Foto: Shutterstock
Pēc garās ziemas cilvēki ir sailgojušies pēc svaiga gaisa, garām pastaigām un dabas. Kā viena no pastaigu vietām nereti tiek izvēlēts mežs, kur var doties kopā ar visu ģimeni, tā skaitā arī mājas mīluli. Taču Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informē, ka ir sākusi pieaugt ērču aktivitāte, un atgādina par efektīvākajiem veidiem, kā pasargāt sevi un savu bērnu no ērces piesūkšanās.

2019. gada pavasarī, siltākās dienās pēc sniega segas nokušanas jau bija novērota neliela ērču aktivitāte, un pēdējās dienās, gaisa temperatūrai paaugstinoties virs pieciem grādiem pēc Celsija, vērojama vidēja ērču aktivitāte, no 15 līdz 20 ērcēm uz SPKC monitoringa maršruta kilometra. Temperatūrai vēl pieaugot, ērču aktivitāte strauji palielināsies. Siltajos gada mēnešos ērcēm piemērotos biotopos aktivitāte mēdz sasniegt ap 100 ērcēm uz kilometru.

Kā pasargāt sevi no ērces piesūkšanās


SPKC speciālisti iesaka:

  • Izvēlēties gaišu apģērbu, uz kura ērces ir labāk saskatāmas;
  • Pastaigas laikā ik pa brīdim apskatīt apģērbu, vai uz tā nav ērces;
  • Pēc pastaigas rūpīgi pārbaudīt ne tikai apģērbu, bet arī visu ķermeni;
  • Izvēlēties piemērotus apavus, jo ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem;
  • Parūpēties, lai apģērba piedurknes, apkakle un bikšu gali būtu pietiekami noslēgti, lai zem apģērba nepakļūtu ērces.


Īpaša uzmanība ir jāpievērš garai zālei, kurā varētu uzturēties ērces. Svarīgi ir arī pārbaudīt mājdzīvniekus, vai tiem nav piesūkušās ērces un jāatceras, ka ērces var pārnest arī ar mājās atnestiem zariem.

Kā rīkoties, ja ērce piesūkusies


Ja tomēr ērce ir piesūkusies, tad tā ir jānoņem pēc iespējas ātrāk, taču ievērojot drošības pasākumus. Ērces noņemšana ir jāveic piesardzīgi, jo saspiežot ērces ķermeni, koduma brūcē var iekļūt tās iekšējais saturs, tādējādi palielinot iespējamību saslimt ar kādu no ērču pārnēsātajām slimībām.

Pirms ērces noņemšanas var dezinficēt ādas laukumu ap ērces piesūkšanās vietu. Izvilkšanai var izmantot smailu pinceti, ar ko satvert ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un ar lēnu apļveida kustību izvelk ērci ārā. Taču gadījumā, ja nav pieejama pincete, tad ērci var noņemt ar izturīgu diegu, apsienot to ap ērces snuķīti un velkot to aiz diega galiem. Ērci pēc izraušanas ievietojiet spirtā, slēgtā konteinerī/maisiņā vai noskalojiet tualetē. Pēc ērces izņemšanas, koduma vietu dezinficē un nomazgā rokas ar ūdeni un ziepēm.

Pēc ērces piesūkšanās ieteicams izvairīties no saaukstēšanās, alkohola lietošanas, pārmērīgas sauļošanās un intensīvas fiziskās slodzes.

Bezmaksas vakcīna 23 novados


Šogad 23 novados dzīvojošajiem bērniem ir iespēja saņem bezmaksas vakcīnas pret ērču encefalītu. Tās tiek nodrošinātas teritorijās ar visaugstāko saslimstību ar šo slimību. Saskaņā ar SPKC veikto datu analīzi, visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu ir vairākos reģions Kurzemē. Šeit atradīsi sarakstu, kuros novados dzīvojošie bērn var sapotēties par valsts budžeta līdzekļiem, kā arī informāciju par to, kas veic un kā notiek bērnu vakcinācija.

Taču SPKC atgādina, ka šī vakcīna tavu atvasi nepasargās no citām ērču pārnēsātām slimībām, piemēram, Laimas boreliozi jeb Laimas slimību un ērlihiozi.

Lai kliedētu mītus par ērču encefalītu un atgādinātu vecākiem, cik svarīgi ir pret to sapotēt savus bērnus, esam sagatavojuši rakstu izlasi, kurā atradīsi pieredzes stāstu un atbildes uz taviem jautājumiem par ērču encefalīta vakcīnu. Tāpat rakstu izlasē atradīsi skaidrojumus, kā ērču pārnēsātas slimības var vai nevar ietekmēt tavu grūtniecību.

Bērnu neirologs kliedē trīs mītus par ērču encefalītu un brīdina par postošām sekām saslimstot

Foto: PantherMedia/Scanpix

Par ērču encefalītu un tā ietekmi uz veselību Latvijā valda ļoti daudz aizspriedumu. Daļu no tiem var apvienot ar nosaukumu "Es no ērcēm nebaidos, jo esmu gudrs, piesardzīgs, ar stipru imunitāti". Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas neirologs dr. Jurģis Strautmanis pirms pavasara iestāšanās aicina pārskatīt savas attiecības ar ērcēm, lieki neriskēt ar veselību un vakcinēties.

