Foto: Shutterstock

Kevins Zelenka ir blogeris un dvīņu tētis, kurš piedāvā atbildes uz pašiem galvenajiem jautājumiem, kurus vīrieši bieži sev uzdod pirms nonākšanas tēva lomā. Te būs seši neērti jautājumi un pieredzējuša tēta atbildes.

Kevins ir autors daudziem rakstiem, piemēram, vietnēs "Doubletroubledaddy" un "Twiniversity". Pēdējie deviņi mēneši nav salauzuši tavu garu. Sienas bērnistabā ir nokrāsotas. Tu esi ticis galā ar visu, pat ar sievas fantāzijas visbagātākajām iegribām (nu vismaz centies).

Varētu šķist, ka esi gatavs kļūt par tēti – nu jau kuru katru dienu sievai jādodas uz dzemdību namu. Bet te pēkšņi zemapziņa sāk celt paniku! Bet ja nu es nebūšu labs tētis? Ja nu dzemdību laikā rodas kādi sarežģījumi? Nepārdzīvo, jo šo satraucošo šaubu un bažu periodu piedzīvo visi tēti. Kevins atbild uz visaktuālākajiem topošo un jauno tētu jautājumiem.

Kāpēc mana sieva nepriecājas par bērnu

Zinātniski ir pierādīts, ka 70 procenti sieviešu pēc dzemdībām hormonālo izmaiņu organismā dēļ pārdzīvo emocionālo krīzi – viņas var kļūt pārlieku emocionālas, raudāt un skumt bez iemesla. Šāda melanholija var turpināties no dažām minūtēm līdz dažām dienām, pastāv iespēja, ka var attīstīties pēcdzemdību depresija. Bet nav vērts panikot: ar tevi, sievu un tavu bērnu viss būs pilnīgā kārtībā.

Atbalsti savu mīļoto. Esi ar viņu īpaši uzmanīgs. Un parunājies ar ārstu. Tas viss ir pilnīgi dabiski, bet ja pret situāciju attieksies ar izpratni, tikt galā ar slikto noskaņojumu nebūs nemaz tik grūti.

  • Plašāk par to, ko darīt, ja mātes instinkts klusē, lasi rakstā šeit.

Es rūpējos par sievu, bet kurš parūpēsies par mani

Atbalsta trūkums – izplatīta problēma vīriešu vidū, kad partnere ir gaidībās un arī pēc bērna piedzimšanas. Varu ieteikt pameklēt jauno tēvu atbalsta grupas, piemēram, sociālajos tīklos vai forumos, un sāc kontaktēties ar citiem vīriešiem, kas tevi saprot. Tā tu varēsi ar viņiem apspriest viens otra pieredzi, bet daudz pieredzējušāki tēti varēs dalīties ar vērtīgiem padomiem.

Foto: Shutterstock

Mana sieva man nevelta uzmanību

Pēc mazuļa piedzimšanas neapšaubāmi, ka jūsu attiecības mainīsies. Jūs abi vairs nevarēsiet izgulēties. Tavas partneres pašapziņa droši vien nemitīgi tiecas iepretim nullei, un tas ir hormonālo izmaiņu dēļ, kā arī uzkrāto lieko kilogramu dēļ. Bet bērns mostas ik pēc divām stundām...
Vienkārši nogaidi. Jā, tavā ģimenē vairs nekas nebūs kā iepriekš, bet viss kļūs tikai labāk!

Mēs būsim finansiāli izpostīti

Finanšu jautājumus ar sievu ir vērts apspriest vēl līdz dzemdībām. Daudzas lietas bērniņam būs vajadzīgas pavisam īsu laiku, viņš tās ātri pāraugs, tādēļ ir vērts padomāt, vai kaut ko nevar iegādāties kā mazlietotu.

Nu, kaut vai gultiņu un pārtinamo galdu – šīs ietas var iegādāties no citiem vecākiem. Kur vien tas šķiet saprātīgi, centies ekonomēt, lai pietiktu naudas tam, ko būs jāiegādājas no jauna, piemēram, autosēdeklīti. Bet tev jābūt pārliecinātam, ka visas lietas, ko pērc bērnam, ir drošas.

Vai kādreiz būs vieglāk

Kā uz to skatās. Apieties ar jaundzimušo, protams, tu iemācīsies. Ar eksperimentiem un kļūdīšanos jūs ar sievu sapratīsiet, kas ir vislabākais tieši jums. Bet tiklīdz šis brīnumainais brīdis būs pienācis, bērns vairs nebūs jaundzimušais un nāksies vien tikt galā jau ar citām grūtībām.

Foto: Shutterstock

Bet tajā visā nekā traka nav. Būt vecākiem – nozīmē nemitīgi spēt adaptēties izmaiņām un mācīties visu jauno. Vienkārši esi tam gatavs.

Bet ja nu es būšu slikts tēvs

Tu to nopietni? Met pie malas šādas domas, viss tev izdosies! Ievelc dziļi elpu un sāc domāt ar galvu kā vecāks. Šis ir viens no satraucošākajiem tavas dzīves periodiem, un tici man, tas ātri paskries.

Visu telefona atmiņas karti pielādē ar video un bērna fotogrāfijām. Pavadi ar viņu visu savu brīvo laiku. Atbalsti jauno mammu un risini problēmas pēc to parādīšanās secības. Līdz ar mazuļa parādīšanos tava dzīve pārvērtīsies neparastā piedzīvojumā. Laipni lūgts tēvu brālībā, saka Kevins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!