Foto: Shutterstock

"Mana piecus gadus vecā meita baidās iemigt viena pati. Iemigšanas process aizņem divas, trīs stundas. Tiesa, ja mēs sēžam blakus, viņa iemieg 10 minūšu laikā. Tāpat viņa baidās pa dienu iet viena uz tualeti, blakus istabu. Uz maniem jautājumiem atbild dažādi: te baidās no žurkām zem gultas, tad no kāda svešinieka mājās, te no monstriem, te "pati nezinu, vienkārši gribu, lai tu ar mani gulētu". Kā viņai palīdzēt?" pēc speciālista padoma taujā kāda satraukta mamma.

Lūk, ko par bērna bailēm saka portāla "Parents" piesaistītais psihologs!

"Jūsu aprakstītās bailes ir bieža parādība bērnu vidū. Vairums mazuļu iziet caur šo savas attīstības etapu. Tas ir saistīts ar to, ka piecus gadus vecs bērns jau pietiekami labi prot fantazēt, bet, lūk, loģika un kritisks skatiens uz lietām vēl nav attīstījies pietiekami labi. Tāpēc arī bailes, kas radušās fantāziju dēļ, bērnam ir absolūti reālas. Turklāt, – jo spilgtākas fantāzijas, jo spēcīgākas bailes.

Bailes ir jūtas, kas "runā" attēlu veidā. Tādēļ pamatoti argumenti, pārbaudes, vai ir kāds zem gultas vai nav, neko nedod. Ir jāattiecas pret to iejūtīgi, ar izpratni un cieņu pret bērna jūtām. Arī ar bailēm ir "jārunā" attēlu veidā. Var izdomāt stāstus par žurkām vai monstriem, kuri atnākuši pie jums ciemos, un šo stāstu var uzzīmēt. Zīmējot bērns izsaka savas jūtas un pārdzīvojumus. Tikai obligāti briesmīgais stāsts ir jāpārvērš par smieklīgo. Tāpat talkā var nākt spēle. Un vēl pacentieties paanalizēt situāciju ģimenē pēdējo mēnešu laikā.

Ilgstošas bailes bērnam bieži vien var būt kā indikators, kas liecina par kādām problēmām ģimenē, paaugstinātu trauksmi kādam no vecākiem, nepietiekamu uzmanību pret bērnu, neveiksmīgām attiecībām ar viņa vienaudžiem un citām lietām. Pirms miega jācenšas izvairīties no vētrainām spēlēm, liekas informācijas uztveršanas.
Foto: Shutterstock

Nemainīgs un pietiekami ilgstošs rituāls ļaus veidoties ieradumam pakāpeniskai galvas smadzeņu "atslēgšanās" no aktīva darba. Var meitiņai ļaut gultā ņemt līdzi mīļāko mantiņu, ar kuru viņa nejutīsies vientuļa.

Radiet mājās mīlestības un miera pilnu atmosfēru, obligāti meitai izrādiet savu mīlestību un maigumu, veltiet viņai pietiekami daudz uzmanības. Lai katra diena meitai būtu patīkamām un dažādām nodarbēm bagāta. Bērns, kurš jūt vecāku mīlestību un rūpes, kurš apzinās savu svarīgumu un jūtas drošībā, bailes pārvar vieglāk un ātrāk."

Savukārt zemāk atradīsi virkni "Cālis" arhīva rakstus par to, no kā bērni visvairāk baidās, kāpēc un kā tikt galā ar šīm sajūtām!

Bērns baidās no svešiem cilvēkiem: ko darīt vecākiem

Vēl vakar tavs mazulis ar smaidu devās rokās katram, kurš gribēja viņu paauklēt, bet šodien viņš jau ķeras tev brunčos vai bikšu starā, skaļi protestējot un cenšoties paslēpties aiz tevis no kaimiņienes vai pat tavas draudzenes. Un nevajag ne par ko brīnīties. Tā ir pilnīgi normāla reakcija bērniem vecumā no astoņiem mēnešiem līdz pusotram gadam, bet dažiem pat ilgāk.

Lasīt vairāk

Seši tipiskākie mazuļu baiļu tipi. Palīdzības plāns, kā ar tām tikt galā

Bērns – vecumā ap diviem, trim un pat četriem gadiem – nereti bez iemesla sāk just bailes, un tas, protams, vecākiem sagādā ne mazums raižu. Kādi ir tipiskākie baiļu iemesli, kā mazulim palīdzēt tikt galā ar neparastajām bailēm, skaidro Labklājības ministrijas speciālisti.

Lasīt vairāk

Ieteikumi, kā palīdzēt bērniem pārvarēt bailes no potēm

Vakcinācija var pasargāt bērnu no dažādām saslimšanām, bet pats potēšanas process var būt visai sāpīgs. Vai Tavs bērns baidās no potēm? Samazini šīs bailes, ieklausoties pediatres Annas Birkas ieteikumos!

Lasīt vairāk

Trīs viltīgi triki, kuri palīdzēs bērnam uzvarēt pat visspēcīgākās bailes

Bieži vien vecāki paši provocē baiļu rašanos saviem bērniem. Piemēram, bērns baidās ne tik ļoti no kādas parādības, cik no pieaugušo reakcijas uz to. Un ne vienmēr šo situāciju pavada vētrainas emocijas un kliedzieni "neaiztiec", "ej malā" vai atklāta biedēšana: "Redzi to onkuli? Tagad viņš tevi paņem līdzi".

