Foto: Shutterstock
Tev radušās aizdomas, ka neesi vairs viena, ka pēc aptuveni deviņiem mēnešiem tavā dzīvē varētu ienākt mazulis? Ja tā, šis nelielais grūtniecības kalendārs varētu tev izprast ar gaidību laiku saistītos procesus. Aplūkosim, kas notiek ar tevi un gaidāmo mazuli visus grūtniecības mēnešus.

No ieņemšanas līdz 4. nedēļai

Menstruācijas ir beigušās, var parādīties neliels nogurums, bet tas pagaidām ir vienīgais, kas liecina par izmaiņām tavā ķermenī. Ceturtajā grūtniecības nedēļā embrijs ir izveidojies un sākas iekšējo orgānu attīstība. 23. grūtniecības dienā sāk pukstēt bērna sirds, un mazulis ir aptuveni piecus mm garš.

5.–8. nedēļa

Pagaidām vēl izmaiņas tavā ķermenī apkārtējiem nav pamanāmas, taču pati jūti piebriestam krūtis. Normālas ir arī tādas grūtniecībai raksturīgas parādības kā slikta dūša, nelabums, straujas garastāvokļa maiņas, smaguma sajūta kājās, aizcietējumi vai pēkšņas caurejas, paaugstināta siekalu izdalīšanās, bieža urinācija, miegainība u.c. Tā ir tava organisma reakcija uz notiekošo. Nepārpūlies un iespēju robežās neliedz sev atpūtu. Bērnam veidojas zobu aizmetņi, attīstās pirksti, noformējas ekstremitāšu segmenti. Sāk attīstīties dzimumdziedzeri, muskuļi, nervi, kaulu smadzenes, veidojas sejas vaibsti. Otrā grūtniecības mēneša beigās embriju sāk dēvēt par augli, viņa garums ir 3–4 cm un svars 2–3 g.

9.–13. nedēļa

Dzemde ir aptuveni greipfrūta lielumā. Fiziski tu noteikti jūties labāk, uzlabojas apetīte, un tu sāc pieņemties svarā, kļūsti apaļāka. Protams, topošajai māmiņai jājūtas komfortabli, tādēļ laikus vēlams iegādāties ķermeņa pārmaiņām piemērotu apģērbu, veļu un aksesuārus. Bērnam ir attīstījušās aknas un nieres, un viņš reizēm iečurā augļūdenī. Izveidojusies sejiņa, acis sedz skropstas. Ekstremitātes pagarinās, izveidojas skelets. Auglis ir sācis kustēties, taču tik nemanāmi, ka tu šīs pārmaiņas vēl nejūti. Šī mēneša laikā kļūst nosakāms augļa dzimums. Bērns ir 12 cm garš un sver 65 g.

14.–18. nedēļa

Dzemdes dibens atrodas virs simfīzes un aizvien vairāk saspiež vēdera dobuma orgānus. Iespējams, problēmas sāks sagādāt kuņģa - zarnu trakta darbība. Bērnam attīstās tauste, sāk funkcionēt garšas aparāts, un mazulis to attīsta, garšojot augļūdeņus. Pilnībā attīstās rokas, galva iegūst proporcionālāku formu, un uz tās sāk augt mati. Āda ir plāna, tai cauri spīd asinsvadu tīklojums. Spēcīgāki kļūst muskuļi, un mazulis to pierāda ar aktīvākām kustībām – māmiņa sāk tās sajust. Ceturtā mēneša beigās auglis sver ap 250 g, garums ir 20 cm. Šajā laikā ir ieteicams izdarīt ultrasonogrāfisko izmeklēšanu.

Foto: Shutterstock

19.–23. nedēļa

Tu kļūsti arvien apaļāka. Dzemde neatlaidīgi aizpilda vēdera dobumu – kļūst nedaudz grūtāk elpot, var parādīties aizdusa. Neraizējies – tās ir grūtniecībai raksturīgas un pārejošas parādības. Lieto vairāk šķidruma, palīdzot organismam attīrīties. Bērniņš aktīvi kustas – to noteikti pamanīsi! Kustību aktivitāte pieaug līdz 30. nedēļai.

Intensīvi vairojas nervu šūnas un aug galvas smadzenes. Sākot no šī brīža, katru mēnesi to masa pieaugs par 90 g. Āda ir grubuļaina, sārta, pirkstu galos veidojas nagi, attīstās pirkstu ādas zīmējums. Pilnveidojas elpošanas sistēma. Bērna dzimums ir pilnībā nosakāms, un viņa garums ir ap 30 cm, svars 650 g.

