Foto: Shutterstock
Ikviens cilvēks uzņemas milzu atbildību, kļūstot par vecāku. Un, protams, katrs vēlas, lai viņa bērns izaugtu labestīgs, atsaucīgs, godīgs un drosmīgs. Bet visas šīs īpašības nerodas no zila gaisa. Pareiza audzināšana un personīgais piemērs – tā ir panākumu atslēga.

Lūk, portāls "Adme" sagatavojis sarakstiņu ar 10 lietām, ar kurām bērnu būtu ieteicams iepazīstināt jau vecumā līdz 10 gadiem!

Meitenes un zēni ir vienlīdzīgi, jāciena gan vieni, gan otri

Cieņa ir īpašība, kuru noteikti jāieaudzina bērnā. Ieskaitot arī cieņu pret saviem vienaudžiem, neatkarīgi no viņu dzimuma.

Nebaidīties kļūdīties

Mācīties no svešām kļūdām – tas ir talants, kurš dots nebūt ne visiem. Ir svarīgi prast saredzēt arī savu zaudējumu un kļūdu radītās sekas, un mācīties no tām. Iemāci bērnam nebaidīties zaudēt un pieļaut kļūdas.

  • Kļūdīties ir normāli, un plašāk gan par šo dzīves mācību, gan citām lasi te, kur ieteikumus, kā bērnam iemīlēt dzīvi, sniedz psihoterapeite.

Atzīmes skolā nav galvenais. Galvenais ir zināšanas

Cik gan daudz vecāku bērnus rāj par katru atzīmi, kura neatbilst viņu iecerēm. Bet atzīme taču nav zināšanu rādītājs! Iespējams, tavs bērns vienkārši prasmīgi nošpiko visu. Ieliec bērnā jau kopš bērnības vēstījumu, ka zināšanas ir daudz svarīgākas par atzīmi dienasgrāmatā.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vecāki nav ienaidnieki, pie viņiem vienmēr var vērsties pēc palīdzības

Būt sava bērna draugam neizdodas visiem, vēl jo vairāk – bērnam taču jau ir draugi. Un viss, kas tiek prasīts – labi vecāki, kuri it visā zina savu mēru. Parādi bērnam, ka tev var uzticēties. Pamācošs tonis vai kliegšana nav tas labākais veids, kā iegūt bērna uzticību.

Neļauj sevi aizvainot nedz huligānam, nedz skolotājam, nevienam

Bieži vecāki skaidro, ka draugi, skolotājs vai vienkārši citi cilvēki ir autoritārāki par bērnu. Un tā dēļ rodas kaudze kompleksu, un bērns nespēj aizstāvēt savus uzskatus. Pastāsti, ka cieņa – tas ir svarīgi, bet tikpat svarīgi un nepieciešami ir dažreiz pastāvēt uz savu viedokli, radot prettriecienu citu domām. Galvenais ir darīt to pareizi.

Nedari to, kas nepatīk, lai tikai iemantotu citu labvēlību

Bērns ne vienmēr saprot, ka popularitāte – tas nav galvenais dzīvē, un visiem spēkiem cenšas to iekarot. Parādi ar savu piemēru, ka daudz svarīgāk ir būt godīgam un kārtīgam, nekā censties iekarot citu cilvēku labvēlību, pārkāpjot pāri saviem principiem.

Nebaidies prasīt, ja neesi kaut ko sapratis

Uzdot jautājumus – tas ir normāli. Un tas ir daudz labāk, nekā sēdēt ar gudru sejas izteiksmi, patiesībā neko nesaprotot. Labi būtu, ja šo dzīves mācību bērns apgūtu jau mazotnē.

Foto: Shutterstock

Vienmēr saki, ja slikti jūties

Nedz sliktām atzīmēm, nedz skolotāju dusmām nevajadzētu būt par iemeslu, kura dēļ bērns baidītos pastāstīt par savu pašsajūtu. Veselība ir daudz svarīgāka. Un šo domu ir vērts līdz bērnam nodot iespējami agrākā vecumā.

Pret dabu attiecies ar cieņu

Cik bieži mēs žēlojamies par netīrām ielām, piemēslotiem parkiem? Jautājumā par cieņu pret dabu vajadzētu sākt pašiem ar sevi, bet pēc tam jau šo ieradumu pārņems bērns. Tikai tādā gadījumā rezultāts patiešām būs acīmredzams.

Iemācies pateikt "nē"

Iemāci bērnam pateikt "nē". Pieaugušajiem, skolotājiem, draugiem un pat pašiem sev. Jo tu taču audzini personību, nevis cilvēku, kuram kādam bez vārda runas būtu jāpakļaujas. Prasme pateikt "nē" ļoti noderēs tad, kad atvase jau būs pieaugušo dzīvē.

  • Šeit atradīsi vēl vienu sarakstu, tikai tajā nosauktas 26 prasmes, kas būtu jāapgūst puišiem līdz 18 gadu vecumam, tostarp - prast pateikt "nē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!