Foto: Shutterstock
Gulētiešanas laiks daudzās ģimenēs ir izaicinošākā dienas daļas, kad neiztikt bez puņķiem, kreņķiem un asarām. Katrs vecāks ir atradis efektīvāko veidu, kā veiksmīgāk nolikt gulēt savu ķiparu, taču dažkārt ieviestā gulētiešanas rutīna šķietami palīdz mazajam iemigt, bet pasliktina viņa miega kvalitāti un neļauj nogulēt visu nakti.

Sliktās ziņas ir tās, ka, iespējams, arī tu esi viens no tiem vecākiem, kas pieļauj divas no izplatītākajām kļūdām, liekot bērnu gulēt, kas ietekmē viņa miega kvalitāti. Taču labā ziņa - apzinoties savas kļūdas, tās ir vieglāk novērst. Bērna miega psiholoģe Lienela Šnēberga portālā "Psihology Today" atklāj, kādas ir šīs kļūdas un kā tās efektīvi un ātri novērst.

Palikt ar bērnu, līdz viņš ir pilnībā aizmidzis


Vecāki nereti prāto par iespējamajiem iemesliem, kāpēc bērns nespēj nogulēt visu nakti, kaut aizmieg pāris minūtes pēc tam, kad ir iekāpis gultā. Psiholoģe atklāj, ka šī ir ļoti izplatīta problēma, kuras sakne visbiežāk ir meklējama tajā, ka vecāki paliek blakus bērnam, līdz viņš aizmieg.

Katrs vecāks zina lielisko sajūtu, kas pārņem, ierāpjoties gultā blakus savai atvasei. Taču, ja tu katru nakti paliec bērna istabā, līdz viņš ir cieši aizmidzis, pastāv iespēja, ka viņš drīz vien pēc tavas aiziešanas atkal pamodīsies. Bērns atvērs acis un sapratīs, ka ir palicis viens pats, sauks mammu vai tēti atpakaļ savā istabā vai gluži kā nindža klusītēm ielavīsies gultā viņiem blakus. Kāpēc tā? Jo bērns prot iemigt tikai tad, kad viņam blakus ir kāds no vecākiem.

Izpildīt visas viņa vēlmes un iegribas


Pēc tam, kad jūs esat beiguši savu ikdienas gulētiešanas rutīnu, lielāka daļa bērnu pēkšņi sāk izteikt vēl citas vēlmes vai iegribas. "Gribu padzerties!", "Man gribas ēst!", "Vēl vienu pasaku!" ir frāzes, ko vecākiem nereti nākas dzirdēt, pirms bērns ir aizmidzis. Mammai un tētim liekas, ka, izpildot ķipara iegribas, bērns beidzot būs gatavs doties pie miera, kaut patiesībā tava uzmanība un vēlme izdabāt palīdz viņam atlikt došanos gulēt uz vēlāku laiku.

Iespējamie risinājumi


Pats svarīgākais ir konstanta un bērnam saprotama pirmsmiega rutīna, ko jūs izpildāt katru vakaru. Svarīga šīs rutīnas daļa ir nobeigums, kas bērnam liecina, ka laiks doties pie miera. Kā nobeigums var kalpot buča, pasakas lasīšana vai apskāviens. Kad esi to izdarījis, atstāj istabu un ļauj viņam patstāvīgi iemigt - neatkarīgi no mazā vēlmēm. Kā reiz teica piecu bērnu māmiņa, psiholoģe un kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Diāna Zande – vecākiem, liekot bērnu gulēt, ir jābūt ļoti neatlaidīgiem.

Bieži vien bērns negrib vakaros laist vecāku vaļā tāpēc, ka gulētiešana ir laiks, kad visa mātes uzmanība tiek koncentrēta tikai bērnam, un mazais mammu var dabūt tikai sev. Šī iemesla dēļ Zande iesaka pa dienu bērnam maksimāli pievērst uzmanību – paspēlēties, padarboties, sabučot, samīļot un sniegt daudz cita veida ķermeņa kontaktu, tad bērnam nebūs vajadzība pēc šīm lietām jautāt vakarā, pirms došanās pie miera. "Pa dienu vajag atrast laiku tām rotaļām, būšanai kopā un ķermeniskajam kontaktam, tad jūs vakarā daudz mierīgāk varēsiet pateikt – ''Un tagad miers!"," viņa stāsta. Vēl citus Zandes padomus par to, kā palīdzēt mazulim labāk iemigt, lasi šajā rakstā.

Savukārt bērnu miega psiholoģe iesaka izveidot kartiņas, uz kurām ir norādītas dažādas bērna vēlmes, kuras viņš pirms iešanas gulēt var īstenot, piemēram, vēl viena pasakas lasīšana, vēl viena buča, apskāviens vai kas cits. Katru vakaru bērns var izmantot divas no tām. Tas mazajam palīdzēs vizuāli saprast, ka viņa vēlmēm ir pienācis gals un jādodas gulēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!