Foto: Shutterstock
Latvijā strādājošajiem vecākiem ir nodrošinātas dažādas iespējas, kas viņiem ļauj pavadīt vairāk laika kopā ar bērniem – bērna kopšanas atvaļinājums un pabalsts, apmaksāts papildatvaļinājums un iespēja strādāt nepilnu darba laiku, ko var izmantot gan mamma, gan tētis.

Kā liecina 2019. gada novembrī Labklājības ministrijas informatīvās kampaņas "Tēt, esi unikāls!" veiktā "Norstat" aptauja – tikai 20 procenti tēvu uzskata, ka viņi ģimenei un bērniem velta pietiekami daudz laika. Labklājības ministrija izceļ iespējas, ko tēvi var izmantot, lai pavadītu vairāk laika kopā ar savu ģimeni un mīļajiem.

Bērna kopšanas un paternitātes atvaļinājums

Ikvienam tētim tūlīt pēc bērna piedzimšanas ir iespēja izmantot 10 kalendāro dienu paternitātes atvaļinājumu. Tāpat mammas un tēti var izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu līdz 18 mēnešiem, kas ir pieejams, līdz bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma darba devējs piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām.

Bērna kopšanas atvaļinājums pieejams gan bērna dzimšanas, gan adopcijas gadījumā. Turklāt tētim un mammai ir iespēja izmantot 10 kalendāro dienu ilgu atvaļinājumu, kad ģimenē adoptēts bērns līdz 18 gadu vecumam.

Latvijas likumdošana arī paredz, ka abi vecāki var doties īslaicīgā prombūtnē gadījumā, ja bērns saslimt vai ar viņu notikusi kāda nelaime. Tāpat abi vecāki var būt īslaicīgā prombūtnē, lai kopā ar atvasi apmeklētu ārstus un piedalītos bērna veselības pārbaudē.

Ģimenes dzīves un darba pienākumu saskaņošanai abiem vecākiem, kuru ģimenēs aug bērns līdz 14 gadu vecumam vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, ir iespēja, vienojoties ar darba devēju, strādāt nepilnu darba laiku.

Ikgadējais atvaļinājums vecākiem kopā ar bērniem

Vecākiem, kuru ģimenēs aug bērns līdz trīs gadu vecumam vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, ir iespēja ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu izmantot vasarā vai citā laikā pēc pašu vēlēšanās, par to informējot darba devēju.

Mammām un tētiem ir pieejamas apmaksātas papildu atvaļinājuma dienas – vecākiem, kuru aprūpē ir trīs vai vairāk bērnu vecumā līdz 16 gadiem vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, pie ikgadējā atvaļinājuma ir paredzētas trīs apmaksātas papildu atvaļinājuma dienas. Savukārt vecākiem, kuru aprūpē ir viens vai divi bērni līdz 14 gadu vecumam, paredzēts papildatvaļinājums vismaz viena darba dienas apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!