Foto: Shutterstock
Lēmums atzīt paternitāti bērnam, kurš nav bioloģiskais bērns, ir ļoti nopietns solis, jo tas paredz visas vecāka tiesības un pienākumus, arī šī bērna uzturēšanas pienākuma uzņemšanos. Taču ko darīt, ja vīrietis vairs nevēlas uzņemties atbildību un atsakās maksāt alimentus?

Portālam "Lvportāls" kāda lasītāja jautā: "Labdien! Vīrietis, kurš nav bērna bioloģiskais tēvs, pats piekrita sevi ierakstīt bērna dzimšanas apliecībā, bet tagad atsakās palīdzēt. Vai varu vērsties tiesā, lai piedzītu no viņa alimentus?" Atbildi sniedz portāla valsts pārvaldes un veselības redaktore Edīte Brikmane.

Brikmane skaidro, ka vecākiem paredzēto pienākumu izpilde nebeidzas, ja bērns vairs nedzīvo kopā ar vienu vai abiem dzimšanas apliecībā ierakstītajiem vecākiem. Tas nozīmē, ja vīrietis ir ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā, sievietei ir tiesības lūgt šai personai kā bērna juridiskajam tēvam nodrošināt uzturlīdzekļus. Ja persona brīvprātīgi uzturlīdzekļus nemaksā, jāuzsāk uzturlīdzekļu piedziņa. Ja uzturlīdzekļi tiek pieprasīti valstī noteiktajā minimālajā apmērā, to piedziņa notiek vienkāršotā kārtībā un ar iesniegumu jāvēršas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā. Ja tie nepieciešami lielākā apmērā, ir jāsniedz prasības pieteikums tiesā.

No paternitātes, kas brīvprātīgi atzīta, apzinoties, ka bērna bioloģiskais tēvs ir cits vīrietis, nevar atteikties. Atbilstoši Civillikuma 156. pantā noteiktajam tiesa var atzīt paternitāti par neesošu, tikai gadījumos, ja persona, kas bērnu atzinusi par savu, nevar būt viņa miesīgais tēvs un bērnu atzinusi par savu maldības, viltus vai spaidu rezultātā. Pēc situācijas apraksta spriežot, šis nav tas gadījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!