Foto: Shutterstock

"Ļoti daudzām sievietēm ir bijuši nenotikušie (missed) vai spontānie aborti," atklāj ginekoloģe, dzemdību speciāliste un Rīgas Dzemdību nama (RDzN) Ambulatoriskās nodaļas vadītāja Sniedze Krūmiņa. Kad sieviete piedzīvojusi neveiksmīgu grūtniecību, viņas prātu pārņem daudz jautājumu, bet svarīgākais no tiem – kāpēc tas notika tieši ar mani? Dr. Krūmiņa atklāj spontānā un nenotikušā aborta iespējamos iemeslus.

Aborts ir ķermeņa nespēja saglabāt grūtniecību līdz laikam, kad auglis vēl nav spējīgs izdzīvot ārpus mātes organisma. Spontānā aborta (SA) gadījumā kādu iemeslu dēļ auglis galīgi vai pilnīgi tiek izstumts no dzemdes. Sieviete var piedzīvot agrīno spontāno abortu, kas norisinās līdz 12. grūtniecības nedēļai, un vēlīno, kas var notikt no 12. līdz pat 22. grūtniecības nedēļai. Savukārt nenotikušais aborts (missed, MA), gluži tāpat kā spontānais aborts, ir neveiksmīgi beigusies grūtniecība, taču atšķirībā no spontānā aborta nenotikušā aborta gadījumā augļa olas izstumšana no dzemdes notiek ļoti reti.

Ginekoloģe atzīst, ka pēdējo gadu laikā sieviešu skaits, kuras piedzīvojušas nenotikušo vai spontāno abortu, pieaug. Daktere stāsta, ka tikai 25 līdz 35 procenti apaugļoto olšūnu attīstās līdz dzīvi dzimušam bērnam. Viņa skaidro, ka ir gadījumi, kad auglis aiziet bojā ļoti agrīni – divas, trīs, četras vai piecas dienas pēc menstruāciju aizkavēšanās.

Ginekoloģe atklāj – viens no iemesliem ir vecums, kādā sieviete nolemj laist pasaulē pirmo mazuli. "Pieaug dzemdētāju vecums, līdz ar to abortu daudzums arī pieaug," piebilst daktere. Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka 2018. gadā mātes vidējais vecums, piedzimstot pirmajam bērnam, bija 28 gadi. Uz jautājumu, vai sievietes vecums varētu būt viens no spontānā vai nenotikušā aborta iemesliem, ginekoloģe atbild: "Varētu būt, taču tas noteikti nav ne pirmais, ne galvenais."

  • To, kāpēc ar katru gadu palielinās sievietes vidējais vecums, kad viņa nolemj dzemdēt pirmo bērnu, lasi šajā sarunā ar Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidenti Viju Veisu.

Pazīmes, kas liecina – nekavējoties jādodas pie ārsta

Par spontāno abortu sievietes ķermenis brīdina ar velkošām sāpēm vēdera lejasdaļā un asiņainiem izdalījumiem no dzimumceļiem grūtniecības laikā. Taču ir svarīgi mācēt atšķirt sāpes vēderā, ko izraisa iespējams aborts, no tām, ko izraisa dzemdes augšana un saišu aparāta iestiepums. Lielākā daļa sieviešu grūtniecības laikā piedzīvo mēnešreizēm līdzīgas sāpes vēdera lejasdaļā, taču tām ir dažāda intensitāte un raksturs.

Velkošas sāpes vēdera lejasdaļā un asiņaini izdalījumi var liecināt arī par MA, taču, kā atklāj Dr. Krūmiņa, sieviete nenotikušo abortu var arī nepamanīt un nesajust. "Noteikti uzmanība jāpievērš savām sajūtām," piebilst ginekoloģe. "Ja asiņainie izdalījumi turpinās, uzreiz jādodas pie ārsta, kurš ginekoloģiskās apskates ceļā vai ultrasonogrāfiski pārbaudīs, vai viss ir kārtībā."

Daktere: Iespējamo iemeslu ir daudz

Foto: Shutterstock

Iespējamie iemesli, kāpēc sieviete piedzīvojusi nenotikušo vai spontāno abortu, var būt dažādi. Dr. Krūmiņa uzsver, ka SA iemeslu ir ļoti daudz. Viens no tiem ir dabas likumi jeb hromosomāla pataloģija. "Daba vienkārši no augļa atbrīvojas," skaidro ginekoloģe. Kā reiz portālam "Cālis" skaidroja ginekoloģe, dzemdību speciāliste Diāna Strauberga:"Es teiktu, ka tā ir dabīgā atlase. Mēs esam nākuši no dabas, un jārēķinās, ka arī sievietes grūtniecības lietās pastāv dabas likumi. Ja grūtniecība ir ģenētiski nekvalitatīva, tas nozīmē, ka dabas likumos ir notikusi kļūda un grūtniecība pati pārtaucas. Reizēm ginekologs pat nepaspēj neko izmeklēt vai pateikt, kad jau ir sākusies dabiskā attīrīšanās – asiņošana, un ārsts var tikai pabeigt dabas iesākto procesu, lai neveidotos nekādas komplikācijas."

