Foto: Shutterstock

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informē, ka ērču aktivitāte ir augusi, līdz ar to palielinās arī cilvēku vēlme pasargāt sevi no šiem nevēlamajiem meža un pļavu iemītniekiem. Viens no populārākajiem veidiem, kā izvairīties no ērču piesūkšanās, ir izsmidzinot pretērču līdzekli. Taču tas sastāv no dažādām ķīmiskām vielām. Šī iemesla dēļ kāda no "Cālis" foruma lietotājām ir noraizējusies, vai izsmidzināmais līdzeklis nekaitēs viņas gaidāmajam bērniņam. Atbild Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs, infektologs, hepatologs Māris Liepiņš.

Liepiņš skaidro, ka šajos izsmidzināmajos līdzekļos visbiežāk ir sastopamas divas ķīmiskās vielas – DEET (N,N-dietil-meta-toluamīds) un permetrīns. Pamatojoties uz zinātniskajiem pētījumiem un literatūru, nav pierādīts, ka šīs ķīmiskās vielas var nodarīt kaitējumu gaidāmajam bērniņam.

Savukārt sievietei, kura jau ir laidusi pasaulē mazuli un baro viņu ar krūti, gan vajadzētu būt piesardzīgai. Liepiņš piekodina, ka šāda veida līdzekļus nevajadzētu izsmidzināt ap krūšu galiem: "Kaut kādā minimālā, minimālā daudzumā šie līdzekļi caur ādu var uzsūkties kopējā asins straumē un radīt kāda veida pārmaiņas, kuras paredzēt nav iespējams."

"Šos insektu atbaidošos līdzekļus lieto ārkārtīgi daudz cilvēku, un arī zinātniskajā literatūrā netiek minēts, ka no tiem būtu kādas blakus parādības vai, ka tiem būtu kāda ietekme uz mazu bērnu," piebilst Liepiņš. "Jāpiemin, ka īpaši sensitīviem cilvēkiem, kas varētu būt arī grūtnieces, šie līdzekļi varētu radīt ādas alerģiskas reakcijas – izsitumus un tamlīdzīgi, taču tas nav nekas nopietns."

Taču infektologs iesaka grūtniecības laikā izvairīties no alternatīvajā medicīna iecienītām ēteriskajām eļļām, jo tās varētu negatīvi ietekmēt grūtniecību. "Noteikti alternatīvās medicīnas piekritēji man varētu šajā jautājumā oponēt, taču pētījumi par ēteriskajām eļļām nav veikti, tāpēc ieteiktu labāk neriskēt," par to, kādu līdzekļus sievietēm gaidību periodā nevajadzētu izmantot, lai izvairītos no ērcēm, atklāj Liepiņš. Tā vietā infektologs iesaka sekot SPKC ieteikumiem:

  • Izvēlēties gaišu apģērbu, uz kura ērces ir labāk saskatāmas;
  • Pastaigas laikā ik pa brīdim apskatīt apģērbu, vai uz tā nav ērces;
  • Pēc pastaigas rūpīgi pārbaudīt ne tikai apģērbu, bet arī visu ķermeni;
  • Izvēlēties piemērotus apavus, jo ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem;
  • Parūpēties, lai apģērba piedurknes, apkakle un bikšu gali būtu pietiekami noslēgti, lai zem apģērba nepakļūtu ērces.

Liepiņš stāsta, ka tautas medicīnā ir minēts, ka arī nepatīkams aromāts var atbaidīt dažādus kukaiņus. Kā piemēru infektologs min ķiploku ēšanu, ko Zviedru pētnieki ir pierādījuši kā efektīvu veidu, kā atvairīt ērces.

Tikpat svarīgi, kā pirms došanās mežā vai pastaigā pa pļavu ir uzvilkt atbilstošu apģērbu, kas pasargās no ērču piesūkšanās, ir arī pēc pastaigas sevi kārtīgi apskatīt, lai pārliecinātos, ka ērce tiešām nav piesūkusies. "Lai ērce cilvēka organismā ievadītu Laima slimību vai ērču encefalītu, viņai ir nepieciešams ilgāks laiks, tāpēc, jāatceras, ka, jo ātrāk mēs viņu noņemam, jo labāk," Liepiņš atgādina.

Ko darīt, ja ērce jau ir piesūkusies, un kā no ērču pārnēsātām slimībām pasargāt ne tikai sevi, bet arī bērnu, lasi šajā rakstā. Tur atradīsi arī rakstu izlasi, kas palīdzēs kliedēt mītus par ērču encefalītu un atgādinās, cik svarīgi ir pret to sapotēt savus bērnus. Tāpat tur būs atrodami arī pieredzes stāsti, atbildes uz populārākajiem jautājumiem par ērču encefalīta vakcīnu un skaidrojumi, kā ērču pārnēsātas slimības var vai nevar ietekmēt tavu grūtniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!