Foto: Shutterstock

Grūtniecība ir ne tikai mazuļa gaidīšana, bet arī sagatavošanās process – pirmkārt, jaunajam statusam, bet otrkārt, mazuļa jaunajai dzīvei.
Vēl augot mammas vēderā, ir iespējams audzināt nākamo mūzikas mīļotāju, gardēdi vai valodnieku, turklāt to var sākt attīstīt, sākot no otrā grūtniecības trimestra, kad arī iespējamā toksikoze, kas topošo mammu piemeklējusi pirmajā trimestrī, pārgājusi, un interesantais sava ķermeņa stāvoklis jau var sagādāt prieku.

Portāls "Deti.mail.ru", konsultējoties ar jomas speciālistiem, apkopojis deviņus padomus, kā un ko var bērnā attīstīt vēl tad, kad viņš atrodas mammas puncī.

Veido dienas režīmu

Jau no pavisam agrīna grūtniecības perioda mazuli var radināt pie noteikta dienas režīma. Vēlams, lai tas notiek muzikālā veidā.

Izstrādā ar mazuli savu skaņu sistēmu, kas būs kā signāli noteiktām darbībām. Piemēram, tādā veidā var ieprogrammēt pamošanos. Katru rītu vienā un tajā pašā laikā (optimālais ar pulksten 7) dziedi mazulim vienu un to pašu tevis izvēlētu dziesmiņu. Tā var būt arī izdomāta, vienkāršiem vārdiem, bet katru rītu – viena un tā pati. Ar laiku mazulis sāks atpazīt pazīstamas skaņas un reaģēt uz jaunas dienas sākumu. Bet vakarā – šūpuļdziesma, signāls, ka šodien komunikācijai ir laiks beigties, jāiet gulēt.

Dienas laikā analoģiskā veidā var veidot ēšanas kultūras ieradumus: pirms katras ēdienreizes padziedi kādu "gastronomisku" dziesmu. Mazulis šīs skaņas atcerēsies un zinās, ka tagad ir pienācis ēšanas laiks. Visas šīs dziesmiņas noderēs arī pēc mazā piedzimšanas, tās palīdzēs bērnam atcerēties dienas režīmu mammas puncī un ātrāk iekārtot ēšanas un gulēšanas režīmu jau lielajā pasaulē.

Attīsti mazuļa dzirdi

Jau 12. grūtniecības nedēļā mazulis spēj lieliski dzirdēt, bet, ja viņus traucē griezīgas skaņas, tad mazulis instinktīvi ar rokām aizsedz austiņas. Galvenā un vismīļākā skaņa mazulim ir mammas balss. Tādēļ ar bērnu visu laiku ir jārunā. Tikai mammas balsij piemīt unikālais ritms un nomierinošās modulācijas spējas.

Bērniem, ar kuriem mammas ir daudz runājušās, daudz ātrāk attīstās runas prasmes, un viņu attīstība kopumā bieži vien ir priekšā citiem vienaudžiem.

Attīsti muzikālo gaumi

Bērns uz mūziku var reaģēt ar aktīvām kustībām. Kāda amerikāņu vecmāte fiksējusi, kā ultrasonogrāfijas laikā, kas veikta 33. grūtniecības nedēļā, mazulis dejojis, dzirdot Ludviga van Bēthovena piekto simfoniju. Tādēļ ir lietderīgi klausīties mūziku, tomēr ne katra melodija mazulim ir labvēlīga. Ārsti rekomendē klausīties klasisko mūziku un mūzikas terapiju pielietot ne ilgāk kā vienu stundu. Mūzikai jābūt patīkamai un mierīgai, jo tieši no pareizas izvēles būs atkarīgs mazuļa psiholoģiskais stāvoklis, viņa miegs un pašsajūta kopumā.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ritms ietekmē mazuļa uzvedību dzemdē: mainās mazuļa muskuļu tonuss, biežāks kļūst elpošanas ritms. Mediķi iesaka klausīties Frideriku Šopēnu, Pēteri Čaikovski, Volfgangu Amadeju Mocartu. Savukārt Brāmsa kompozīcijas atšķiras ar paaugstinātu trauksmi, tādēļ šīs mūzikas klausīšanos grūtniecības laikā labāk atlikt.

