Foto: Shutterstock
Ņemot vērā plānotu ambulatoro pakalpojumu atcelšanu un medicīnas iestāžu darba ierobežojumus Covid-19 pandēmijas laikā, daudziem vecākiem rodas jautājums – vai bērnus šajā laikā drīkst vakcinēt pēc vakcinācijas kalendāra? Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) norādījumi liecina, ka bērnu vakcinācija ir ieteicama arī šobrīd, turpinot ievērot vakcinācijas kalendāra rekomendētos intervālus.

Lai novērstu vakcīnregulējamu infekcijas slimību izplatību un uzliesmojumus Latvijā ārkārtējās situācijas laikā, vecāki aicināti turpināt veikt bērnu vakcināciju ģimenes ārstu praksēs un citās vakcinācijas iestādēs, norāda SPKC. Šobrīd, lai radītu drošus vakcinēšanas apstākļus, SPKC sadarbībā ar Nacionālās veselības dienestu ieviesuši rekomendācijas imunizācijas plānošanai un pacientu savstarpējo kontaktu samazināšanai.

Vakcinācija notiek tikai pēc iepriekšēja pieraksta ar noteiktu intervālu starp pacientiem, bet pieraksta dienā vai dienu iepriekš jāsazinās ar vakcinējamo vai to pavadošo personu – iestādei jāpārliecinās, ka bērnam, kuru vakcinēs, nav akūtu elpceļu infekcijas simptomu un citu infekcijas pazīmju (klepus, paaugstināta ķermeņa temperatūra, elpas trūkums), kā arī jāpārliecinās, ka vakcinējamajam nav bijis kontakts ar apstiprinātu Covid-19 gadījumu, vai persona nav bijusi ārzemēs pēdējo 14 dienu laikā vai neatrodas karantīnā.

Vecākam ar bērnu stingri jāievēro pieraksta datums un laiks, uz vizīti vienlaikus ierodas tikai viens bērns kopā ar vienu pavadošo personu. Vakcinācijas iestāde nodrošina iespēju veikt roku dezinfekciju, kā arī stingri ievēro nepieciešamos dezinfekcijas pasākumus. Ar pilnu vadlīniju apjomu var iepazīties SPKC mājaslapā.

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas Vakcinācijas centra vadītāja un infektoloģe Dr. Dace Zavadska portālam "Cālis" norāda, ka šobrīd vakcinēties ir droši gan bērniem, gan pieaugušajiem. Bērnu slimnīcas Vakcinācijas centrs turpina darbu, pieraksts ir stingri organizēts, kā arī tiek ievērota distance un citi drošības pasākumi. "Šobrīd stingri iesakāms turpināt kalendāro vakcināciju bērniem, jo, pirmkārt, tas nekādā veidā nepazemina organisma aizsargspējas pret koronavīrusu un citiem vīrusiem. Otrkārt, ja mēs bērnus atstājam nepasargātus, tam var būt negatīvas sekas, jo neviens jau nav atcēlis arī visas pārējās slimības. Vakcinācija neizraisa imūnsistēmai papildu slodzi vai tās mazināšanos," uzsver Zavadska.

"Arī dzīvās novājinātās vakcīnas [piemēram, vakcīna pret tuberkulozi – red.] šobrīd nekādā veidā nav bīstamas, jo tās labi organizē šūnu imunitāti, kas savukārt ir noteicošā cīņā ar vīrusiem. Nesen saņemta vakcīna nevar pasliktināt notikumu gaitu, ja arī cilvēks saslimst ar Covid-19," skaidro infektoloģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!