Foto: Shutterstock

Visi vecāki vēlas, lai viņu bērni izaugtu kaut nedaudz labāki nekā viņi paši. Bet ne visiem vecākiem tas izdodas. Te, iespējams, talkā var nākt Hārvardas Universitātes zinātnieku ieteikti seši padomi, kā audzināt pa īstam labestīgu, atbildīgu un atsaucīgu bērnu. Ar šiem mazajiem noslēpumiem dalās vietne "Mcc.gse.harvard.edu".

Iemāci bērnam kontrolēt emocijas

Dusmas, skumjas un sarūgtinājums var izvest no pacietības ne tikai bērnu. Bet mēs saviem bērniem varam sniegt dažas mācībstundas par to, kā tikt galā ar emocijām un veltīgi netērēt savus nervus. Kad bērns ir mierīgs, parādi viņam vienkāršu tehniku: caur degunu dziļi ievilkt elpu, izelpot caur muti un aizskaitīt līdz pieci. Ja redzi, ka tavs bērns ir satraukts, atgādini viņam par šiem trīs soļiem un veiciet tos abi kopā.

Pastāsti par rīcības atbildības nozīmi

Mamma un tētis ir galvenie, kas ar savu piemēru var ietekmēt bērnu, un sekojoši – viņš centīsies līdzināties vecākiem. Pastāsti par morāli, savstarpēju palīdzību, apkārtējo pasauli un ekoloģijas problēmām, paskaidro, ko nozīmē atbildība par savu rīcību. Un pats galvenais – neaizmirsti paša teikto parādīt ar savu piemēru un atbalstīt visus labos darbus, kurus tavs bērns vēlēsies paveikt.

Iemāci bērnam būt empātiskam un palīdzēt citiem

Ir ļoti svarīgi, lai bērns spētu līdzi just ne tikai tuviniekiem un saviem draugiem, bet arī visiem pārējiem, kuri gaida atbalstu. Palūdz bērnu iedomāties, kā viņš justos, ja būtu klasē jauniņā skolēna vietā. Pastāsti arī par daudz globālākām problēmām: ko varētu darīt bērnu labā, kuriem trūkst pārtikas? Un to, kuriem nav māju? Attīsti sociālās atbildību un ļauj bērnam pieņemt lēmumus, kas ir atbilstoši viņa vecumam.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Iemāci bērnu būt pateicīgam

Tas jādara, lai tavs bērns nekautrētos lieku reizi pateikt labus vārdus un izrādīt savu pateicību, pieķeršanos kādam. Sāc ar mazumiņu: piemēram, iesaki apskaut un pateikties vecmāmiņai par gardo ēdienu, neaizmirst pateikt "paldies", palīdzēt mājas solī, lai pateiktos mammai par visu, ko viņa dara ģimenes labā. Starp citu, pētījumi parāda, ka cilvēki, kuri nekautrējas izteikt pateicību, ir daudz laimīgāki un veselīgāki par citiem, kas to nespēj.

Iemāci uzvedības etiķeti un nosaki ģimenes vērtības

Vairums vecāku ļoti jutīgi attiecas pret bērnu panākumiem skolā vai sportā. Kāpēc gan nepievērst uzmanību arī bērna ētiskajai uzvedībai? Skaidri un precīzi nosaki ģimenes vērtības un pavēro, lai gan vārdi, gan bērna rīcība tām atbilst. Vai viņš uzvedas pieklājīgi? Vai tur solījumus? Kā viņš attiecas pret vienaudžiem, kā uzvedas ar tiem, kurus netaisnīgi aizvainojis? Un neaizmirsti, no kā bērns vispirms raugās pēc piemēra!
Foto: Shutterstock

Pavadiet vairāk laika kopā

Ja tava komunikācija ar bērnu aprobežojas tikai ar sarunām par disciplīnu, tad no tevis neiznāks labākais skolotājs. Pacenties izveidot uzticamas attiecības: biežāk parunājies un paspēlējies ar bērnu, pavadiet kopā brīvo laiku, izraujieties kaut kur, protams, neaizmirstot arī parādīt, cik stipri tu mīli savu bērnu. Un tad tava atvase izaugs par labestīgu, atklātu cilvēku, kurš zinās, kas ir mīlestība un cieņa, bet pēc tam varēs ar šīm jūtām dalīties arī ar citiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!