Lasīt vairāk

Bērnam nokavēts atlaižu termiņš potei pret ērču encefalītu – vai viss vēl labojams?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja ģimenes ārsts nav izskaidrojis vecākiem iespēju saņemt poti pret ērču encefalītu ar 50 procentu atlaidi līdz divu gadu vecumam, vai iespējams šādu iespēju izmantot vēlāk? Tā vaicā kāda mamma, kura ir sašutusi par ģimenes ārsta nolaidību, neinformējot par šādu iespējamību. Tagad bērnam ir jau divarpus gadu, un pote ir par pilnu samaksu. Mammai atbildi sniedz Nacionālais veselības dienests.

Lasīt vairāk

Ejam bekot jeb Kas jāņem vērā, ejot uz mežu ar bērnu

Mežos sācies ogu un sēņu laiks. Mežs ir lieliska vieta atpūtai ar bērnu, ja vien esi sagatavojis mazo - ir padomāts par piemērotām aktivitātēm, atbilstošu apģērbu, kā arī aizsardzību pret ērcēm un odiem. Mazo ekspertu skola (mazoekspertuskola.lv), privātā bērnudārza "CreaKids" vadītāja Daina Kājiņa un pediatre Anna Birka dalās vērtīgos padomos, kas vecākiem būtu jāņem vērā, ja uz mežu līdzi dodas bērns.

Lasīt vairāk

Seši ieteikumi, kā sevi sargāt no nešpetnā posmkāja - ērces

Foto: PantherMedia/Scanpix

Saulainais laiks un plaukstošais zaļums vilina apmeklēt mežus un parkus, tāpēc ir īstais laiks vēlreiz atgādināt, kas darāms, lai sevi, savus tuvākos un bērnus pasargātu no mazā, nešpetnā posmkāja – ērces, uzbrukuma.

Lasīt vairāk

Kas vecākiem jāzina par ērču encefalīta vakcīnu: potēšanas shēma un iespējamās blaknes

Foto: Shutterstock

Pavasaris ir klāt un tas nozīmē, ka arvien vairāk vecāku sāk arī domāt, kā bērnus pasargāt no nepatīkamajiem kukaiņiem – ērcēm – esot dabā. Bērnu vakcinācijas centrs, kas strādā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas paspārnē ir sagatavojis visu nepieciešamo informāciju par potēšanos pret ērču encefalītu.

Lasīt vairāk

Speciāliste: no ērču encefalīta pasargāt var tikai vakcinācija

"Pavasaris ir klāt un ērces mostas – parasti tas ir tad, kad temperatūra ārā ir virs + 5 grādiem pēc Celsija. Latvijā ērču encefalīts ir ļoti izplatīts un ērču inficētība ir augsta, tāpēc ļoti svarīgi ir būt pasargātam pret šo slimību. Vienīgā drošā un ilgstošā profilakse ir vakcinācija pret ērču encefalītu, jo pārējie piesardzības pasākumi – atbilstošs apģērbs un ērces atbaidošu līdzekļu lietošana nav pietiekami efektīvi," uzsver Rīgas Stradiņa universitātes docente, pediatre Dace Zavadska.

Lasīt vairāk

Ērču encefalīts apdraud arī ārzemēs: skaudrs stāsts par inficēšanos Norvēģijā

Foto: Shutterstock

Kaut gan reti, Latvijas iedzīvotāji ar bīstamo ērču encefalītu inficējas arī ārzemēs. Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati, kopš 2008. gada ārvalstīs kopā saslimuši desmit cilvēki. Ērču encefalīts atvests mājās no tādām valstīm kā ASV, Austrālija, Vācija, Igaunija, Polija, Lielbritānija, Dānija un Rumānija. Ļoti smagi saslimt iespējams arī tādās valstīs, kur ērču encefalīts sastopams ļoti reti. Tieši tā gadījās Andrejam (28, vārds mainīts).

Lasīt vairāk

Grūtniecība un Laima slimība - kā tām 'sadzīvot'

Ērču aktivitāte šogad solās būt īpaši augsta, jo ziema bija silta, un ērces pārziemojušas labi, kas nozīmē dubultu uzmanīšanos cilvēkiem. Daļa ērču pārnēsā tā saukto Laima slimību, ar ko gadījies saslimt kādai sievietei, kuras ģimenē tiek plānots bērniņš. Šoreiz par to, kā topošajai mammai vai sievietei, kura vēl tikai plāno grūtniecību, "sadzīvot" ar Laima slimību.

Lasīt vairāk

Vai saslimšana ar ērču encefalītu var ietekmēt grūtniecību?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Man rit grūtniecības 11. nedēļa, pirms pāris nedēļām piesūcās ērce. Potējusies neesmu. Diemžēl arī šoreiz paļāvos uz laimīgu gadījumu. Pagaidām nekādu inficēšanās simptomu nav, tomēr vēlos uzzināt, vai saslimšana (kaut vieglā formā) ar ērču encefalītu kaut kādā mērā varētu ietekmēt manu grūtniecību?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!