Foto: Shutterstock
Lai gan par dzimšanas dienu cilvēks sauc datumu, kad viņš ieraudzījis gaismu ārpus mātes ķermeņa, pasaules iepazīšanu viņš sāk, vēl atrodoties puncī. Šī portāla "Cālis" stāstu kolekcija veltīta mazuļu dzīvei mammas vēderā – kā viņš tur pavada laiku, ko sajūt un kā tu vari mēģināt ar viņu satuvināties.

Tas, ka bērniņš mammas puncī daudz ko dzird, nav noslēpums – tieši tāpēc speciālisti iesaka regulāri runāties ar bērnu, dziedāt viņam, negaidot īpašas atbildes reakcijas. Primāri bērns dzird sievietes iekšējās skaņas, piemēram, balsi, sirdspukstus, elpošanu, taču viņam dzirdami arī apkārtējās pasaules trokšņi.

Tāpat bērniņš jau vēderā mācās sajust garšas. Liela iespēja, ka bērni labprāt pēc dzimšanas ēdīs tos produktus, kurus mamma lietojusi uzturā un kuru sula ilgi uzglabājusies organismā, jo auglis jūt garšu, kad norij augļūdeņus. Šādos veidos mazulis iepazīst pasauli un mammu, jo ir "savienots" vienā veselā, taču tēvu viņš sajūt caur pieskārieniem. Lai gan mazulis atrodas vēderā, viņš patiesi jau var atšķirt arī dažādus pieskārienus, tāpēc satuvināšanos un rotaļāšanos droši var sākt jau šādā formā.

Turpinājumā iepazīsties ar vēl citiem interesantiem un nedzirdētiem faktiem par bērniņa dzīvi pirms dzemdībām.

40 nedēļas vientulībā: kā gaidāmais mazulis pavada laiku mammas dzemdē līdz dzimšanai

Foto: Shutterstock

Patiesībā jau gluži pareizi nebūtu, ka mazulis aptuveni 40 nedēļas pavada vientulībā, jo atrodas taču savas topošās mammas puncī, un tomēr… Viņš tur ir viens (ja vien nav gaidāmi dvīņi), un ar ko šajā laikā nodarbojas? Viņš sūkā īkšķi, guļ, žāvājas, spēlējas ar nabassaiti – citiem vārdiem sakot, viņam ir gana daudz interesantu nodarbju mammas dzemdē.

Lasīt vairāk

Trīs lietas, ko mazulis iepazīst jau mammas puncī

Foto: PantherMedia/Scanpix

Agrāk tika uzskatīts, ka bērns zināšanas par apkārtējo pasauli gūst kopš dzimšanas brīža. Tomēr nesen veikti pētījumi pierādījuši, ka mazulis atsevišķas prasmes sāk apgūt, esot mammas dzemdē, aptuveni sākot no trešā grūtniecības trimestra.

Lasīt vairāk

Bērna raksturs top mammas puncī

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bērna raksturs veidojas jau pirms mazuļa nākšanas pasaulē, apgalvo speciālisti. Vai tam ticēt, ir pašu vecāku ziņā.

Lasīt vairāk

Ko dzird, redz un jūt mazulis mammas puncī: astoņi pārsteidzoši fakti

Foto: Shutterstock

Pasaules iepazīšanu mazulis sāk, vēl atrodoties mammas puncī. Viņš daudz ko redz, dzird un sajūt. Pārsteidzoši vai ne?

Lasīt vairāk

Mazuļa dzīve puncī kā zelta laikmets un sastapšanās ar pasauli franču akušiera skatījumā

Foto: Shutterstock

Franču akušiera Frederika Leboijē (Frederick LeboyerIn) grāmata "Piedzimt bez vardarbības" (Birth without Violence) savulaik radīja teju revolūciju dzemdniecībā, jo viņš sāka runāt par to, ka brašais jaundzimušā kliedziens, ko uzskatīja par veiksmīgu dzemdību iznākumu, patiesībā ir fiasko, jo bērnam nepieciešams pavisam kaut kas cits – maigs pirmais pieskāriens un bezgalīga mīlestība.

Lasīt vairāk

Ko mazulis jūt, esot māmiņas vēderā?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pasaulē nav ciešākas saiknes par to, kas ir izveidojusies starp vēl nedzimušo bērniņu un viņa māmiņa. Vēl esot māmiņas vēderā, bērnam jau sāk veidoties savs raksturs un personība. Kas ir vajadzīgs vēl nedzimušajam mazulim, lai bērns māmiņas vēderā attīstītos emocionāli, kādas sekas ir vieliskai un emocionālai saiknei starp māmiņu un bērnu?

Lasīt vairāk

Pieskāriena milzu spēks grūtniecības laikā; kā topošais tētis var iesaistīties tuvībā ar mazo

Foto: Shutterstock

Vai esi pamanījis, ka gandrīz ikvienam rodas vēlēšanās pieskarties grūtnieces vēderam? Cilvēki bieži pat nespēj atturēties. Cilvēka psihe nomierinās, redzot, ka veidojas bērniņš. Pat tie, kas nav domājuši grūtnieci noskūpstīt, izstiepj rokas, lai īsu brīdi dalītos ar viņu priekā par gaidāmo mazuli.

Lasīt vairāk

Saistoši fakti par dzīvi pirms piedzimšanas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātne turpina atklāt interesantas likumsakarības par mazuļa dzīvi pirms piedzimšanas. Pēdējo gadu pētījumi papildinājuši zināšanu krātuvīti par to, kā notiek apaugļošanās process un interesantus faktus dzīvi mammas vēderā. Nekas nav nejauši! Jaunākie pētījumi par to, kas notiek grūtniecības laikā topošās mātes vēderā, apkopoti portālā "Parents.com"

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!