Foto: Shutterstock
Daudziem pāriem pirmā mīlēšanās pēc dzemdībām atgādina pašu pirmo intīmās dzīves pieredzi: neveiklu un nedaudz nemākulīgu. Daudzas sievietes pēc dzemdībām pat negrib domāt par seksu, un šeit itin nemaz netiek runāts par ārsta rekomendācijām. Domas par intīmās dzīves atsākšanu ar partneri rada daudzus jautājumus: vai sajūtas būs iepriekšējās, vai sāpēs un vai atkal var iestāties grūtniecība.

Tā rezultātā vīrs apvainojas, bet sieviete pilnībā nododas rūpēm par jaundzimušo. Portāls "Parents" apkopojis svarīgākās nianses par seksu pēc dzemdībām, kas, iespējams, vīriešiem palīdzēs labāk izprast jaunās mammas jūtas, bet sievietēm – ātrāk atgriezties pie intīmās dzīves priekiem.

Lūk, astoņi svarīgi fakti par seksu pēc mazuļa piedzimšanas, kas var palīdzēt sakārtot intīmo ģimenes dzīvi!

Sākumā var būt nedaudz nepatīkami

Daudzas sievietes pirmajā laikā pēc dzemdībām piedzīvo nepatīkamas sajūtas un pat sāpes intīmās tuvības laikā. Turklāt par to žēlojas ne tikai jaunās mammas, kuras mazuli laidušas pasaulē dabiskās dzemdībās. Sievietes, kurām bijusi ķeizargrieziena operācija, bieži vien piedzīvo tieši tās pašas problēmas, neraugoties uz to, ka viņu dzimumorgāni dzemdību laikā nav cietuši.

Kā apgalvo amerikāņu vecmāte, ginekoloģe Rebeka Buta, runa nav par traumu, bet gan pēcdzemdību hormonālajām izmaiņām organismā. Pēc dzemdībām estrogēna līmenis sievietes organismā stipri krītas un tāds arī saglabājas visu krūtsbarošanas laiku. Bet tieši šis hormons atbild par maksts audu elastīgumu. Zems estrogēna līmenis kopā ar paaugstinātu prolaktīna un oksitocīna līmeni sievietes organismā izsauc simptomus, kas atgādina menopauzi: karstuma sajūtu, svīšanu, nepatīkamas sajūtas un sausumu intīmajā vietā. Līdzīgas problēmas var satraukt jauno mammu pat divus, trīs mēnešus pēc mazuļa nākšanas pasaulē.

Parasti, ja dzemdības noritējušas bez sarežģījumiem, atgriezties pie seksuālās dzīves var jau pēc sešām nedēļām (bet tikai pēc konsultācijas pie ginekologa). Bet, lai šī atgriešanās noritētu iespējami patīkamāk, daktere Buta iesaka pirms tam atslābināties ar vīna glāzi, labiem jokiem un lielu daudzumu lubrikanta.

Tu nevēlies seksu, un tas ir normāli

Daudziem pāriem sākumposmā pēc dzemdībām nav līdz ģimenes dzīves priekiem. Neizgulēšanās, biežās mazuļa barošanas, mēģinājumi ieviest dienas režīmu – visas šīs grūtības, lai ir pārejošas, garastāvokli īpaši neuzlabo. Bez tam jaunās mammas bieži vien kautrējas par savu ķermeni: pēc grūtniecības vēl nekur nav pazudis vēderiņš, liekais svars un piena ražošanas process sāpīgajā krūtī… Vēl pie sava jaunā ķermeņa nepieradusī sieviete šaubās, vai tas viss spēj savaldzināt partneri.

Patiesībā pati daba pirmajā laikā pēc mazuļa piedzimšanas nav paredzējusi nodarboties ar seksu. Lieta tāda, ka krūtsbarošanas laikā asinīs nokļūst milzu daudzums oksitocīna hormona. Ar tā palīdzību izveidojas saikne starp māti un jaundzimušo. Bet tas gan ievērojami samazina sievietes seksuālo iekāri pret savu partneri. Tā ir sava veida kontracepcija: nevēlēšanās mīlēties palīdz sievietei nepalikt stāvoklī pārāk ātri.
Foto: stock.xchng

Mammas, kuras bērnu nebaro ar krūti, daudz ātrāk sāk sajust savu ķermeni, un atgriešanās pie seksuālās dzīves notiek ātrāk un nesāpīgāk.

