Foto: Shutterstock
Tu vēl nezini, ko varētu pasākt sestdienas vakarā, kad visi būs mājās? Televizors? Izslēgts! Gadžeti? Nē! Grāmatas? Tās vēlāk. Bet tagad – spēle!

Par to, kāpēc vispār galda spēles ir ieteicamas un no kāda vecuma var sākt tās mācīt bērnam, portālam "Parents" skaidro jomas speciālisti.

Aizraujoši

Kopīga laika pavadīšana, prieks, un turklāt konkrētu prasmju attīstība – lūk, kāpēc galda spēles ir laba izvēle. Un spēļu vērtība ir tieši šajā nesaraujamajā kopābūšanā. Vecākie – omītes un opīši, tēti, mammas – te spēlē kā līdzīgs ar līdzīgu ar bērnu, jo ir tik daudz spēļu, kas ir paredzētas vecumā no trīs līdz 99 gadiem, un ir interesantas visiem. Un pieaugušie gūst ne mazāk prieka, kā bērni.

Dažreiz sanāk tā, ka mamma vai tētis, pat ja viņiem ne tik ļoti patīk spēlēties ar bērnu un viņi to dara tikai tāpēc, ka tā "vajag", galda spēļu gadījumā patiesi aizraujas ar šo procesu. Visa ģimene spēlē, un visiem tas ļoti patīk. Bet kas var būt vēl labāk? Bez tam galda spēles var paņemt visur sev līdzi, spēlēt jebkuros apstākļos un praktiski ar jebkādu spēlētāju skaitu.

Lietderīgi

Visredzamākā prasme, ko bērniem attīsta galda spēles, ir domāšana. Un vēl spēle māca dalīties, zaudēt, sadarboties ar citiem spēlētājiem, pakļauties noteikumiem. Svarīgu dzīves prasmi – prast pārdzīvot zaudējumu, vislabāk sākumā iepazīt pie spēļu galda ar pašiem tuvākajiem cilvēkiem, lai pēc tam reālajā dzīvē nebūtu tik sāpīgi. Kaušļi ar spēles palīdzību sapratīs, ka uzvarēt var ne tikai ar kulakiem, ka arī galva uz pleciem ir vajadzīga. Rīkoties saskaņā ar noteikumiem, kas tik ļoti nepieciešams, lai eksistētu sabiedrībā, – arī to māca spēle. Ņemot vērā spēļu daudzveidību, potenciāls tām ir milzīgs. Lai bērnu attīstītu dažādos virzienos, var izmantot spēļu dažādību.

No agrīna vecuma

No kāda vecuma ieteicams spēlēt galda spēles? Nereti uz spēļu iepakojuma var redzēt: "Bērniem no trīs gadu vecuma". Kāpēc? Pamatā tāpēc, ka spēļu komplektos ir sīkas detaļas, ar kurām, protams, mazam bērnam nav ieteicams rotaļāties. Cits iemesls slēpjas faktā, ka spēlei ir kaut kādi noteikumi, kurus bērns ir spējīgs saprast tikai konkrētā vecumposmā, jo maziem bērniem, atšķirībā no pieaugušajiem, spēja izzināt pasauli, ir citādāka, un viņi vēl nevar ilgstošu laiku noturēt uzmanību. Starp citu, daudz kas ir atkarīgs arī no katra bērna individuāli. Mēdz būt, ka bērni, kuriem spēle ļoti iepatikusies, to apgūst vieglāk pat par pieaugušajiem. Tādēļ, ja bērnam nav tendence visu, kas iekrīt acīs, nekavējoties bāzt mutē un norīt, un spēle norisināsies zem pieaugušo kontroles, kāpēc gan nepamēģināt? Turklāt vienu un to pašu spēli var spēlēt dažādi.
Foto: Shutterstock

Daudzām spēlēm ir atšķirīgu grūtības pakāpju līmeņi – tas, pirmkārt, un pastāv iespējamība, ka bērns vispār spēlēs pa savam, tas, otrkārt. Mūsdienu spēles ir ražotas no dažādiem materiāliem, ar spēļu figūriņām, tik krāsainas un spilgtas, ka bērniem ir viegli izdomāt savu komunicēšanās veidu ar tām.

Pēc noteikumiem

Spēļu noteikumi attiecas uz diviem līdz vairākiem spēlētājiem. Par kaut ko līdzīgu var uzskatīt arī mīklas, kas ir cieši blakus galda spēlēm. Starp tām nav stingras robežas, jo pastāv spēles, uz kura iepakojumiem rakstīts: "No viena līdz pieciem spēlētājiem", un mīklas ar tādu pašu spēlētāju skaitu. Gribi – spēlē viens, gribi – kolektīvā!

Galda spēle ir taustāma lieta, kas ir ne mazsvarīgi bērna attīstībai. Mūsdienās spēles izgatavo no dažādiem materiāliem, kas sniedz sajūtu dažādību: no kartona, metāla, plastikas, koka, akmens, stikla, auduma. Daudzu spēļu burvība slēpjas tajā, ka tām ir iespējams mainīt sarežģītības līmeni: no trīsgadniekam saprotama līmeņa līdz par sarežģītam, kas piemērots pieaugušajiem.

