Foto: Shutterstock
Tavs mazulis ir nācis pasaulē un visa ģimene jau iejūtas jaunajā lomā mājas apstākļos. Nereti tieši pirmās vannošanas reizes vecākiem sagādā gana daudz baiļu – kā to darīt pareizi, lai mazajam nenodarītu pāri, lai viņam šīs ūdens procedūras sagādātu tikai baudījumu. Un cik bieži mazais jāvanno?

Kā materiālā topošajiem un jaunajiem vecākiem "Gribu būt māmiņa" uzsver tās autores Dace Rezeberga un Ilze Kreicberga, ikvakara vanna ir neatņemama mazuļa dzīves daļa. Tā nav tikai higiēniska procedūra, bet arī relaksējoša un nomierinoša – mazulis uz brīdi atgriežas ierastajā vidē – ūdenī, kurā viņš atradies visu attīstības laiku. Mazuli vannot ieteicams noteiktā laikā, lai viņš pierastu un gaidītu peldi.

Telpai, kurā bērniņu vannosi, ir jābūt siltai – ap 22–25 grādiem pēc Celsija skalas. Ūdens temperatūrai jāatbilst 37 °C – to tu vislabāk vari noteikt ar ūdens termometra palīdzību. Pārliecinies, vai visi vannošanai nepieciešamie piederumi atrodas tuvumā. Sagatavo peldei mazuļa vannu (vēlama speciāli mazulim domāta vanna), dvieli (ja iespējams – ar kapuci) un kastīti vai groziņu ar higiēnas piederumiem. Pārliecinies, vai autiņbiksītes un bērna drēbītes ir noliktas līdzās.

Un, lūk, soli pa solim speciālistu ieteikumi

Uzmanīgi izģērb bērniņu un novieto viņu uz mīkstas segas vai dvieļa. Kādu brīdi vari apmīļot mazuli vai pamasēt viņa ķermenīti – pieskārieni un glāsti labvēlīgi ietekmē mazuļa labsajūtu un attīstību.

Notīri mazuļa actiņas, vārītā ūdenī samitrinot vienreiz lietojamos kokvilnas tamponus (vienu katrai acij). Mazuļa actiņas jātīra virzienā no deniņiem uz degunu, jo arī asaras taču parasti uzkrājas iekšējos acu kaktiņos.

Nomazgā mazuļa seju – pierīti, vaigus, degunu un zodu. Ir jāmazgā tikai aizauss apvidus, auss gliemežnīca un ieeja auss kanālā, jo iekšpusē esošais sērs aizsargā un tīra ausi.

Novieto savu roku (kreiso vai labo – kā tev ērtāk) zem mazuļa muguras un satver viņa augšdelmu savā plaukstā tā, lai tava delna atrastos zem bērna paduses. Pārliecinies, ka viņa galviņa droši balstās uz tava apakšdelma.

Lēnām iegremdē mazuli ūdenī, ļaujot viņam pierast pie jaunās situācijas. Jo lēnāk to darīsi, jo vieglāk mazulim būs pierast pie ūdens, izvairoties no nevēlamā satraukuma.
Foto: Shutterstock

Paņem ķermeņa apmazgāšanai paredzēto dvielīti vai cimdiņu brīvajā rokā, saslapini to ūdenī un apmazgā mazuļa ķermenīti, īpašu uzmanību pievēršot tām ķermeņa daļām, kuras sedz autiņbiksītes, un visām ādas krokām.

Vari apmazgāt mazuļa galviņu un izmazgāt matus ar ziepēm vai šampūnu – abi tie ir pietiekami labi un nekaitē bērna veselībai. Uzmanies, lai ūdens neiekļūst bērna austiņās un ziepju vai šampūna putas – actiņās.

Uzmanīgi izcel mazuli no vannas un nosusini ar dvieli. Ja bērna āda ir sausa, vari to nedaudz ieziest ar balzamu vai bērnu eļļu.

Nebaidies mazuli iegremdēt ūdenī – dari to droši. Turot mazuli, runājies ar viņu un smaidi – mazulim ūdenī patīk. Mazulim jājūtas droši tavās rokās, tāpēc turēt viņu var ļoti dažādi – guļus uz vēdera, uz viena vai otra pleca, uz gurna, saturot ar rokām. Pēc vannas bērniņam ir lieliska apetīte un salds miegs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!