Foto: Shutterstock
Pēc tam, kad sieviete laidusi pasaulē mazuli, viņas ķermenī norit ne viena vien fizioloģiskā pārmaiņa. Viena no lietām, kas satrauc daudzas jaunās māmiņas pēcdzemdību periodā, ir viņu seksuālā dzīve, kad pēc ilgstoša atkopšanās laika četru, sešu vai pat vairāku nedēļu garuma var atsākt nodarboties ar seksu.

Seksuālās baudas gūšana ir labas veselības pazīme un sastāvdaļa. Lai sievietes arī pēc dzemdībām spētu to izbaudīt tikpat pilnvērtīgi kā pirms tām, ir drosmīgi jāapzinās seksuālās baudas nepilnības, kā arī laikus jāmeklē palīdzība, lai tās novērstu. Mūsdienās ir ļoti plašas iespējas un risinājumi, kā visu vērst par labu, norāda "Capital Clinic Riga" ginekoloģe, Latvijas Estētiskās ginekoloģijas asociācijas valdes priekšsēdētāja Dr. Ieva Briedīte. Uzzini par tām un rīkojies!

Sievietes organisma seksualitāti veicinošie faktori


Sievietes seksualitāte ir komplekss biopsihosociāls process, kas atkarīgs no daudziem ārējiem un iekšējiem faktoriem – rases, reliģiskās piederības, kultūras, audzināšanas, sociālās vides, partnerattiecībām, psihoemocionālās labsajūtas, iedzimtības, veselības un dzīves veida. Sievietēm ir īpaši būtiska arī seksuālo attiecību emocionālā komponente, lielākajai daļai ir svarīgi just arī simpātijas pret partneri kā cilvēku, lai justu seksuālo iekāri. Sievietes ķermenis ir mainīgs un pakļauts gan cikliskajiem hormonālajiem procesiem reproduktīvajā dzīves posmā, gan grūtniecības un dzemdību radītajām fizioloģiskajām un reizēm arī patoloģiskajām izmaiņām, gan arī menopauzālā perioda ķermeņa pārkārtošanās izaicinājumiem.

Sievietes emocionālās un fizioloģiskās izmaiņas pēc dzemdībām


Pēcdzemdību periods ir īpašs posms sievietes dzīvē, kas ienes daudzas pārmaiņas ikdienā emocionāli, strauji vai pakāpeniski pārņemot jauno – mātes lomu, piedzīvojot straujas ķermeņa pārmaiņas gan ārējā izskatā, gan ķermeņa funkcijā. Tīri fizioloģiski notiek orgānu un sistēmu pārkārtošanās, atgriežoties iepriekšējā stāvoklī, kā arī straujas hormonu svārstības, adaptējoties jaunajām vajadzībām – bērniņa aprūpei un zīdīšanai. Mainās arī diennakts ritms, jo ar krūti zīdīti bērni visbiežāk ēd ik pēc pāris stundām. Tas nozīmē, ka naktsmiers un atpūta norit ar pārtraukumiem, kas rada riskus hroniskam nogurumam un spēku izsīkumam, ja ilgstoši neatrodas iespēja savus resursus atjaunot. Mainās arī uzturvielu nepieciešamība, un labai pašsajūtai ir svarīgs gan pilnvērtīgs uzturs, gan svaigs gaiss, gan pietiekama fiziskā aktivitāte, gan pozitīvas emocijas, ko sniedz laiks kopā ar mīļajiem cilvēkiem un patīkamas nodarbes.

Izplatītākās sūdzības un problēmas, kuras nevajadzētu ignorēt


Pirmajās sešās pēcdzemdību nedēļās ir īpaši saudzējošs režīms, jo turpinās dzemdes saraušanās, izdalījumi no dzimumceļiem, vēl nav pilnībā slēdzies dzemdes kakliņš, dzīst starpenes šuves, ja tādas ir bijušas. Šajā periodā dzimumdzīve, vanna, peldēšana nav atļautas, lai nepaaugstinātu infekciju risku. Pēc sešām nedēļām notiek ginekoloģiskā izmeklēšana, kuras laikā ārsts izvērtē, vai viss atbilst attiecīgajam periodam. Ja viss kārtībā, drīkst atsākt dzimumdzīvi.

Jau ar pirmo dzimumaktu ir jālieto kontracepcija, jo pastāv grūtniecības iestāšanās risks arī tad, ja menstruālais cikls vēl nav atjaunojies. Zīdot bērniņu, sākotnēji var nebūt menstruāciju, bet tā nav uzskatāma par drošu kontracepciju, jo ovulācija vienmēr notiks vispirms, un dažkārt var sanākt, ka menstruācijas nepaspēj atjaunoties un jau ir iestājusies jauna grūtniecība. Zīdīšanas periodā hormonālo izmaiņu dēļ iespējams maksts gļotādu sausums, kas var radīt diskomfortu dzimumakta laikā. Varētu būt sūdzības par sajūtu, ka pēc dzemdībām maksts ir plašāka, un mazinās kontakta sajūta dzimumakta laikā, tāpat var būt atslābuši arī iegurņa pamatnes muskuļi, kas nespēj pietiekami sarauties, mazinot labsajūtu vai dažkārt radot slodzes urīna nesaturēšanu.

