Foto: Scanpix
Vēlaties sākt piebarot mazuli ar ko nopietnāku? Šajā rakstā atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem.

Kādā vecumā sākt piebarot bērnu?

Laiks, kādā vecumā sākt piebarot mazuli ar papildēdienu, atkarīgs no tā, vai viņš līdz šim ēdis mākslīgo maisījumu vai mātes pienu. Ja mazais svarā ņemas labi un ēd mātes pienu, piebarot var sākt sešos mēnešos. Gaļu var sākt dot jau no piecu mēnešu vecuma, jo šajā periodā sāk trūkt dzelzs. Ēdot mātes pienu, dzelzs pietiek tikai līdz pieciem mēnešiem. Pirms sākt piebarojumu ar gaļu, veiciet hemoglobulīna analīzes. Pēc biezenīša vienmēr piedāvājiet krūti.

Kāda gaļa ir vislabākā zīdainim?

Par vispiemērotāko gaļu pirmajam piebarojumam speciālisti uzskata truša un teļa gaļu. Truša gaļa ir visliesākā gaļa, bet teļa gaļa satur dzelzi, tajā ir daudz olbaltumvielu. Vēlāk var turpināt ar liellopa gaļu, cūkgaļu, jēru, tīraru un vistu. Putnu gaļu uzskata par visalerģiskāko. Izvēloties gaļu veikalā, priekšroku dodiet liesākai gaļai, jo tieši taukos visvairāk uzkrājas sliktās vielas.

Vai drīkst mazulim nepiedāvāt gaļu?

Jā, bet tad ir jāievēro, lai dārzeņu biezeņu sastāvā būtu pietiekami daudz dzelzs. Gaļu var aizstāt prosa un auzu pārslas, kas arī ir bagātas ar dzelzi. Biezeņiem un putriņām piejauciet klāt augļu sulu vai biezeni. Dzelzs uzņemšanu veicina arī pietiekams C vitamīns daudzums.

Tiklīdz vēlos paēst, mazais ķeras klāt pieaugušo galda piederumiem. Tas nozīmē, ka viņaš vairs negrib mātes pienu?

Tas nozīmē, ka jūsu bērns ir attapīgs. Viņam interesē viss jaunais. Sešu mēnešu vecumā bērniem darbošanās ar karoti vai dakšu ir pilnīgi kaut kas jauns. Viņi to apgūst ātri un ar interesi. Jāmācās arī jaunas rīšanas kustības, jāsaprot, ka ieliekot mutē citas konsistences ēdienu, jāaizver mute, pareizi jānovieto kumoss uz mēles un arī jāprot to norīt. Tas gan nenozīmē, ka zīdainis vairs negrib mātes pienu.

Baroju savu mazuli ar krūti, bet vēlētos pa lēnām sākt viņu barot ar biezenīšiem un putriņām. Kad to labāk uzsākt?

Mēģiniet pirmo reizi pabarot mazuli ar biezenīti ap pusdienlaiku, jo tad lielākā daļa mazo ir pilnībā pamodušies un labā garastāvoklī. Pirms tam ļaujiet jauno ēdienu kārtīgi aplūkot. Pirms piedāvājat jauno ēdienu, parūpējieties, lai bērns nav pārāk izsalcis, bet arī ne pilnībā pieēdis punci ar mātes pienu vai piena maisījumu. Vislabāk, ja viņa apetīte tikai mostas, bet vēl nav izsalkuma stadijā.
Nedusmojieties, ja viss uzreiz nenotiek raiti. Iespējams, mazulis paņem biezenīti mutē, mēģina to norīt, bet nesanāk. Pēc divām, trim reizēm viņam apnīk šī spēle, un viņš labprāt grib māmiņas krūti vai pudelīti. Tāda eksperimentēšana ar ēdiena norīšanu var turpināties vairākas nedēļas, kamēr mazuļa mēle un mute iemācās tikt galā ar neparasto ēdiena konsistenci. Pēc biezeņa piedāvāšanas pabarojiet zīdainīti ar to ēdienu, ko viņš ēdis iepriekš – mātes pienu vai maisījumu. Pilna mātes piena ēdienreize ir jāizlaiž tad, kad mazulis spēj sātīgi paēst arī no biezenīša. Tad var mēģināt piebarot ar biezenīti arī vakariņās.

Kas varētu manam mazulim garšot vislabāk?