Kādas prasmes attīsta galda spēles

  • Prasmi dalīties;
  • Prasmi zaudēt;
  • Prasmi sadarboties ar citiem spēlētajiem;
  • Prasmi pakļauties noteikumiem;
  • Prasmi pārdzīvot zaudējumu;
  • Loģisko domāšanu;
  • Attīsta sīko motoriku;
  • Vizuālo uztveri;
  • Vērību.

Kādas mēdz būt galda spēles

Loģiskās un telpiskās domāšanas attīstībai

Šādas spēles māca salīdzināt un pretstatīt, atrast līdzības un atšķirības starp dažādiem priekšmetiem un jēdzieniem. Tāpat tās veicina spēku paredzēt turpmāko notikumu attīstību un izdarīt secinājumus.
Foto: Privātais arhīvs

Vērības attīstībai

Uzmanība, atjautība, prasme salīdzināt un klasificēt. Un to visu jādara ātri! Ideāls mācību simulators atjautības attīstībai.

Skaitīšanas un vienkāršu matemātisku darbību apgūšanai

Dažādas kartīšu spēles ir populārs intelektuālo un azartisko spēļu variants. Ar to palīdzību var ne tikai iemācīties skaitīt galvā, bet uztrenēt to darīt ātri un ar prieku. Rezultātā – iemīlēsi daudz aizraujošāku un skaistāku spēli – matemātikas zinātni.

Iztēles veicināšanai

Jāsaliek vārds? Jāsacer stāsts? Jāparāda priekšmets, kas attēlots kartītē, nenosaucot to? Viegli! Bet vēl – iemācīties ļauties savai iztēlei un ar tās palīdzību radīt pašam savu pasauli. Un, protams, attīstīt emocionālo intelektu – lūk, kam radītas šīs interesantās spēles.

Motorikas attīstībai

Jo labāk bērns pārvalda roku pirkstiņus, jo labāk viņš runā un mācās. Taču sīkās motorikas attīstīšana ir svarīga ne tikai bērniem, bet arī ciņu vecākiem, un arī omītēm un opīšiem. Tādēļ spēles, kas prasa precīzas kustības, tiek rekomendētas visiem.

Par galda spēļu pozitīvo ietekmi uz bērna attīstību lasi vēl dažos "Cālis" arhīva rakstos, ko atradīsi zemāl!

Galda spēles jāspēlē visos vecumos. Nura par savu aizraušanos un centieniem mainīt studējošo ikdienu

Nura Sevenlera dzīvo Turcijā. Savu sapni – būt par skolotāju – viņa īstenoja pirms gandrīz 30 gadiem. Ikdienā pasniedzot angļu valodu un strādājot ar dažāda vecuma bērniem, viņa kopā ar vīru nolēma uzlabot izglītības sistēmu, ieviešot studējošo ikdienā prātā spēles, kas kā padarītu mācīšanas procesu jautrāku, tā arī uzlabotu mūsu nākotnes prasmes kopumā. Nura, kura, starp citu, šajā nedēļas nogalē viesojas arī Rīgā un piedalās pirmajā galda spēļu festivālā Baltijā "BaltiCon", uzskata, ka galda spēles nepieciešams spēlēt visu vecumu cilvēkiem.

Lasīt vairāk

No pingvīniem un knipjiem līdz impērijai. Top 5 galda spēles visai ģimenei

Tev pietrūkst ideju jēgpilnai laika pavadīšanai kopā ar bērniem vai draugu kompānijā? Galda spēles ir lielisks veids, kā atpūsties no ikdienas kopā ar ģimeni, ļaut vaļu fantāzijai, draudzīgi vienam otru izaicināt, interesantā veidā bērniem apgūt pirmās iemaņas ekonomikā, ģeogrāfijā un citās jomās, iejusties dažādās lomās un galu galā tāpat kā dzīvē – mācīties zaudēt un uzvarēt.

Lasīt vairāk

Pieci veidi, kā bērnam palīdzēt iemīlēt matemātiku

Matemātika ir tas mācību priekšmets, kas bieži vien skolēniem nepatīk. Protams, tiem, kuriem šķiet, ka skaitļu zinātne nu nepavisam nepadodas. Nereti matemātika jau ģimenē tiek pielīdzināta teju bubulim. Kā palīdzēt pirmsskolas un sākumklašu vecuma bērniem to iemīlēt, "Letidor" stāsta sākumklašu skolotāja Valentīna Moškina, norādot, ka šie pieci vienkāršie ieteikumi noderēs gan vecākiem, gan kolēģiem – pedagogiem.

Lasīt vairāk

Kādas dzīvesmācības bērniem un pieaugušajiem palīdz apgūt galda spēles?

Šķetinot kādu attiecību tēmu, psihoterapeite Gunta Andžāne nejauši pieminēja spēli. Parastu galda spēli, ar ko patīk aizrauties bērniem. Izrādās, pat visiem zināmais Cirks, krāsaino lauciņu kvadrāts ar cirka dzīvnieku un artistu bildītēm, var daudz ko pavēstīt par cilvēka personību un attieksmi pret dzīvi.

Lasīt vairāk

Galda spēļu nozīme ģimenē un bērnu attīstībā

Intervija ar trīs bērnu tēvu, kaislīgu galda spēļu aktīvistu, SIA "Brain Games" dibinātāju un īpašnieku Egilu Grasmani.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!