Grūtniecības laikā sievietes ķermenis spēj mainīties līdz nepazīšanai – aug vēders, palielinās krūtis un dažkārt pat vēnas kļūt redzamākas. Šādas iepriekš nepieredzēs izmaiņas sievietei var radīt uztraukumu.

Viss mūsu ķermenis ir klāts ar vēnām, ar kuru palīdzību asinis nokļūst līdz sirdij. Tās ne vienmēr ir labi saskatās, taču, gaidot bērniņu, viss var mainīties. Jau grūtniecības trešajā trimestrī, ap 10. nedēļu, topošā māmiņa var novērot, ka viņas vēnas atsevišķās ķermeņa daļās, sevišķi krūšu un vēdera rajonā, ir kļuvušas pamanāmākas. Tās nav tik izteiksmīgas un redzamas kā varikozas vēnas, bet ir labāk pamanāmas nekā iepriekš.

Grūtniecībai attīstoties, vēnas var sākt izspiesties arī uz sievietes rokām un kājām. Šādas ķermeņa pārmaiņas visbiežāk piedzīvo topošās māmiņas ar gaišu vai ļoti gaišu ādas krāsu, taču arī tumšākas ādas īpašnieču vēnas var kļūt pamanāmākas grūtniecības trešajā trimestrī.

Vēnas nodrošina augli ar asiņu piegādi un barības vielām, tās ir būtiska augošā mazuļa atbalsta sistēmas sastāvdaļa. Portālā "What to Expect" minēts, ka iemels, kāpēc grūtniecības laikā tās kļūst redzamākas, ir asins daudzuma palielināšanās. Kaut krūts dziedzeri jebkurai sievietei ir labi apasiņoti, grūtniecības laikā palielinās dziedzeraudu apjoms un asins apgāde. Gaidot bērniņu, asins daudzums palielinās par aptuveni 20 līdz 40 procentiem, kas padara vēnas daudz izteiksmīgākas, kā rezultātā uz krūtīm var parādīties vēnu dzīslojumi. Jo vairāk dziedzeraudu, jo vairāk asinsvadu un sīko kapilāru, kas tos apasiņo, minēts portālā "Medicine".

Ļoti bieži vēnas atkal "pazūd" zem ādas pēc dzemdībām, taču, ja māmiņa savu mazo baro ar krūti, tās, gluži otrādi, var kļūt vēl izteiksmīgākas.

Ja vēnas uz krūtīm zīdīšanas laikā atgādina zirnekļa tīklus un papildus tam krūtis ir apsārtušas, sievieti māc slikta pašsajūta un drudzim līdzīgi simptomi, tad, iespējams, pie vainas ir mastīts – akūta krūts dziedzeru bakteriāla infekcija. Kaut šī slimība lielākoties piemeklē māmiņas, ir gadījuma, kad tā ir arī nedzemdējušām sievietēm. Vairāk par to lasi šajā rakstā.

Vai vēnu izspiešanos iespējams samazināt

Foto: Shutterstock

Portālā "Health Lines" minēts, ka nav iespējams izvairīties vai samazināt vēnu izspiešanos uz krūtīm vai vēdera grūtniecības laikā. Pati sieviete noteikti šīs ķermeņa pārmaiņas uztver jutīgāk kā apkārtējie, kas, iespējams, tās nemaz neievēro. Tāpēc ievelc dziļi elpu un centies par to nedomāt, jo, visticamāk, tās pēc dzemdībām vai zīdīšanas laika atkal kļūs mazāk redzamas.

Atceries – tavs ķermenis dara visu, kas ir tā spēkos, lai nodrošinātu topošo mazuli ar visu viņam nepieciešamo. Dažkārt tas var radīt pārmaiņas sievietes vizuālajā izskatā, taču mazuļa labsajūta ir pirmajā vietā.

Neskatoties uz to, ka izspiedušās vēnas vēdera un krūšu rajonā grūtniecības laikā ir normāla parādība, portāls "Health Lines" iesaka – ja tās tev nedod sirdsmieru, aizej pie ārsta un pārliecinies, ka viss ir kārtībā. Savukārt, ja izspiedušās vēnas papildina asas sāpes, tad gan vizītei pie ārsta vajadzētu pieteikties pēc iespējas ātrāk.

Taču grūtniecības laikā vēnu dzīslojums var kļūt redzamāks ne tikai krūšu un vēdera rajonā, bet arī uz kājām, kas jau ir bīstamāk.

  • Te lasi mammas Anetes Lārmanes stāstu par to, kā sieviete līdz ar grūtniecību tikusi arī pie dziļo vēnu trombozes, kas apdraudēja ne tikai viņas, bet arī bērna dzīvību. Kā sieviete pati atzīst – tagad viņai visu atlikušo mūžu būs jānēsā viena kompresijas zeķe.



Sieviešu pieredze

Foto: Shutterstock

Kā jau iepriekš tika minēts, izspiedušās vēnas uz krūtīm un vēdera grūtniecības laikā nav nekāds retums. To pierāda arī māmiņu
diskusijas par šo tēmu "Cālis" forumā
.

Kāda sieviete raksta: "Nu personīgi man viss milzīgais puncis ir vienās vēnās." Viņa piebilst, ka redzamas vēnas uz krūtīm esot normāla parādība.

Arī kāda cita māmiņa atklāj, ka abu grūtniecību laikā viņai bijušas ļoti izteiksmīgas vēnas gan uz krūtīm, gan vēdera. "Daktere teica, ka tas normāli, jo asins apgāde strādā 'pastiprināti' + šitā lieta parasti ir sievietēm, kas ir mazas – āda nostiepjas riktīgi un redz tos asinsvadus vairāk," viņa atstāta ārsta teikto.

Savukārt šī "Cālis" foruma lietotāja stāsta, ka viņai vienmēr bijuši viegli redzami asinsvadi, taču grūtniecības laikā tie ir kļuvuši vēl pamanāmāki.

Turpretim cita mamma diskusijā raksta: "Man līdz šim nebija redzamu asinsvadu uz krūtīm, bet tagad tos ar neapbruņotu aci ļoti labi var redzēt Es pat pat esmu krūtis nosauļojusi un cauri visam brūnumam asinsvadus var saskatīt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!