Foto: Scanpix
Dažām sievietēm spēja palikt stāvoklī šķiet mistiska veiksmes un ģenētikas kombinācija. Kāpēc vienai sievietei izdodas ieņemt mazuli jau pirmajā reizē, bet citas pie bērna mēģina tikt gadiem ilgi? Tām sievietēm, kuras ilgi nespēj palikt stāvoklī, jau pati ideja – kā tikt pie mazuļa – pārvēršas teju nakts murgā.

Taču, kā uzsver speciālisti, visa sāls ir tajā, ka daudzi pieļauj vienas un tās pašas kļūdas. Lūk, portāls Parents.ru apkopojis desmit tipiskākās no tām, kādēļ sievietes nevar ieņemt mazuli!

Pārāk bieži pārdzīvo

Foto: Shutterstock

Visticamāk, tev ir kāda draudzene, kura palikusi stāvoklī, tev ir teikusi: "Tas notika tieši tajā brīdī, kad es par to pārstāju domāt." Tas kaitina, satrauc un dod pa nerviem, īpaši tad, ja viss, ko tu vēlies, ir dzemdēt mazuli. Un šķiet, ka nekas vairs nenostrādās, taču tava draudzene saka patiesību. Stress var būt viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ tev neizdodas ieņemt mazuli. Augstais stresa hormona – kortizola – līmenis var negatīvi ietekmēt auglību. Amerikāņu zinātnieki pētījuši ap 400 pāru, kuri mēģinājuši tikt pie mazuļa. Pētījums liecinājis, ka sievietēm ar augstiem stresa rādītājiem par 29 procentiem bijušas zemākas iespējas palikt stāvoklī, nekā sievietēm ar normāliem stresa rādītājiem. Speciālisti apgalvo, ka nemitīgs stress pazemina hormonu izstrādi, kuri atbild par stabilu ciklu.

Atslābinies un pacenties kādu laiku nedomāt par šo jautājumu. Iemācies meditēt, pieraksties uz jogas nodarbībām. Dažas no asanām stimulē asins piegādi iegurnim, tādējādi palīdzot arī nepieciešamo hormonu izstrādē. Tas, savukārt, labvēlīgi ietekmē spēju ieņemt mazuli. Pārstāj tik ļoti plānot savu grūtniecību un katru dienu sev atgādini, ka tas ir brīnums, kurš patiesībā notiek ļoti, ļoti bieži.

Darīt lietas labā pārāk daudz vai maz

Foto: Shutterstock

Ja tu to esi nolēmusi darīt – dari pareizi! Daudzi pāri uzskata, - ja ekonomēs spermu un ar seksu nenodarbosies nedēļu, tad izredzes ieņemt mazuli vairākkārt pieaugs. Tā tas nav. Aptuveni pēc nedēļas atturēšanās no mīlēšanās spermatozoīdu kustīgums ievērojami samazinās. Lai noritētu veiksmīga apaugļošanās, ārsti rekomendē mīlēties katru dienu vai katru otro dienu nedēļu pirms ovulācijas, un to ieskaitot.

Daudz biežāka mīlēšanās var negatīvi ietekmēt spermas kvalitāti, lai tā spētu apaugļot olšūnu. Savukārt, ja to darāt retāk, varat palaist garām savu lielo iespēju. Tādēļ, ja jūsu seksuālā dzīve vairs nav tik vētraina kā attiecību sākumā, tas ir lielisks iemesls to atkal atjaunot. Turklāt ir pierādīts, ka regulāra seksuālā dzīve palīdz noregulēt ciklu: partnera organisms izstrādā hormonus, kuri ietekmē tavu reproduktīvo sistēmu, tādēļ regulāra mīlēšanās ietekmēs estrogēna izstrādes pieaugumu.

Izmantot apšaubāmas metodes

Foto: Shutterstock

Šķiet, ka 21. gadsimtā tādas lietas vairs nenotiek, taču notiek gan. Daudzas sievietes joprojām turpina ticēt dažādu burvestību spēkam. It kā viss loģiski: kādas infekcijas gadījumā, nepareiza uztura, sliktu ieradumu ietekmē olšūnas vide kļūst skāba, tādēļ sperma tajā iet bojā un nespēj olšūnu apaugļot, un tieši tāpēc arī daudzi izmanto vāju sodas šķīdumu, lai šo vidi padarītu sārmaināku un radītu labvēlīgus apstākļus apaugļošanai.