Šajā periodā grūtnieces daudz domā par dzemdībām, sāk tām gatavoties. Gatavojoties dzemdībām, daudzas sievietes satrauc jautājums – vai es tikšu ar to galā, vai spēšu pretoties sāpēm? Mūsdienu medicīna piedāvā daudzas efektīvas dzemdību atsāpināšanas metodes, taču nekas nav iedarbīgāks par pašas sievietes aktīvu darbošanos. Svarīgākais ir mācēt nepretoties dabiskajam radīšanas procesam. Nodarbībās topošajiem vecākiem tev un tavam partnerim izskaidros gan dzemdību darbības principus, gan iemācīs dzemdību laikā darboties saskaņā ar savu ķermeni – pareizi elpot, relaksēties, ieņemt dzemdību procesam atbilstošākās pozas.

24.–27. nedēļa

Tu pieņemies svarā par 400–500 g nedēļā. Turpini ievērot veselīga uztura noteikumus, atceries fiziskās aktivitātes. Atceries par sabalansētu, vitamīniem bagātīgu uzturu. Centies būt svaigā gaisā. Bērns aktīvi kustās. Viņam ir miega un nomoda periodi. Bērns sāk reaģēt uz apkārtējām skaņām. Sejā parādās uzacis, pilnveidojas deguna, ausu un kakla forma. Plaušas ir gandrīz attīstījušās, tomēr tās nav nobriedušas un pilnībā savu funkciju sāks veikt pēc bērna piedzimšanas, kad viņš izdarīs pirmo kliedzienu. Bērniņš mēdz žagoties un sūkāt īkšķi. Viņa svars ir ap kilogramu, garums – 37 cm.

Foto: Shutterstock

28.–31. nedēļa

Tava sirds strādā ar dubultu slodzi, paātrinās asins cirkulācija – tas ir normāli. Lieto vairāk dzelzi un kalciju saturošus produktus. Bērniņš ir izaudzis un aizņēmis dzemdes dobumu. Viņš māk plati atvērt acis un sāk ieklausīties skaņās, kas nokļūst līdz viņam no apkārtējās telpas. Svars ir nedaudz vairāk par 1,5 kg, garums – 42 cm.

No 30.–40. grūtniecības nedēļai vesels bērniņš ir aktīvs. Samazināts bērna kustīgums var būt saistīts ar skābekļa nepietiekamību, bet iemesls var būt arī cits, piemēram, mazuļa miera stāvoklis, grūtniecības laiks mazāks 30 nedēļām, medikamentu lietošana. Parasti mazulis ir aktīvs, kad māte atpūšas, visaktīvākās kustības ir no pulksten 20 līdz pusnaktij. Ja placenta piestiprināta priekšējā dzemdes sienā, māte bērna kustības var just sliktāk.

Mazuļa kustības sāk skaitīt ne ātrāk kā pēc 28. grūtniecības nedēļas. Ja mātes izpratnē samazinājušās bērna kustības, tam jāpievērš pienācīga uzmanība. Šāda veida sūdzības var būt nopietns brīdinājums par draudiem bērna veselībai un pat dzīvībai.

Bērna kustību skaitīšana:

• stāvoklis guļus uz sāniem;
• jāsajūt 10 kustības ne ilgāk kā divu stundu laikā;
• sajūtot piecas pārliecinošas augļa kustības ne ilgāk kā vienas stundas laikā, var pieņemt kustību biežumu kā normālu;
• ja piecas bērna kustības sajūt pusstundas laikā, kustību skaitīšanu var neturpināt.

Ja auglis ierastajā laikā vispār nekustas, nekavējoties jāgriežas tuvākajā dzemdību palīdzības iestādē, lai veiktu pārbaudes.

32.–35. nedēļa

Tu jūti savu svara pieaugumu un retas dzemdes kontrakcijas – ķermenis gatavojas bērna ceļojumam uz ārpasauli. Placenta ir sasniegusi maksimālos izmērus un iztur lielu slodzi. Parasti šajā laikā bērns ieņem to pozīciju, kurā dzims – biežāk ar galvu uz leju. Mazulis kļūst sārtāks, veidojas plāna zemādas tauku kārtiņa, ādu klāj "sierveida" ziede. Viņš sver ap 2,5 kg un ir 47 cm garš.

36.–39. nedēļa

Dzemdes svars ir palielinājies 10 reizes, bet tilpums – 500 reizes. Tavas kustības vairs nav tik veiklas – mainījies ir ķermeņa smaguma centrs. Tā kā pilnīgi precīzi dzemdību laiku noteikt nav iespējams, tev jābūt gatavai drīz doties uz dzemdību namu. Dzemdības uzskata par laicīgām no 38. līdz 42. nedēļai.

Informācija no Rīgas domes Labklājības departamenta izdotās "Māmiņas dienasgrāmatas", kas, savukārt, sagatavota Latvijas Vecmāšu asociāciju, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociāciju un Latvijas Dūlu apvienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!