Foto: Shutterstock
Esmu apmeklējusi daudz dzemdību, un varu droši teikt, ka mēs, vecmātes un dūlas, esam dzirdējušas no stiprām, skaistām sievietēm, kas dzemdē, visu ko. Šeit apkopoti biežāk dzirdēti vārdi un frāzes, ko sievietes instinktīvi pauž tādā pārveidojošā dzīves brīdī, kādas ir dzemdības. Protams, mēs varētu domāt: "Voov, es nekad agrāk to neesmu dzirdējusi!" Taču kopumā – ir vārdi un frāzes, ko dzemdību atbalstītāju dzird biežāk. Uzzināsim, ko tie varētu patiesi nozīmēt un kā sievieti tev, atbalsta personai, šādā brīdī stiprināt.

Frāzes piefiksējusi vecmāte un dūla Eilija Folina portālā "North Star midwifery".

Es vairs nevaru. Kad tas viss beigsies?


Ko tas varētu nozīmēt? Dzemdībās ir divas lielas pārejas – pāreja no sākuma jeb latentā perioda uz aktīvo periodu. Un pāreja, kad ir pilns dzemdes kakla atvērums uz izstumšanas periodu (vai neilgi pirms tam). Dzemdības var raksturot kā kāpšanu pa kāpnēm, kur katrs solis ir arvien intensīvāks. Tas var dzemdējošo sievieti pārsteigt un var prasīt zināmu pielāgošanos garīgi un fiziski.

Ko tu vari darīt? Palīdzi viņai saglabāt mieru, koncentrēties uz elpošanu caur kontrakcijām. Nereti šis brīdis paiet ātri, tiklīdz sieviete pielāgojas jaunajam intensitātes līmenim.

Es to varu!!


Ko tas varētu nozīmēt? Īsumā tas nozīmē, ka sieviete sev tic, ir gatavojusies dzemdībām un izveidojusi brīnišķīgu atbalsta komandu, viņa izmanto savus iekšējos resursus. Nereti šādas sievietes redzam, mīlošu atbalsta ieskautas un spējīgas nodoties kontrakcijām, viņām ir saderīgs, atbalstošs personāls.

Ko tu vari darīt? Sniedz sievietei uzmanību un atgādini, jā, viņa to var, apliecini, ka dzemdē viņa, tas ir darbs, ko tu novērtē. Ja sieviete sāk šaubīties, palīdzi viņai atgriezties uz sevis paļaušanās ceļa, aicinot viņu atkārtot: "Es to varu." Saki viņai, ka viņa ir brīnišķīga, viņa ir stipra. Turpini apliecināt viņas brīnišķīgo veikumu, dzemdējot bērniņu.

Neaiztieciet mani!


Foto: Shutterstock

Ko tas varētu nozīmēt? Dzemdības ir pilnas spēcīgu, jaunu sajūtu, kas prasa dzemdējošās sievietes fokusēšanos. Jo tālāk radības rit, jo vairāk sieviete ir vērsta sevī. Ja viņai pieskarsies nepiemērotā brīdī, tas var iztraucēt viņas darbu. Sievietei var patikt vienā brīdī, ka masē viņas kājas, bet jau nākamajā mirklī viņa var vēlēties, lai rokas ir nost no viņas ķermeņa.

Ko tu vari darīt? Neņem to personiski. Tas sievietei ir šobrīd piemērotākais veids, kā dzemdēt. Un šīs sajūtas var mainīties. Palīdzi viņai, vienkārši esot blakus un, ja vajadzīgs, līdzi vai dziļāk elpojot (tas pat palīdz labāk nekā vārdisks atgādinājums, ja mani, ka viņa pietiekami neelpo). Lielu ceļu veic pa solītim. Atceries atgādināt sievietei, ka viņai viss izdodas lieliski.

Man ir karsti. Man ir auksti


Ko tas varētu nozīmēt? Dzemdībās notiek hormonālās svārstības, kādēļ sievietei var būt te auksti, te karsti. Tāpēc tu vari sākumā pavadīt laiku, sievieti sildot, piemēram, apņemot ar segu, kaut, iespējams, nākamajā kontrakcijā viņa to nometīs.

Ko tu vari darīt? Neuztraucies, tas ir normāli. Tas nenozīmē, ka viņai ir drudzis (bet ja esi noraizējies, runā ar aprūpes sniedzēju). Vienkārši sniedz viņai visu, kas šobrīd ir vajadzīgs. Siltas zeķes – lieliski. Vēsu apliekamo – lūdzu. Nav problēmu, mīļā.