Taču ārsti ir pret šādu metodi: soda nogalina ne tikai sliktos mikroorganismus, bet arī labos, tādā veidā graujot dabisko pH līmeni. Turklāt sodas šķīduma ievadīšana makstī var veicināt iekaisuma procesus un izraisīt dzemdes kakla bojājumus – eroziju vai iekaisumu, par ko sievietes bieži vien pat nenojauš, kamēr nav aizgājušas pie ginekologa.

Sevis vainošana un rēķinu kļūdas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vainot sevi

Runājot par neauglību, mēs bieži uzskatām, ka problēma ir sievietei. Taču patiesībā vienāda atbildība gulstas uz abiem partneriem. Ārsti apgalvo, ka 40 procentos neauglības gadījumu iemeslus vajadzētu meklēt tieši vīrietī, vēl 40 procentos – sievietē, bet atlikušie 20 procenti ir abu partneru saderība. Taču nevajag celt paniku pirms laika. Atceries, ka veselam pārim, lai veiksmīgi ieņemtu bērnu, ir nepieciešams laiks no sešiem mēnešiem līdz pat gadam, dažam varbūt vēl ilgāk.

Kļūdīties aprēķinos

Viena no izplatītākajām kļūdām ir nepareiza ovulācijas laika noteikšana. Lielākajai daļai sieviešu tā notiek cikla vidū, taču tas attiecas uz sievietēm, kurām cikls ir no 28 līdz 32 dienām. Ovulācija parasti notiek 14 dienas pirms menstruāciju sākuma. Tādēļ, ja tev ir 24 dienu cikls, tad ovulācija notiek desmitajā dienā. Ja tavs cikls ir ievērojami garāks, teiksim, 42 dienas, tad var pieņemt, ka tev ovulācija notiek retāk, ne katrā ciklā. Tādā gadījumā, kā arī tad, ja tev ir neregulārs cikls (šādos gadījumos ovulācija var būt gan sestajā, gan arī 21. dienā), vai arī tu neatceries, kad tev pēdējo reizi bija menstruācijas, aizmirsti šos noteikumus. Tādā gadījumā tev neiztikt bez testa ovulācijas noteikšanai, ar kura palīdzību tu bez pūlēm uzzināsi, kad tev atvēries logs bērna ieņemšanai.

Ir vēl viena bieži novērota kļūda – ciklu skaitīt ne no pirmās menstruāciju dienas. Pirmā menstruāciju diena – kad tev sāk izdalīties asinis. Nevis diena līdz tam un nevis diena pēc tās. Veiksmīgai bērna ieņemšanai jārēķina burtiski pa stundām, lūk, kādēļ ir tik svarīgi zināt precīzu cikla sākuma dienu.

Steiga, grafiks un nemiers

Foto: Shutterstock

Dzīvot pēc grafika

Lai cik tu arī necenstos, grūtniecību nevar ieplānot. Kā jau iepriekš minēts, veselam pārim ir nepieciešams laiks no sešiem mēnešiem līdz pat gadam, lai sievietei iestātos grūtniecība. Taču daudzām sievietēm pusgads ir nepieciešams vien tādēļ, lai normalizētu savu ciklu pēc kontracepcijas līdzekļu lietošanas. Ovulācijas nebūs, kamēr cikls nekļūs regulārs. Tādēļ, ja pusgada laikā tavs cikls nav normalizējies vai tu neesi pārliecināta, ka ovulācija notiek, ir vērts apmeklēt ārstu.

Steigties

Neviens nezina, kādēļ tik daudz cilvēku ar sarkasmu attiecas pret apgalvojumu, ka pēc dzimumakta vēlams pagulēt uz muguras ar paceltu dibenu vismaz 20 minūtes. Ārsti visai vienbalsīgi apgalvo, ka šāds paņēmiens paaugstina apaugļošanās iespējas pat par 80 procentiem. Tādēļ, ja vēlies dejot uzvaras deju pēc veiksmīgas, kā tev šķiet, mazuļa ieņemšanas, nogaidi vismaz 20 minūtes, nesteidzies.