Lasīt vairāk

Kā rīkoties vecākiem, ja bērns sācis baidīties no nāves

Bērns kādā brīdī var sākt runāt par nāves tēmu – tas var būt gan saistīts ar kāda tuvinieka aiziešanu mūžībā (vai mājdzīvnieka), taču, iespējams, tam ir pavisam cits iemesls. Kāds nobijies no pasakas, cits baidās no kapiem vai sarunām par nāvi. Un vecāki ir tie, kuri var bērnam palīdzēt tikt galā ar šiem pārdzīvojumiem.

Lasīt vairāk

No tumsas, trokšņiem un zobārsta - kā palīdzēt bērnam pārvarēt dažādas bailes

Tāpat kā bērniem, arī pieaugušajiem ir dažādas bailes, kuras lielākoties sākušās tieši no mazotnes. Ar laiku cilvēks iemācās ar tām tikt galā un sadzīvot, taču bērna attīstības laikā dažādas bailes nevajag atstāt bez ievērības. Lūk, iepazīstinām tevi ar izplatītākajām bailēm bērnu vidu, kā arī iespējamajiem risinājumiem.

Lasīt vairāk

Bailīgu bērnu audzināšanā pielietojams paņēmiens – norūdīšana

Tavs bērns ir emocionāli jūtīgs? Viņam ir bail no tumsas, no palikšanas vienatnē, no rūķiem, kas var slēpties pagultē? Kā bērnam palīdzēt pārvarēt šīs bailes? Par to šajā rakstā, turklāt padomi aizgūti no mūsu mammu un vecmāmiņu pūra lādes jeb žurnāla "Padomju Latvijas Sieviete" 1974. gada 9. numura. Un pārsteidzoši, ka nekas būtībā nav izmainījies šo vairāk nekā 40 gadu laikā. Bailīgiem bērniem tiek ieteikta tā dēvētā norūdīšanās taktika, līdzīgi kā sporta treniņos, kad pakāpeniski tek palielināta slodze.

Lasīt vairāk

Par bubuļiem jeb Kā pareizi bērnu biedēt

Laikam jau būs visai maz vecāku, kuri kaut reizi nebūtu bērnu biedējuši ar bubuli, policistu vai svešu tanti, vēloties panākt sev vēlamo rezultātu. Droši vien, ka katrs no mums atcerēsies šādu epizodi no savas bērnības. Un, ja runā atklāti, šī biedēšana strādā. Bieži vien tā palīdz panākt vēlamo uzvedību, kas konkrētajā brīdī nepieciešama vecākiem. Cita lieta, ka tā strādā ne uz ilgu laiku un ir ļoti bīstama bērna psiholoģiskajai veselībai, norāda speciālisti "Woman-rules.ru". Biedēšanu komentē arī pašmāju psiholoģe.

Lasīt vairāk

Zīdainim bailes no svešiniekiem. Ko darīt un ko nedarīt vecākiem?

Ap sešu mēnešu vecumu, iespējams, ievērosi, ka tavs sabiedriskais mazulis pret svešiem cilvēkiem izturas daudz piesardzīgāk. Tas ir dabisks zīdaiņu attīstības periods. Uzskata, ka šīs bailes no svešiniekiem ir bioloģiska reakcija, kas saistīta ar cilvēces pirmsākumiem. Bailes no svešiniekiem bija dabiska aizsargreakcija, kas veicināja zīdaiņa spējas izdzīvot pirmatnējā vidē, tā savā grāmatā "Apmierināta mazuļa dienas ritms" norāda Džīna Forda, kura ir britu patronāžas māsa ar 20 gadu pieredzi bērnu aprūpē.

Lasīt vairāk

Piecgadnieks baidās gulēt savā istabā. Kā vecākiem panākt savu...

"Labdien. Mans puika no pusotra līdz diviem gadiem gulēja savā istabā, tad "nogrieza kā ar nazi" un guļ savā gultā, bet mūsu guļamistabā. Tagad dēliņam ir jau pieci gadi, un es nevaru viņu piedabūt iet uz savu istabu, jo viņam ir bail," tā portāla Cālis.lv forumā atklāj kāda māmiņa. lūdzām psiholoģes skaidrojumu un ieteikumus, ko darīt šajā situācijā.

Lasīt vairāk

Pieci sižeti pasakām, kā bērnam palīdzēt pārvarēt bailes no tumsas

Gandrīz ikvienā pasakā ir attēlota kāda konkrēta problēma un tās risinājums. Piedāvājam risinājumu pasaku veidā maza bērna hipotētiskai problēmai "bailes no tumsas". Protams, vecāki arī paši var izdomāt sižetus pasakām, bet mēs sniegsim vien mazu špikeri, kā ar pasaku palīdzību palīdzēt bērnam pārvarēt bailes no tumsas.

Lasīt vairāk

Meita vakaros neguļ, aizmieg tikai tad, ja kāds sēž blakus...

Jautājums: Meitai ir 4 gadi un ir parādījušās lielas bailes aizmigt. Iemigšana ievelkas vairāku stundu garumā, aizmiegt tikai tad, ja sēžu blakus, turu rokas un kājas. Pati dara visu, lai neaizmigtu- kustina rokas, uzsāk pirkstu rotaļas, pļāpā, ceļas pačurāt un galvenais - never ciet acis, jo tad ir tumsa un viņai nepatīk. Pāris reizes ir izteikusies par briesmoņiem, kas nāk, kad ir aizmigusi. Pusdienlaiku neguļ nemaz. Sapņo daudz un intensīvi, pēc pamošanās mēdz stāstīt visādus sapņus. Pietrūkst zināšanu, kā bērnam palīdzēt, vai risinājums varētu būt smilšu terapija pie speciālista?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!