Foto: Shutterstock
Priekšā ir garas brīvdienas, kuras daudzas ģimenes kopā ar bērniem, pavadīs aktīvi atpūšoties svaigā gaisā. Bērnu slimnīcas ārsti aicina vecākus nezaudēt modrību un neaizmirst par bērnu drošību. Vieglāku veselību problēmu gadījumos vecāki par bērniem var parūpēties arī pašu spēkiem. Ja ārstēšana nesokas vai tiek pamanītas pazīmes, kas liecina par nopietnām veselības problēmām, steidzami jāmeklē ārstu palīdzība.

Portālu "Cālis" par ieteicamo rīcību gadījumā, ja garajās Līgo un Jāņu brīvdienās saslimst bērns, konsultē Zanda Pučuka, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļas vadītāja.

Kā palīdzēt mājas apstākļos

Visu akūtu saslimšanu gadījumā pastiprināti bērnam dod dzert un seko, lai urinācija būtu ne retāk kā reizi sešās stundās! Mazākiem bērniem piedāvā dzert rotaļu veidā – no mazas glāzītes, ar salmiņu, no ūdens pudeles ar sporta uzgali, ar šļirci bez adatas, ar karotīti.

Ja bērnam, kas vecāks par trim mēnešiem, paaugstinās temperatūra virs 38,5 grādiem pēc Celsija un ir diskomforts, iedod temperatūru pazeminošas zāles bērna vecumam un svaram atbilstošā devā: paracetamolu (reizes deva 15 mg/kg, līdz četrām reizēm 24 stundu laikā) vai ibuprofēnu (10 mg/kg reizes devā, līdz trim reizēm 24 stundu laikā). Citu prettemperatūras medikamentu lietošana bērniem ir aizliegta! Medikamenti neiedarbojas uzreiz – nogaidi vismaz 30–40 minūtes, līdz atkārtotai temperatūras mērīšanai! Ja bērnam iepriekš bijuši krampji paaugstinātas temperatūras gadījumā, dod zāles jau pie 38 grādu lielas temperatūras.

Gadījumos, kad bērns sūdzas par galvas, auss, kakla sāpēm, kā arī sāpēm pēc traumas vai urinējot, var iedot pretsāpju medikamentu atbilstoši iepriekšminētajām devām. Ja ir aizdomas par lūzumu, mēģini fiksēt cietušo vietu, lai tā būtu pēc iespējas nekustīga.

Nespiediet bērnu ēst, ja bērnam ir vemšana, – piedāvā padzerties ūdeni vai vieglu zāļu tēju, bieži un maziem malciņiem. Caurejas gadījumā var dot vieglus ēdienus – sausiņus, banānu, ūdenī vārītu rīsu putru, bezpiedevu jogurtu. Abos gadījumos mājās var pagatavot šķīdumu dzirdināšanai, kas sastāv no viena litra ūdens, pustējkarotes sāls un sešām tējkarotēm cukura.

Foto: Shutterstock

Savukārt, ja bērnam nav vēders izgājis trīs vai vairākas dienas, ievadi bērnam "Microlax" klizmu vai glicerīna svecīti zīdaiņiem. Bērniem pēc sešu mēnešu vecuma klizmas vietā var iedot laktulozes sīrupu bērna vecumam un svaram atbilstošā devā.

Ja bērns savainojis ādu, brūce ir jānoskalo zem ūdens un jāuzliek marles saite vai plāksteris. Sasitot galvu, ja nav samaņas zaudējuma, bērns jūtas labi, nevemj, var iedot pretsāpju līdzekli un uzlikt uz sasitās vietas aukstu kompresi.

Apdedzinātā vai applaucētā vieta ir jāpatur aukstā ūdenī piecas minūtes, var iedot pretsāpju līdzekli, uzpūst "Pantenola" putas. Nesmērē uz cietušās vietas krējumu, sviestu un citus pārtikas produktus!

Kukaiņa koduma vietai pieliec vēsu kompresi un iedod pretalerģijas medikamentus atbilstoši bērna vecumam un svaram.

Ņem vērā!