Lielai daļai mazuļu burkānu biezenītis šķiet ļoti garšīgs. Burkāniem piemīt viegli saldena garša, kas mazuļiem asociējas ar mātes piena garšu. Šis biezenis arī nerada aizcietējumus. Tāpat ļoti labi biezenīšiem noder citi dārzeņi – brokoļi, ziedkāposti, fenhelis vai kolrābis. Pirmajā nedēļā piedāvājiet tikai viena dārzeņa biezenīti, lai mazuļa organisms varētu pierast pie jaunā pārtikas produkta. Otrajā nedēļā papildiniet šo dārzeni ar kartupeļiem.

Vai pastāv tādi pārtikas produkti, kas mazuļa vēderiņam nav piemēroti?

Grūtāk sagremojas kāposti, lēcas, visa veida svaigi, termiski neapstrādāti dārzeņi.

Vai mazulim ir nepieciešama garšu dažādība?

Pirmā putriņa un biezenītis mazulim ir īsts garšu piedzīvojums, viņš ir gatavs diezgan ilgu laiku ēst vienas garšas produktu, tāpēc nav nepieciešamības ātri ieviest nākamo garšu. Viens jauns dārzenis nedēļā ir pilnīgi pietiekams jaunas garšas ieviešanas ritms. Turklāt nedēļas laikā var izpausties alerģiskas reakcijas, ko vieglāk ir piefiksēt, ja nedod daudz un dažādus ēdienus vienlaicīgi. Kopumā pediatri piekrīt, ka bērnam ir jādod daudzveidīgs ēdiens, jo tad bērns ēd labāk un ir mazāk izvēlīgs uz dažādām garšām arī vēlāk.

Ko darīt, ja mazulis biezenīti visu laiku spļauj ārā?

Iespējams, biezenītis ir par karstu vai arī tas ir pārāk rupji samalts. Vai arī māmiņai trūkst pacietības. Vēl viena iespēja – mazulis vienkārši vēl nav gatavs piebarojumam. Uztaisiet divu nedēļu pauzi, tad mēģiniet vēlreiz.

Vai biezeņiem jāpievieno sāls?

Nē, nevajag. Mazuļa nieres vēl nefunkcionē tik labi kā pieaugušajam. Mazuļa organismam pietiek ar iegūtajām minerālvielām no dārzeņiem, graudaugiem un gaļas.

Gatavot pašai vai pirkt burciņās – kurš biezenītis ir labāks?

Abiem ir savas priekšrocības un trūkumi. Biezenīšu gatavošana mājās aizņem daudz laika, bet mamma zina, ko piedāvā savam bērnam pusdienās. Lai biezenīti sagatavotu pašai, sastāvdaļām ir jābūt svaigām. Turklāt pašgatavots ēdiens bieži ir garšīgāks par veikalos nopērkamo.
Gatavā ēdiena priekšrocība – visas sastāvdaļas atbilst stingriem drošības noteikumiem un ir nekaitīgas.

Kam ir jāpievērš uzmanība, pērkot biezenīšus burciņās?

Ja pērkat gatavu produktu, vienmēr pievērsiet uzmanību sastāvdaļu sarakstam. Svarīgi ir, lai sastāvdaļas būtu zināma izcelsmes un vēlams – ekoloģiski tīras. Pievērsiet uzmanību, lai biezenītis nesaturētu cukuru, saldinātājus, sāli.

Vai biezenīšiem jāpievieno C vitamīns un eļļas?

Bērnu uztura eksperti uzskata, ka nav vajadzības speciāli pievienot taukvielas.Izteikti augstāks tauku saturs mazuļu barības produktos nav pieļaujams. Arī C vitamīna pievienošana nav obligāta, jo mātes piens un zīdaiņu pārtika to pilnībā nodrošina. Ja mazuļi tiek baroti ar veģetāriem ēdieniem, tad jādomā par papildus dzelzs nodrošināšanu. Šajā gadījumā vajadzētu konsultēties ar pediatru.

Vai mazulim ir nepieciešama vismaz viena siltā ēdienreize dienā?

Jā, tas būtu ieteicams. Sešu mēnešu vecumā mazuļa organisma dzelzs rezerves ir iztukšojušās. Lai tās atkal atjaunotu, bērnam ir nepieciešams minerālvielām bagāts ēdiens, dārzeņi un gaļa. Silts termiski apstrādāts ēdiens ir arī vieglāk sagremojamas.

Vai putriņas un biezenīša pārpalikumus drīkst atkārtoti uzsildīt?

Atkārtotas sildīšanas laikā pazūd daudzi svarīgi vitamīni. Nitrātiem bagātos pārtikas produktus – spinātus, fenheli – nedrīkst atkārtoti uzsildīt, jo sildīšanas laikā rodas nitrīts (tas apgrūtina skābekļa transporta asinīs) un nitrozamīni (kancerogēna viela). Pārējos dārzeņu biezeņus vēlreiz uzsildīt var.

Kas būtu jādzer mazulim?

