecības "pavadonis" parasti parādās laikā no sestās līdz 12. grūtniecības nedēļai, un nereti slikta dūša var pavadīt pat visas dienas garumā.

Lasīt vairāk

Esi palikusi kašķīgāka un vairs negaršo iecienītie kārumi? Dažas agrīnās grūtniecības pazīmes

Foto: Scanpix

Tev radušās aizdomas, ka esi mazuļa gaidībās? Protams, viena no svarīgākajām pazīmēm ir menstruāciju izpalikšana, taču ļoti iespējams, ka esi pamanījusi vēl kādas dīvainības. Pieredze liecina, ka aptuveni septiņām no 10 sievietēm ap 6. grūtniecības nedēļu parādās atsevišķas pazīmes, kas var liecināt – esi mazuļa gaidībās. Par tām valsts portālā Grutnieciba.lv stāsta speciālisti.

Lasīt vairāk

12 dīvaini fakti par grūtniecību

Foto: PantherMedia/Scanpix


Grūtniecība pati par sevi ir brīnumaina parādība – sākumā tu esi viena, bet tad izrādās, ka jūs jau esat divi, un šis otrais aug un attīstās tieši tavā vēderā. Pastāv vēl ne mazums dīvainību un pārsteigumu, kā sieviete iznēsā mazuli un kas ar viņu notiek šo deviņu mēnešu laikā. Portāls mama.ru apkopojis 12 dīvainus faktus par grūtniecību.

Lasīt vairāk

Agrīni grūtniecības simptomi, kas var liecināt par dvīņu gaidībām

Foto: Shutterstock


Ja tavā vai mīļotā vīrieša ģimenē tuvinieku lokā ir sastopami dvīņi vai arī ilgi gaidītais mazulis ir ieņemts ar mākslīgās apaugļošanas palīdzību, pastāv vērā ņemama iespēja, ka arī tu reiz kļūsi vai jau esi kļuvusi par dvīņu māmiņu. Šai sakarā, lai noskaidrotu, kādas ir iespējamās pazīmes jau grūtniecības sākumā, kas varētu liecināt par dvīņu gaidībām, konsultējāmies ar ginekoloģi Ivetu Muzikanti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!