Informē savu ģimenes ārstu par jebkuru saslimšanu iespējami tuvākajā laikā. Visiem medikamentiem pirms lietošanas ir jāizlasa instrukcija. Neskaidrību gadījumā aicinām konsultēties ar ārstu vai farmaceitu, mudina ārste.

Kad steidzami jāmeklē palīdzība

Steidzami jāsazinās ar Neatliekamo medicīnisko palīdzību, ja bērnam rodas elpošanas problēmas - bērns neelpo, kļūst zilgans, ir aizrijies vai ir aizdomas par svešķermeni elpceļos, rodas smaga alerģiska reakcija ar elpošanas traucējumiem vai tūsku, klepojot ir redzams asiņu piejaukums, elpojot ir dzirdamas skaņas, bērns elpo ar grūtībām vai biežāk nekā parasti.

Tāpat pie ārsta tūdaļ jāvēršas, ja vecāki pamana aktivitātes izmaiņas:

Bērns kļūst grūti pamodināms, apātisks, apjucis, ir gaitas, runas, redzes traucējumi, atsakās ēst vai vāji zīž , pukst, sten vai nenomierināmi raud, pirmo reizi parādās krampji. Par nopietnām veselības problēmām var liecināt arī ādas izmaiņas: tā kļūt zilgana, bāla, pelēcīga, parādās izsitumi, kas nepazūd, ja tiem uzspiež un atlaiž.

Par drudzi (temperatūru virs 38,5 grādiem) ir jāuztraucas, ja temperatūra nemaz nepazeminās 30 – 40 minūšu laikā pēc prettemperatūras medikamentu lietošanas vai, ja medikamentiem ir īslaicīgs efekts, ja drudzi pavada spēcīgas galvassāpes un temperatūra turas ilgāk par piecām dienām. Mazuļiem, kas jaunāki par trim mēnešiem, bīstami ir arī 38 grādu temperatūra – šajā gadījumā bērns vienmēr jāatrāda ārstam.

Bērniem bīstama ir arī atūdeņošanās. Uz to var norādīt šādas pazīmes – urinācija nav bijusi sešas stundas, ir nepārtraukta vemšana vai caureja, bērns nedzer, tam ir sausa mute, vemj ar asinīm vai fēcēm ir asiņu piejaukums, raudāšana notiek bez asarām.

Foto: Shutterstock

Tūlītēja rīcība nepieciešama arī gadījumos, ja bērnam ir spēcīgas un progresējošas sāpes, kādas iepriekš nav bijušas, vai tās nemazinās pēc medikamentu lietošanas. Ja ir aizdomas par to, ka bērns ir saindējies ar medikamentiem, sadzīves ķīmiju, indi vai indīgiem augiem – nekavējoties jāvēršas pēc medicīniskas palīdzības.

Neatliekamā medicīniskā palīdzībā jāvēršas arī, ja rodas aizdomas par baterijas vai vairāku magnētu norīšanu, bērnu sakodis dzīvnieks vai viņš ir apdedzinājies un apdeguma laukums ir lielāks par cietušā trīs plaukstu lielumu, ja ir sāpes sēkliniekos, kā arī ir stipra asiņošana (ilgāka par 15 minūtēm, vaļēja un plaša brūce, stipras mēnešreizes meitenēm).

Ja rodas veselības problēmas svētku laikā un ģimenes ārsts nav pieejams, ir iespēja zvanīt uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 vai doties arī pie tuvākā dežūrārsta. Plašāk par šīm iespējām informāciju var atrast Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

Gadījumos, kad apdraudēta bērna dzīvība, ir jāvēršas pie Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, zvanot uz tālruni 113 vai jādodas uz tuvāko steidzamās palīdzības punktu.

BKUS Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļa strādās cauru diennakti arī brīvdienās, tomēr hronisku un vieglu veselības traucējumu gadījumos aicinām vecākus sazināties ar ģimenes ārstiem vai dežūrārstiem, lai slimnīcas mediķi varētu vairāk koncentrēt spēkus, palīdzot bērniem ar smagām veselības problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!