Tiklīdz mazulis sāk ēst lielo cilvēku ēdienu, viņam vairāk nepieciešams arī šķidrums. Ēdienreižu laikā un to starplaikos piedāvājiet viņam kaut ko padzerties. Vispiemērotākais dzēriens ir nesaldināta tēja un tīrs ūdens.

Ir tā saucamais bērnu ūdens. Vai tas ir vajadzīgs?

Tetrapakas ar speciālo ūdeni ir mārketinga triks. Ja ir pieejams tīrs dzeramais ūdens, var iztikt bez bērnu ūdens.

Kad drīkst piedāvāt govs pilnpienu?

Ilgu laiku valdīja uzskats, ka pirmā dzīves gada laikā nedrīkst lietot govs pienu. Taču pēdējā laikā uztura speciālisti sāk apšaubīt šo normu. Vācu zinātnieki uzskata, ka govs pienu nedrīkst lietot tikai pirmo sešu dzīves mēnešu laikā. Otrā pusgadā mazuļi dienā var izdzert līdz 200 miligramiem govs piena. Tas ir tikpat, cik satur pilnpiena-graudaugu putra. Līdz viena gada vecumam pamatēdiens tomēr ir mātes piens vai speciālais piena maisījums

No kuriem produktiem jāizvairās, lai nerosinātu alerģiskas reakcijas?

Pirms kāda laika bērniem, kuru ģimenēs jau ir alerģijas, līdz gada vecumam neļāva dot soju, kviešus, zivis, riekstus, olas. Jaunākie alerģiju pētījumi atklāj citu ainu – soja un kvieši nelielos daudzums dzīves otrajā pusgadā ir iekļaujami, bet līdz 6 mēnešu vecumam tomēr no šiem produktiem ir jāizvairās.

Mazulim ļoti garšo cepumi. Vai tos drīkst piedāvāt?

Labāk piedāvāt cepumus, krekerus, galetes un sausiņus, kas nav pārāk saldi. Citu ierobežojumu nav.

Mazulis ēd tikai veselīgu ēdienu. Vai viņam ir jātīra zobi?

Noteikti. Kariess var rasties ne tikai cukura dēļ, bet arī ogļhidrātu ietekmē (cietes, glikoze u.c.).

Kad mēs varam aizstāt biezenīšu ēdienreizes ar normālu ēdienu?

Desmit mēnešu vecumā var mēģināt putriņu vai biezenīša vietā mazulim piedāvāt ko rupjāku un nopietnāku par blenderētu biezeni. Piemēram, gabalos sagrieztus tvaicētus vai svaigus dārzeņus, liesas gaļas gabaliņus. Svarīgi, lai ēdiens nebūtu sālīts un tam nebūtu pievienotas stipras garšvielas.

4 klasisku putru receptes

Piena - graudaugu putra

200 ml pilnpiens
20 g auzu pārslas vai putraimi
2-3 ēdamkarotes dabīga augļu sula vai biezenītis

Vienmērīgi maisot, pienā uzvāra pilngraudu pārslas, ļaut uzbriest. Pēc tam pievieno sulu vai biezenīti.

Dārzeņu – kartupeļu – gaļas putra

90-100 g dārzeņi
40-60 g kartupeļi
20-30 g liesa gaļa
1-2 tējkarotes rapšu eļļas

Dārzeņus, gaļu un kartupeļus sagriež mazos gabaliņos. Vārošā ūdenī liek sagrieztos produktus, 20 minūtes ļauj tiem sautēties zem vāka. Beigās pievieno tējkaroti rapšu eļļas.

Veģetārā putra

100 g dārzeņi
50 g kartupeļu
10 g auzu vai prosas pārslas
4 ēdamkarotes augļu sulas vai biezenīša
2 tējkarotes rapšu vai kukurūzas sēklu eļļas

Dārzeņus un kartupeļus nomazgā, nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Pievieno 150 ml verdoša ūdens, apmēram 15 minūtes ļauj sautēties zem vāka. Pievieno graudaugu pārslas un augļu sulu vai biezeni, ļauj visam sabiezēt. Beigās var pievienot nedaudz olīveļļu vai rapšu eļļu.

Graudaugu - augļu putra

20 g graudaugu pārslas (auzas, prosa)
1 ābols vai bumbieris (apmēram 100 g)
100 g svaigi augļi
1 tējkarote eļļas vai 5 g sviesta

Graudaugu pārslas uzvāra 90 ml ūdens, vienmērīgi maisot, ļaut tām uzbriest. Nomizo augļus, sagriež četras daļās, izgriež serdes, sarīvē un pievieno putrai. Sviestu vai eļļu pievieno beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!