Dažkārt var rasties nevēlama gaisa plūsma makstī, kas dzimumakta laikā var radīt traucējošas skaņas. Ja bijuši plīsumi, reizēm rodas sāpīgi rētaudi vai pat deformācijas, kas var traucēt gan ar diskomfortu, gan ar ārējo dzimumorgāna izskata izmaiņām. Kopumā jaunie pienākumi, rūpes un nogurums var mazināt vēlmi pēc tuvības, kā arī kļūst grūtāk atrast tam laiku. Īpaši gadījumos, ja sievietei vai bērniņam ir kādas veselības problēmas.

Kur vērsties, ja novērota problēma un kā tās risināt


Ir ļoti svarīgi atzīt problēmas esamību, jo tas jau ir sākums. Nākamais solis ir vizīte pie ginekologa, kas veic izmeklēšanu un konstatē, kas ir traucējumu iemesls, veic nepieciešamās analīzes vai papildizmeklējumus un sastāda ārstēšanas plānu.

Katrai sievietei ārstēšana būs individuāla, jo to ietekmē viņas sūdzības un veselības stāvoklis, ko izvērtē ginekologs. Maksts sausumam noder lubrikanti, gļotādu mīkstinoši krēmi un svecītes, hialuronskābes un plazmas preparātu injekcijas. Ļoti būtiski ir izglītot un motivēt partneri, jo šajā periodā ir svarīgi būtiski sajust sievietes ķermeni un viņas vajadzības. Jāatceras, ka izmaiņas ir pārejošas, ar laiku situācija uzlabosies. Maksts atslābuma un urīna nesaturēšanas gadījumā lieliski noder lāzerprocedūras, kas veicina gļotādu reģenerāciju, uzlabojot to anatomisko un funkcionālo stāvokli. Muskuļu atslābumu var koriģēt ar fizioterapeita kontrolētu vingrošanu, augsti intensificētas fokusētas elektromagnētiskās enerģijas pielietojumu, "Biofeedback" sistēmu. Starpenes rētas lieliski koriģē hialuronskābes un plazmas preparātu injekcijas. Daudzos gadījumos tiek pielietota vairāku metožu kombinācija, lai panāktu maksimāli labu efektu. Psihoemocionālu sūdzību gadījumā jāpiesaista arī psihoterapeits vai seksuālās veselības speciālists.

Tas, cik ilgs laiks būs nepieciešams, lai problēmu risinātu, ir atkarīgs no izvēlētā ārstēšanas plāna un ilgtermiņa profilakses nākotnē. Ar dažām metodēm efekts būs tūlītējs (piemēram, hialuronskābes injekcijas), pārējām tās var būt dažas nedēļas, lāzerprocedūru kurss ilgst trīs mēnešus, vingrot vajadzētu visa mūža garumā.

Agrāk ar pēcdzemdību problēmām sievietes vienkārši sadzīvoja


Vēl nesenā pagātnē iespēju bija daudz mazāk. Diemžēl daļā gadījumu nekāds risinājums tā arī netika rasts un sieviete turpināja sadzīvot ar problēmu, norāda ginekoloģe. Šie traucējumi tika arī daudz mazāk apspriesti, radot sievietēm izjūtu, ka tā ir jābūt, un neticību, ka par to var runāt ar ārstu un rast risinājumu.

Lielākā daļa procedūru ir mazinvazīvas un nesāpīgas. Daļai varam pielietot atsāpinošus medikamentus, ja tas nepieciešams. Protams, katrai procedūrai ir arī savas kontrindikācijas, kas pirms tam tiek sīki izrunātas ar pacienti, lai lemtu, vai viņai šī metode ir piemērota.

Šobrīd estētiskās ginekoloģijas joma visā pasaulē strauji attīstās, mēģinot rast arvien jaunus risinājumus sievietes intīmās veselības problēmām, atklāj dr. Briedīte. Ne tikai ārstniecības aspektā, bet arī šobrīd tik populārajā preventīvajā jeb profilakses aspektā – ko darīt, lai līdz problēmai nemaz nenonāktu. Ir stabili atzīta seksuālās veselības loma kopējās veselības un dzīves kvalitātes kontekstā, tādēļ arvien vairāk kļūst pieejami dažādi risinājumi tieši intīmās dzīves uzlabošanai. Turklāt nākotne medicīnas attīstība nesīs arvien jaunus risinājumus, lai sieviete ar ginekologa palīdzību varētu novērst pēcdzemdību fizioloģiskās problēmas, kas skar seksuālo veselību.

Raksts tapis sadarbībā ar Latvijas Estētiskās ginekoloģijas asociācijas valdes priekšsēdētāju, "Capital Clinic Riga" ginekoloģi Dr. Ievu Briedīti. Sievietes seksualitāte pēc dzemdībām ir arī viens no tematiem, kas iztirzāts Gundegas Rozes jaunajā grāmatā "Mammas zina labāk".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!