Foto: Shutterstock
Mēs jau esam pieraduši, ka pat pavisam maziņi bērni pietiekami ātri mācās apieties ar planšetēm un viedtālruņiem, turklāt bērniem tiek radīts tik daudz spilgtu un aizraujošu spēļu un aplikāciju. Bet palūkosimies, kādu bīstamību patiesībā sevī ietver šie modernie gadžeti?

Portāls "Huffingtonpost" piedāvā iepazīties ar desmit iemesliem, kādēļ bērnus līdz 12 gadu vecumam būtu jāsaudzē no šo moderno tehnoloģiju lietošanas. Iemesli balstīti uz zinātniskiem pētījumiem, un tos nosaukušas ASV un Kanādas pediatru vadošās organizācijas.

1. Strauja smadzeņu augšana

No dzimšanas līdz divu gadu vecumam bērna galvas smadzeņu apjoms trīskāršojas un tās turpina augt līdz pat 21 gada vecumam. Moderno tehnoloģiju (internets, televīzija, viedtālruņi) lietošana galvas smadzeņu attīstību paātrina – taču tas ne vienmēr ir labi. Kā noskaidrots pētījumos, gadžetu lietošana var novest pie uzmanības deficīta sindroma, konjunktīvās attīstības traucējumiem, grūtībām mācīties un histērijām.

2. Aizture attīstībā

Kustības ir veselības pamats, tāpat tās veicina uzmanības attīstību un spēju mācīties. Taču mūsdienu "smalkās" rotaļlietas bērniem liedz kustēšanās prieku, kā rezultātā tiek kavēta arī viņu attīstība.

3. Problēmas ar lieko svaru

Tāpat zinātnieki secinājuši, ka aizraušanās ar spēlēm datorā un televizora skatīšanās veicina liekā svara rašanos. Bērni, kuriem ļauts izmantot gadžetus savās guļamistabās, par 30 procentiem biežāk cieš no aptaukošanās. Savukārt 30 procentiem bērnu ar lieko svaru bieži vien sāk veidoties diabēts, turklāt resni cilvēki ir pakļauti agrīna insulta un sirdstriekas riskam.

4. Miega trūkums

60 procenti vecāku neseko tam, cik daudz laika bērns pavada, izmantojot gadžetus. Protams, bērni ar tiem aizraujas arī vēlās vakara stundās, līdz ar to pietiekami neizguļas, tiek izjaukts viņu dienas grafiks un pat var tikt novērots bezmiegs – tas viss ne labākajā veidā ietekmē bērna veselību.

Foto: Shutterstock

5. Psihiskas slimības

Tāpat vairāki zinātniskie pētījumi pierādījuši sekojošo: pārmērīga mūsdienīgo rotaļlietu un gadžetu izmantošana var būt par iemeslu depresijai, trauksmei, uzmanības deficīta sindromam, psihozei un citām bērna uzvedības problēmām.

6. Agresija

Mazi bērni, kuriem psihe vēl nav nostabilizējusies, ir vairāk pakļauti tam, ko rāda televīzijā un spēlēs, kur bieži vien var redzēt slepkavības, izvarošanas, laupīšanas un uzbrukumus. Un ir visai loģiski, ka nenobriedušais bērna prāts ir pakļauts agresijas attīstībai.

7. Informācijas pārslodze

Milzīgais informācijas daudzums arī var veicināt uzmanības deficīta sindroma attīstīšanos, kā arī novest pie pazeminātām koncentrēšanās spējām un pavājinātas atmiņas. Tā rezultātā bērniem kļūst grūti koncentrēties un normāli mācīties.

8. Atkarība no gadžetiem

Gadās tā, ka vecāki arvien vairāk un vairāk laika pavada kopā ar saviem klēpjdatoriem un viedtālruņiem, bet tajā laikā kontaktēties ar bērniem viņiem laika nepietiek. Ja reiz nav saiknes ar vecākiem, daži bērni var meklēt mierinājumu mūsdienīgajās rotaļlietās un saņemt pavisam īstu atkarību no tām.

Foto: Shutterstock

9. Starojums

Bērni ir daudz jutīgāki par pieaugušajiem, turklāt viņu smadzenes un imūnsistēma turpina attīstīties. Tādēļ ir vērts pievērst uzmanību pat iespējamam riskam – tāds, piemēram, ir starojums no viedtālruņiem.

10. Nākotne bez nākotnes?

Veidi, kādos bērni tiek izglītoti ar modernajām tehnoloģijām, vairs nav ilgtspējīgi. Bērni ir mūsu nākotne, bet bērniem nav nākotnes tik pārmērīgā tehnoloģiju lietošanā.

Šie nosauktie iemesli, kāpēc nevajadzētu aizrauties ar moderno tehnoloģiju lietošanas, jo īpaši maziem bērniem, rosina vecākus padomāt, atrast laiku, iziet ar bērnu pastaigā, pagatavot pašiem kādu rotaļlietu, palasīt īstu grāmatu, paspēlēt futbolu, aiziet pamakšķerēt un darīt daudz citu interesantu lietu, kas nekaitē nenobriedušajai bērna psihei, bet gluži pretēji – attīsta viņā radošumu un uzlabo veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!