Tāpat abortu var veicināt jebkāda veida infekcijas (gan bakteriālas, gan vīrusi) vai dažādas saslimšanas, piemēram, slikti kompensēts cukura diabēts, vairogdziedzera pataloģijas, iedzimta trombofīlija u. c. Arī dzemdes attīstības anomālijas var būt par iemeslu augļa bojāejai.

Nedrīkst aizmirst arī par ķīmiskajām vielām jeb teratogēnajiem faktoriem, kas var izraisīt augļa bojāeju. Tās var būt dažādas ķīmiskās vielas, piemēram, sadzīvē un rūpniecībā lietojamās. Tāpat starp teratogēnajiem faktoriem minama arī smēķēšana, alkohols, narkotikas, radiācija un konkrēti medikamenti, kurus nedrīkst lietot grūtniecības laikā.

Visretāk par spontānā un nenotikušā aborta iemeslu var būt hormonu trūkums vai to nepareiza darbība.

Kaut iespējamo iemeslu, kas varētu izraisīt spontāno vai nenotikušo abortu, ir daudz, ginekoloģe atklāj, ka ne vienmēr izdodas atklāt, kāpēc grūtniecība ir beigusies neveiksmīgi. "Visgrūtāk ir atrast cēloni tieši nenotikušajiem abortiem," piebilst Dr. Krūmiņa.

Emocionālās rētas dzīst lēnāk nekā fiziskās

Uzzinot, ka grūtniecība ir beigusies neveiksmīgi, sieviete var ļoti pārdzīvot. Arī ginekoloģe stāsta, ka vislielākās rētas šāds notikums atstāj tieši sievietes emocionālajā pasaulē. "Tas ir kā jebkurš zaudējums, kas ir jāizsēro," viņa skaidro. Retāk aborts ietekmē arī sievietes fizisko veselību. Tas var notikt, piemēram, gadījumos, kad spontānais aborts notiek vēlīni un ar lielu asiņošanu. "Lai to izārstētu, ir nepieciešama ķirurģiskā operācija, un, ja asins zudums ir liels, pastāv iespēja, ka nepieciešams pārliet asinis," skaidro Dr. Krūmiņa. "Taču pēcāk viss atjaunojas un sekas nav manāmas."

MA un SA neatstāj arī nekādu iespaidu uz nākamo grūtniecību. Taču, ja sieviete vairākas reizes pēc kārtas katrā nākamajā grūtniecībā piedzīvo vienu no šiem aborta veidiem, ārsti pievērš lielāku uzmanību viņas veselībai un veic dažādas analīzes un pārbaudes, lai noskaidrotu, kāpēc notiek ieraduma aborti. Ginekoloģe atklāj, ka šādos gadījumos visbiežākais iemesls ir hromosomālas pataloģijas. "Ja sievietei ir bijuši vairāki nenotikušie aborti, bez ģenētiķa palīdzības nekas netiks atrisināts," viņa skaidro.

Kaut fiziski sievietei var nebūt nekādu šķēršļu, kas liegtu pēc MA vai SA plānot nākamo grūtniecību, viņa var izveidot emocionālu barjeru, kas var traucēt ieņemt vēl vienu bērniņu. Par to, kā emocionāli sagatavoties jaunas grūtniecības plānošanai, lasi šajā rakstā.

Taču, ja vēlme pēc nākamā bērniņa ir ļoti liela, ārsti tomēr iesaka ar šo lēmumu nesteigties. Tev nav jāgaida gadiem, lai atkal paliktu stāvoklī, pietiks vien ar sešiem mēnešiem. Ja tomēr esi palikusi stāvoklī jau ātrāk, liekam satraukumam nav pamata, taču noteikti izstāsti par sāpīgajiem pagātnes notikumiem savam ārstam.

No tā pasargāta nav neviena

Foto: Shutterstock

No nenotikušā aborta neviens nav pasargāts, jo to lielākoties nosaka dabas likumi, skaidro ginekoloģe. Taču ir veidi, kā tu vari samazināt risku piedzīvot spontāno abortu. Lūk, daži no tiem:

  • pietiekošas fiziskās aktivitātes;
  • veselīgs uzturs;
  • izvairīšanās no kaitīgo vielu lietošanas;
  • adekvāts miega režīms – grūtniecēm nevajadzētu strādāt naktīs;
  • būtu jāizvairās no ilgstošas stāvēšanas kājās un lielas fiziskās slodzes, īpaši otrajā grūtniecības trimestrī.

Minētais ne tikai samazinās spontānā aborta risku, bet arī nodrošinās veselīgāku grūtniecību, kurā gan tu, gan mazulis jutīsies labi. Pie veselīga uztura, fiziskām aktivitātēm un citām minētajām lietām vajadzētu piedomāt visas dzīves garumā – gan pirms grūtniecības, gan tās laikā, gan pēc tās, jo tikai veselīga māmiņa var dod dzīvību veselīgam mazulim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!