Es nezinu, ko es gribu


Ko tas varētu nozīmēt? Dažreiz sievietes, tuvojoties kādai no lielajām pārejām dzemdībās, kļūst satrauktākas un neizlēmīgākas. Neviena poza un mēģinājumi sniegt komfortablākus apstākļus, vairs nepalīdz, vai viņa ir ļoti fokusēta savā pasaule (un tas ir saprotami).

Ko tu vari darīt? Atkal jau – atgādini caur savu elpu, kā elpot un palīdzi viņai būt mierīgai kontrakciju laikā. Jautā vecmātei vai dūlai, kādu pozu var ieņemt šajā periodā. Ja sieviete kaut ko vēlas darīt, bet ir grūti izlemt, uzņemies iniciatīvu, aicinot ieņemt kādu pozu vismaz uz trim kontrakcijām.

Man liekas, es gribu kakāt


Foto: Shutterstock

Ko tas varētu nozīmēt? Kakāt? Jā. Kā vecmātes un dūlas mēs klusi priecājamies, to dzirdot. Tas bieži vien nozīmē, ka mamma jūt bērniņa galviņas nosēšanos un tiek spiests uz nervu starp vagīnas un zarnu kanālu, radot vēlmi doties uz tualeti "pa lielam". Tas parasti nozīmē, ka tuvojas izstumšanas periods un bērniņš drīz dzims!

Ko tu vari darīt? Saki: "Super". Tā kā tu tagad zini, ka tas var liecināt, ka mazais ir pavisam tuvu, priecājieties kopā. Ja izstumšanas periodā, līdz ar bērniņa dzimšanu, kaut kas arī nāks no zarnas, vecmāte vai ārsts to veikli notīrīs – mums ir svarīgi, ka bērns dzimst un sieviete fokusējas uz sevi.

Bērns dzimst!


Ko tas varētu nozīmēt? Parasti tas nozīmē, ka tuvojas izstumšanas periods. Dažreiz sieviete to saka jebkurā dzemdību laikā, lai izteiktu savu sajūsmu par gaidāmā mazuļa ierašanos.

Ko tu vari darīt? Ja tu neesi pārliecināts, vai viņa to izteica kā emocionālu domu vai viņai tiešām liekas, ka bērns tūlīt dzims, precizē to. Ja tiešām šķiet, ka bērns dzimst – pasauc vecmāti.

Sieviete izsaka kādu iecienītu lamuvārdu


Ko tas varētu nozīmēt? Patiesībā sievietes nelamājas dzemdībās tik daudz, kā to ataino filmās. Realitātē tie parasti ir reti brīži, kuros pār lūpām nāk viens vai otrs rupjš vārds.

Ko tu vari darīt? Piekrītoši pamāj ar galvu. Sniedz atbalstu. Dod sajūtu, ka tu saproti – tik intensīvas sajūtas viņa iepriekš nav piedzīvojusi. Varbūt viņa vienkārši ikdienā arī grūtās situācijās lamājas. Dūlām un vecmātēm patīk, ka mammas ir atraisītas, arī ja lamājas, jo parasti tas nozīmē, ka dzemdības virzās uz priekšu.

Jautri!


Ko tas varētu nozīmēt? Atzīsimies, šī nav tā biežākā frāze, ko dzirdam dzemdībās. Tomēr dažkārt mammas, kad hormonālais "kokteilis" sit augstu vilni, mēdz arī smieties un jokot. Biežāk tā notiek ar mammām, kas dzemdībās izmanto hipnozes tehnikas.
Ko tu vari darīt? Izbaudi to!

Viņa neko nesaka


Foto: Shutterstock

Ko tas varētu nozīmēt? Sieviete ir aktīvi dzemdībās, ir uz iekšu fokusēta. Dažkārt dzemdības palīdz izdzīvot vaidēšanas vai klusums. Katra sieviete ir citādāka un savā veidā piedzīvo radības.

Ko tu vari darīt? Neuztraucies, ja viņa ar tevi nerunā – tas vienkārši nozīmē, ka viņa ir dziļi sevī. Esi līdzās fiziski, viņa teiks kaut ko, ja vēlēsies un ja viņai to vajadzēs.

Lielākais, ko vari dot dzemdējošai sievietei – apmierināt viņas vajadzības labākajā tobrīd iespējamajā veidā un sniegt klātbūtnes sajūtu, kad viņa dara savu lielo darbu. Neņem neko no tā, ko viņa saka, personīgi. Vienmēr saki, ka viņa visu dara lieliski un cik viņa ir brīnišķīga! Ja šķiet, ka tas no tevis prasīs par daudz, izvēlies dūlu vai līgumvecmāti. Viņa palīdzēs tev saprast, kurā brīdī un kā sievieti atbalstīt viņas lielajā dzemdību ceļojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!