Foto: Shutterstock

20. septembrī jau trešo gadu Latvijā tiek atzīmēta Starptautiskā bērnu veselīgas augšanas diena (International Children’s Growth Awareness Day). Pasaulē šī kampaņa norisinās jau sesto gadu ar mērķi veicināt sabiedrības izpratni par endokrinoloģijas lomu bērna veselīgā attīstībā.

Šī ir globāla informatīvā kampaņa, kas cīnās ar sabiedrības maldīgo viedokli par to, ka augšanas radītaji bērna attīstībā ir mazsvarīgi. Iniciatīva ir sasniegusi ģimenes jau vairāk nekā 145 valstīs Eiropā, Āzijā un Ziemeļamerikā.

Latvijā vienam no 200 bērniem tiek konstatēti augšanas traucējumi, kas iegūti jau kopš dzimšanas vai parādās laika gaitā. Jebkuras izmaiņas bērna veselībā atstāj ietekmi uz bērna augšanu, tāpēc ir būtiski sekot līdzi bērna augšanas mērījumiem, lai attīstības traucējumus atklātu iespējami agrākā vecumā.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe Dr. Iveta Dzīvīte-Krišāne: "Kopš Latvijā tiek atzīmēta Starptautiskā bērnu veselīgas augšanas diena, kā arī ik septembri notiek bērnu veselīgai augšanai veltīts pasākums "Audz liels, stiprs un vesels", ir redzams, ka vecāki daudz vairāk pievērš uzmanību tam, vai viņu bērns aug pareizi. Starptautiskā bērnu veselīgas augšanas diena ir atgādinājums ne tikai vecākiem, bet arī visiem medicīnas jomas darbniekiem, cik svarīgi pievērst uzmanību bērna veselīgai augšanai."

Ja augšanas hormons bērnam izdalās nepietiekami, bērna augums būs mazāks nekā citiem sava vecuma bērniem, savukārt, ja hormons izdalās pastiprināti, bērns izaugs lielāks par saviem vienaudžiem. Izmaiņas augšanas procesā var ietekmēt vairāk nekā 600 dažādas diagnozes, tāpēc novērojot krasas auguma izmaiņas vecākiem ieteicams konsultēties ar ģimenes ārstu vai endokrinologu.

Lai sekotu līdzi bērna veselīgai attīstībai, portālā "Esaugu.lv" ir pieejams augšanas kalkulators, kurā, ievadot vecuma, auguma un svara mērījumus, iespējams uzzināt, vai bērns aug atbilstoši vecumam. Portalā iespējams uzzināt arī visaptverošu informāciju par dažādiem bērna augšanas jautājumiem.

Zemāk atradīsi virkni portāla "Cālis" rakstu par augšanas jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!