Ignorēt savu neprātīgo nemieru

Iespējams, tev vienmēr ir bijis neregulārs cikls, tādēļ tev ir grūtības palikt stāvoklī. Vai arī, iespējams, tev ir diabēts un tu vēlies pārliecināties, ka viss tiek kontrolēts, pirms paliec stāvoklī. Konsultēties ar speciālistiem – tas nenozīmē būt paranoiķim. Ir situācijas, kurās tu nedrīksti ignorēt savu satraukumu: jo tu domā ne tikai par sevi, bet arī par gaidāmo mazuli. Ja tev ir kādi jautājumi vai šaubas, labāk uzreiz atrast speciālistu, kurš tev visu paskaidros un izstāstīs par iespējamiem zemūdens akmeņiem, kuri var pagadīties tev ceļā uz gaidīto mazuli. Tādā veidā, saskaroties ar mēģinājumiem tikt pie mazuļa, tu jau tam visam būsi gatava.

Cigaretes un viņa veselība

Foto: Shutterstock

Neatmest kaitīgos ieradumus

Par šo tēmu jau ir runāts gana daudz, taču atkārtot nekad nebūs lieki: ieteicams pamest visus savus kaitīgos ieradumus kā minimums gadu pirms plānotās grūtniecības. Kāpēc sievietes turpina smēķēt un lietot alkoholiskos dzērienus, zinot, cik tas kaitnieciski iedarbojas uz spēju apaugļoties? Ārsti visā pasaulē brīdina: pirmais trimestris ir pats svarīgākais, kad veidojas bērna organisms. Nav tāda alkohola daudzuma, kas mazulim nebūtu kaitīgs. Taču dažas topošās mammas, lietojot alkoholu agrīnā grūtniecības stadijā, vēl nezina, ka ir stāvoklī. Tādēļ, ja tu vairs neizsargājies, tad attiecībās ar alkoholu un cigaretēm rīkojies tā, it kā jau būtu mazuļa gaidībās.

Aizmirst par viņa veselību

Tas, kas ir kaitīgs mūsu auglībai, var nodarīt kaitējumu arī tava partnera spējām apaugļot olšūnu. Cigaretes, alkohols, nesabalansēts uzturs – tas viss negatīvi ietekmē gan spermas kvalitāti, gan spermatozoīdu daudzumu. Pētījumi ir apliecinājuši, ka smēķēšana un aizraušanās ar alkoholu kaitē spermai hromosomu līmenī. Sperma pilnībā atjaunojas trīs mēnešu laikā, tādēļ arī tavam partnerim ir jāatsakās no kaitīgajiem ieradumiem kaut vai uz laiku, kamēr tiekat pie mazuļa. Paseko līdzi, lai viņš ēstu sabalansētu pārtiku, lai tajā būtu atrodams selēns, vitamīni E un C, kuri ir īpaši labvēlīgi vīriešu veselībai.

Kas attiecas uz temperatūras ietekmi un spēju apaugļot sievieti, domas dalās. Amerikāņu reproduktīvās veselības speciālisti apgalvo, ka tai nav svarīga loma vīriešu dzimumorgānu darbībā. Daži ārsti, savukārt, rekomendē attiekties no biežas sēdēšanas karstā vannā, pat tad, ja vīrietim nav problēmu ar spermas kvalitāti.

Ir pētījumi, kas pierāda, ka spermas kvalitāte cieš arī tad, ja vīrietis ilgstoši tur klēpī datoru, jo ilgu laiku tiek sildīti dzimumorgāni. Cita grupa speciālistu paziņojuši, ka arī starojums, kas nāk no mobilajiem tālruņiem, ietekmē vīriešu reproduktīvo veselību. Tomēr neviens no pētījumiem tā arī nav skaidri izskaidrojis siltuma ietekmi uz vīriešu auglību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!