Maksts var nedaudz mainīties

Daudzas sievietes, atgriežoties pie seksuālām attiecībām pēc dzemdībām, ar pārsteigumu pamana, ka partnera dzimumloceklis izmēros ir nedaudz samazinājies… Tomēr, protams, tas neattiecas uz vīrieti. Atkarībā no sievietes vecuma un dzemdību skaita, maksts var izstiepties, kas ietekmē sajūtas seksa laikā. Pēc ārstes Butas teiktā, riska grupā tāpat var nokļūt sievietes pēc ķeizargrieziena operācijas, jo arī viņām muskuļi izstiepjas grūtniecības hormonu ietekmē.

Muskuļu tonusu savest kārtībā var palīdzēt pilates un Kēgela vingrinājumi, tie trenē dziļos iegurņa muskuļus. Kas tie par vingrinājumiem, meklē šeit un šeit, kur atradīsi portāla "Cālis" un "Viņa" arhīva materiālus par vingrošanu pēcdzemdību periodā.

Sekss tagad ir pat svarīgāks nekā iepriekš

Sekss pēc bērna piedzimšanas ir ļoti svarīgs abiem partneriem, apgalvo seksoloģe Emija Leivana no Ņujorkas. Ja intīmā dzīve pēc dzemdībām pārtūkst, laulātie ātri vien var sajusties vienkārši kā kaimiņi, kuri dzīvo zem viena jumta. Tas ir visai skaidrs ceļš uz strīdiem, izskaidrošanos un pat šķiršanos. Intīmās attiecības pārim atgādina, ka viņi joprojām ir iemīlējušies, nevis vienkārši tētis un mamma.

Ja sieviete pagaidām nav gatava seksam, vīrietim nevajadzētu viņu steidzināt. Paskaidro vīram, ka tagad tev ir svarīgi maigi apskāvieni, skūpsti, ilga priekšspēle, pēc kuras var pakāpeniski virzīties uz priekšu tālāk un tālāk. Nebūtu slikti laiku pa laikam sarīkot romantiskas tikšanās un pavadīt laiku tikai divatā, rūpes par mazuli uz kādu laiciņu uzticot vecvecākiem vai auklei.

Darām to 'pa fikso'

Jaunie vecāki ir aizņemti cilvēki. Bet pa vidu šai aizņemtībai un trauksmainajiem apstākļiem veltīt laiku viens otram nav nemaz tik sarežģīti. Seksoloģe Leivane iesaka izmantot iespēju un nodarboties ar "to", teiksim, vannas istabā vai kādā citā telpā. Negaidītas tuvības minūtes palīdzēs pievienot attiecībām pikantumu un pamodināt piemirstās sajūtas, kad tagadējā mamma un tētis bija jauni un bezrūpīgi.
Foto: Shutterstock

Sekss dienasgaismā

Pēc visas dienas pavadīšanas kopā ar mazuli un rūpējoties par māju, jaunā mamma vakarā knapi spēj tikt līdz gultai, nerunājot nemaz par seksu. Bieži vien vīram nākas atteikt tuvību, bet tas ar laiku attālina abus partnerus. Laba izeja šajā situācijā var būt mazuļa diendusas laiks. Bet brīvdienās ar bērnu pilnīgi mierīgi var pastaigāties arī vecmāmiņa, lai vecāki beidzot varētu nodarboties ar sevi, kā vecajos, labajos laikos.

Tas var būt labāk, nekā tu domā

Neraugoties uz visām grūtībām, kuras partneri piedzīvo pirmajā laikā pēc dzemdībām, vairums pāru atzīst: pēc mazuļa piedzimšanas viņi ar seksu nodarbojas daudz biežāk, nekā iepriekš. Bērna piedzimšana lielā mērā ietekmē sievieti, apgalvo Leivana. Visa ķermeņa sajūtas mainās, un intīmie orgāni kļūst daudz jutīgāki pret glāstiem.

Vairums sieviešu, kļūstot par mātēm, atzīmē, ka izjūt daudz spēcīgākus orgasmus, nekā tas bijis pirms dzemdībām.

Tu atkal vēlēsies nodarboties ar seksu

Pat ja uzreiz pēc bērna piedzimšanas sieviete pat nevēlas domāt par seksu, pienāk laiks, kad viņai atkal gribas ar to nodarboties. Iespējams, tam būs nepieciešams vairāk laika, nekā vēlētos, bet mazuli pārstās mocīt kolikas, viņš nogulēs visu nakti savā gultiņā, bet vecāki atkal varēs tikties ar draugiem. Kā apgalvo sievietes, kuras šo piedzīvojušas, visgrūtāk esot pēc pirmā bērna piedzimšanas. Un vairāk bērnu nebūt nenozīmē mazāk seksa. Vienkārši kādā brīdī sieviete saprot, ka līdz ar bērnu parādīšanos ideālās situācijas intīmai tuvībai var nekad nerasties. Tādēļ sev un savam partnerim bauda jāsagādā, kad, kā un kur vien iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!