Foto: Shutterstock
Laiki mainās un teiciens – "labākā dāvana – laba grāmata" daudziem arī vairs nešķiet tik aktuāls, tomēr mums joprojām patīk pavadīt vakaru, lasot aizraujošu grāmatu, un mēs joprojām bieži vien citējam savu iecienītāko autoru darbus.

Vecāki, kuri paši daudz lasa, noteikti grib padalīties ar bērniem savā pieredzē, jo grāmatumīlim nekad nemēdz būt garlaicīgi, bet prasme tēlaini lasīt noderēs dzīvē, īpaši mācību laikā. Lūk, speciālisti portālā "Goodhouse" sniedz deviņus padomus vecākiem, kas varētu palīdzēt bērnam radīt interesi par lasīšanu, ja nu gadījumā tā ir pavisam niecīga!

Kad sākt bērna iepazīstināšanu ar grāmatām

Lasīt priekšā zīdainim – nebūt nav par agru, bet 12 gadu vecumā – vēl nav par vēlu. Jo agrāk tu bērnam parādīsi, ka lasīšana var būt interesanta, jo lielāka iespējamība, ka izaugs aizrautīgs grāmatu lasītājs.

Cik ilgi bērnam priekšā lasīt grāmatu

Daži vecāki pārtrauc tradīciju – ikvakara pasakas lasīšanu pirms miega, tiklīdz bērns pats iemācījies lasīt. Vecākiem šķiet, ja reiz bērns jau pats ir spējīgs palasīt pasaku, tātad var netērēt tam laiku un nodarboties ar citām lietām. Tomēr, jo ilgāk tu saglabāsi šo kopīgās lasīšanas tradīciju, jo labāk, jo šis ir viens no veidiem, kā būt kopā ar bērnu, kā arī laba iespēja iepazīstināt viņu ar tiem autoriem vai pasaules redzējumu, kas tev, kā vecākam, šķiet svarīgs.

Vai ir svarīgi, lai bērns iemācās lasīt iespējami agrāk?

Lasītprasme un laba lasīšanas tehnika nepavisam nenozīmē mīlestību pret literatūru. Vecākiem, kuri vēlas, lai bērns iemīlētu grāmatas, nevajadzētu uzspiest uz agrīnu burtu mācīšanos un uzstājīgi mācīt lasīt trīs gadus vecam bērnam. Daudz labāk veltīt laiku spēlēm un radošām nodarbēm pēc iecienīto pasaku motīviem. Pirmsskolas vecuma bērnam varētu būt par agru patstāvīgi lasīt stāstus ar turpinājumiem, toties viņam noteikti patiks, ja pēkšņi visa ģimene vienu vakaru pārvērtīsies par pasakas personāžiem vai dosies ceļojumā pa vietām, kas tajā aprakstītas.

Cik grāmatu mums ir nepieciešams

Ir vecāki, kuri cenšas iegādāties visus bērnu grāmatu jaunumus un pārdzīvo, ka dzīves apstākļi neļauj mājās glabāt vairāk par 5000 izdevumu. Citi uzskata, ka nav vērts mājas bibliotēku papildināt ar grāmatām, kuras tiks palasītas vien pāris reižu. Bet ir ļoti svarīgi bērnam dot iespēju pārdomāt un sajust katru grāmatu, kas viņam iepatikusies. Tas nozīmē, ka ir pilnīgi pietiekami, ja mājās būs vien dažas pašas, pašas mīļākās grāmatas un tās varēs pārlasīt pēc noskaņojuma, bet pārējās var ņemt bibliotēkā. Un atceries, ka dators un internets ir nevis jaunā lasītāja ienaidnieki, bet draugi. Ar to palīdzību var ieviest lavu elektronisko grāmatu bibliotēku, jo tās neaizņem vietu mājās un maksā lētāk nekā papīra formātā izdotās.
Foto: Shutterstock

Cik bieži lasīt kopā ar bērnu

Daudzi vecāki pārdzīvo, ka viņiem neizdodas atrast laiku kopīgai lasīšanai, jo mammai taču ir jāpagūst izdarīt tūkstošiem citu svarīgu lietu! Patiesībā nepavisam nav obligāti lasīt bērnam priekšā stundām ilgi – tava priekšā lasīšana katru dienu var būt arī 15 minūšu ilga, piemēram, pirms nakts miega. Svarīgi to darīt katru dienu vai arī tik bieži, kā jūs abi vienojaties, lai kopīgā lasīšana kļūtu par jūsu iecienītu nodarbi, vienu no ģimenes rituāliem.

Kā izvēlēties grāmatas

Mūsdienās orientēties grāmatu pasaulē ir visai sarežģīti, jo ne katrai mammai ir laiks un vēlme pārlasīt bērnu grāmatas jau iepriekš, lai saprastu, vai tā der bērnam vai nē. Atrisināt šo problēmu varētu palīdzēt izdevniecību mājaslapas vai kādi vecāku forumi, kuros atspoguļoti grāmatu apraksti vai pieejama citu ģimeņu pieredze. Bet veikalā gan – ļauj bērnam pašam izvēlēties, pat ja viņš apstājies pie apšaubāma, tavā skatījumā, šedevra. Arī portāla "Cālis" forumā ir gana daudz diskusiju par un ap grāmatām, lūk, šeit, piemēram!

Ko darīt vecākiem

Ja bērns neredz tevi, lasām grāmatu, tad, visticamāk, viņš neizaugs par grāmatmīli. Bet svarīgs ir ne tikai vecāku piemērs, bet arī sarunas par grāmatām ģimenē. Kad tuvinieki viens ar otru apspriež bestselleru vai strīdas par to, vai romāna varonim bija jārīkojas tieši tā un ne citādāk, arī bērns vēlēsies iesaistīties šādā sarunā, un neizbēgami viņš sagribēs kaut ko izlasīt.

Kas vēl, izņemot grāmatu lasīšanu?

Apkārt grāmatu pasaulei norisinās vēl virkne interesantu notikumu. Lielās pilsētās regulāri notiek pasākumi, saistīti ar grāmatu pasauli, tikšanās ar autoriem. Tāpat bibliotēkās notiek dažādi konkursi. Rakstnieka autogrāfs, kas adresēts tieši tavam bērnam, noteikti palielina lasīšanas pievilcību.

Vai bērns ir jāpiespiež lasīt

Lasīšana nekādā gadījumā nedrīkst būt sods. Labāk mēģini pārsteigt bērnu: vari viņam pa pastu īstā aploksnē uz mājām nosūtīt intriģējošus citātus no grāmatām, piedāvāt neparastus izdevumus ar skaistu noformējumu, izdomāt kvestus un "cietos riekstus", kuru atminējumus var atrast grāmatu tekstos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!