Foto: Shutterstock

Natālija Ņesterova ir trīs bērnu mamma. Viņa audzina meitu un divus dēlus, dzīvo Kalifornijā, ASV un raksta savu blogu par dzīvi aizokeāna valstī. Noslēpumos par dēlu pareizu audzināšanu Natālija dalās portālā "Letidor".

Lūk, daudzbērnu mammas pieredze dēlu audzināšanā!

"Trīs gadus es biju mamma meitenītei, bet tad mūsu ģimenē ieradās puisēns, un pēc diviem gadiem vēl viens puika.

Puikas auga, un es pamanīju, ka pret zēniem sabiedrība izvirza daudz prasību: būt bezbailīgiem un vīrišķīgiem, cēlsirdīgiem un dāsniem, patstāvīgiem un pārliecinātiem, neizrādīt emocijas un jūtas, mīlēt zilo krāsu un nespēlēties ar plīša sunīšiem… Šo sarakstu var turpināt.

Tagad maniem puikām ir pieci un trīs gadi. Un esmu izvirzījusi astoņus noteikumus uzticamām attiecībām ar zēniem. Un ar šiem noteikumiem vēlos dalīties arī ar citiem (fotogrāfijām pie raksta ir tikai ilustratīvs raksturs – red.).

Apskauj dēlu

Bieži vien vecāki baidās dēlus izlutināt ar savu uzmanību un pārstāj tos apskaut.

Zinātnieki no ASV Nacionālā veselības institūta (NIH) pierādījuši, ka agrīna fiziskā kontakta zaudēšana ar māti zēnos var attīstīt nepārliecību un bieži var būt par iemeslu depresīvam stāvoklim pieaugušā vecumā.

Zinu cilvēkus, kuri sev "liek" atgādinājumus, lai neaizmirstu apskaut bērnus.

Es gan rīkojos vienkāršāk: tiklīdz redzu savus bērnus, apskauju. Kamēr tas vēl darbojas.

  • Kāpēc bērni iespējami biežāk jāapskauj, uzzini šajā rakstā, kur minēti septiņi gana pamatoti iemesli, lai to patiešām darītu katru dienu!
Foto: Shutterstock

Esi nopietns, pat ja tev ir "briesmīgi" smieklīgi

Mazulis tev stāsta par sarkanās nindzjas spēku un lego kosmiskā kuģa degvielas tvertni? Attiecies pret to nopietni. Atceries, ka tava reakcija ir pamats bērna uzticamām attiecībām ar pasauli.

Kad ļoti gribas iesmieties, es atceros rindiņu no bērnu spēles: "…Kam šķiet smieklīgi, tam nav jāsmejas…". Tas palīdz. Bet ja tomēr iesmējies, atvainojies.

  • 14 ieteikumus, kā nevajadzētu audzināt puikas, atradīsi šeit.

Vienmēr atbildi uz jautājumiem, bet ņem vērā bērna vecumu

Nesaki frāzes: "Daudz zināsi, slikti gulēsi" vai "Paaugsies, uzzināsi…".

Nenovērs acu skatienu, nesūti mazuli meklēt atbildes pie cita cilvēka! Prasme uzdot jautājumus un zinātkāre tavam bērnam noderēs nākotnē.

Ja nepārzini tēmu, godīgi atzīsties: "Diemžēl, atbildi nezinu. Padomāsim, kam varam pavaicāt!".

Manā krātuvītē ir frāze: "Es nezinu atbildi, bet internets palīdzēs!" Sēžamies pie galda un sākam kopā meklēt atbildi uz jautājumu.

Izmanto vārdus un piemērus, kas mazulim ir saprotami. Nesniedz sarežģītus, zinātniskus skaidrojumus, tie var izbiedēt tavu zinātkāro dēlu.

Starp citu, izskaidrot dabas parādības, lai būtu saprotami trīsgadniekam, ir lieliska prasme, kuru tu vari apgūt. Bet, ja paskaidrošana saviem vārdiem šķiet pavisam sarežģīta, visuvarenais internets un visas iespējamās grāmatas tev nāks palīgā.

Nekaunini par neērtu jautājumu

Nekaunini puiku par filozofiska rakstura jautājumiem, atbildi bez liekām emocijām, mierīgi un par lietu. Tā tu mazināsi dēla nemieru un parādīsi, ka nav jākaunas par savu ķermeni.
Foto: Shutterstock

Daudz labāk, ja atbildes uz neveikliem jautājumiem zēns saņems no vecākiem, nevis no bērnudārza audzinātājas vai drauga.

Ļauj zēnam "sievišķīgas vājības"

Bieži vien vīrišķības apzīmējums tiek uztverts kā izvairīšanās no sievišķības, bet izpratne "būt zēnam" rodas no "nebūt meitenei".

Ļauj zēnam raudāt. Jūtu demonstrēšanā nav nekā apkaunojoša. Uzdod jautājumus, nosauc jūtas, tas viss nākotnē atvieglos dzīvi tavam mazajam vīrietim.

  • Pārdomas par to, kāpēc puikām jāļauj raudāt, atradīsi te.

Nedali lietas pēc dzimumu principa: "meitenēm un zēniem"

ASV Nacionālā veselības institūtā (NIH) veikti pētījumi rāda, ka kategoriska interešu dalīšana pēc dzimuma principiem zēnos raisa kompleksus un nepārliecību par sevi.

Ja zēns ielicis matu sprādzi vai uzkrāsojis nagus, kā to dara mamma, nerājies. Ļoti bieži tas, ko mēs aizliedzam, kļūst par kārotu lietu.

Tavam puikam patīk dejot, bet nevis spēlēt futbolu? Svarīgi saprast, ka vēlēšanās dziedāt, dejot, zīmēt, komponēt nav dzimumu filtra.

Sniedz dēlam iespēju pieņemt lēmumus un uzņemties par tiem atbildību

No četru, piecu gadu vecuma zēnus pilnīgi mierīgi var mācīt uzņemties atbildību. Sāc ar nelieliem mājas pienākumiem, kurus viņi izpildīs.

Darbiņš var būt jebkurš: lai baro kaķi vai seko līdzi tualetes papīra krājumiem vannas istabā, ieliek papīru printerī vai regulāri aplej kaktusu.

Protams, jūs varat kopā apspriest un pastāstīt, kā tieši viens vai cits darbiņš darāms.

Galvenais, lai darāmais būtu nevis tevis izvēlēts, bet bērna, un tu nekontrolē to izpildi.

Mūsu puikām tas "briesmīgi" patīk!
Foto: Shutterstock

Demonstrē mīlestību

Ar maniem dēliem pastāvīgi kaut kas atgadās. Šodien viņi nogāza šķīvi ar pankūkām uz grīdas. Jā, jā, lauskas – atkritumos, pankūkas tāpat…

Es apskāvu savus zēniņus un ar dziļu nopūtu paziņoju, ka vakariņās mēs apēdīsim to, kas bija pusdienās…

Par ko es te runāju? Zēni bieži ir nemierīgi un nerātni, skaļi un dauzonīgi. Taču nepiespied viņus šaubīties par tavu mīlestību. Mēdz būt daudz nepatīkamu situāciju, bet, vai tās ir attiecību vērtas?

Lai bērns izdara secinājumus par notikušo, bet nekad nešaubās par to, ka tu viņu mīli jebkurā situācijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!