Mācīties komunicēt

Saikni ar mazuli sieviete var veidot ne tikai ar basi. Jau sestajā grūtniecības mēnesī mazulis sāk apzināties un reaģēt uz pieskārieniem. Glāsti, "klauvējieni" un paplikšķināšana pa vēderu mazulī attīsta komunicēšanās spējas. Uz katru viņa kustību jāatbild. Bet vēl var mazo uzaicināt uz sarunu: ja maigi paglaudīsi vēderu un ar viņu parunāsies, gan jau viņš arī atbildēs ar to pašu.

Spēlējamies

Mazulim mammas vēders ir kā liels šūpulis, kas patiesībā sniedz tik daudz iespēju. Piemēram, griežamies, griežamies un pēkšņi apstājamies. Notiekošo papildini ar rotaļīgu balss intonāciju, un mazais cilvēciņš tevī smiesies. Viņš sapratīs, ka mamma tā ar viņu rotaļājas. Arī dziesmiņas spēlei piedos jaunu, aizraujošu efektu, ja šūposies tās ritmā. Tādēļ, ja dziedi, tad labāk stāvus.

Māci pirmos vārdus

Var šķist neiespējami, taču vēl dzimšanai bērns spēj atcerēties dažus vārdus. Lieta tāda, ka skaņas nonāk līdz nervu šūnām un "aizķeras" galvas smadzeņu puslodēs, tādēļ bērns šos vārdus spēs izmantot arī savā īstajā, lielās pasaules dzīvē. Mazulim var piedāvāt apgūt pat svešvalodas vārdiņus.

Protams, mazulis nesapratīs šo vārdu jēgu, taču skaņas impulsi atstāj pēdas bērna atmiņā. Ir novērots, ka bērni, kuri dzird svešvalodas jau no pašas mazotnes, vieglāk tās apgūst bērnudārza un skolas vecumā.

Audzini gardēdi

18. grūtniecības nedēļā bērnam veidojas rīšanas reflekss, un viņš sāk pamēģināt augļūdeņus. Tad arī ir īstais laiks attīstīt bērnam garšas ieradumus. Kopā ar augļūdeņiem, bet vēlāk ar mammas pienu mazulim tiek nodots noteikts gastronomiskais kods, kas nākotnē noteiks bērna garšas. Piemēram, ja grūtniece uzturā lieto saldumus, tad arī viņas mazulim nāksies nopietni pretoties šai vēlmei ēst kaitīgos produktus.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēl mammas dzemdē mazulim ir iespējams piedāvāt jaunas garšas, paplašināt un bagātināt viņa produktu izvēli. Protams, vislabāk ēst garšīgu un vērtīgu ēdienu: dažādus dārzeņus un augļus, skābpiena produktus, dzert dabīgās sulas. Tādēļ viss šis daudz vieglāk un dabiskāk pēc tam kļūst par bērna ēdienkartes sastāvdaļu. Jo šis ēdienu klāts būs bagātīgāks, jo vieglāk būs vēlāk mazajam piedāvāt jaunus produktus.

Izstarosim labestību

Katru sekundi, ko mazulis pavada mammas puncī, viņš saņem jaunus iespaidus. Tieši tie veido viņā personību, radot neizdzēšamas pēdas viņa turpmākajā dzīvē. Vēl nedzimuša bērna attīstībai ir ļoti svarīgs mammas dvēseliskais miers, jo tieši tagad emocijas jādala uz diviem. Tādēļ topošajai mammai jāaizmirst par trauksmi, satikšanos ar nepatīkamiem cilvēkiem un nepatīkamām lietām.

Tikai varavīksne, pozitīvisms. Kad mamma smaida, mazulītim, kurš atrodas dzemdē, tiek nodots šis prieks, miers un pārliecība. Un viņš zina, ka viņu gaida un viss būs labi.

Pieradinām tēti

Ja jums mājās ir mājdzīvnieki, ar kuriem topošais tētis labprāt mīlinās, rotaļājas, tad var uzskatīt, ka viņš jau ir kļuvis par tēti. Ar mazulīša ienākšanu ģimenē ģimenes galva kļūs vēl galvenāks, tādēļ ir ļoti svarīgi tēva un mazuļa kontraltu nodibināt vēl pirms mazā dzimšanas. Turklāt tēti var paveikt daudz ko tādu, kas mammai nav pa spēkam. Piemēram, tētis var noskūpstīt mazulīša rociņu vai kājiņu caur vēderu un paklausīties, kā tur mazajam dzīvojas.

Taču runāties ar mazuli nepieciešams pietiekami skaļi un tieši, kā prot tikai vīrieši. Jo, redz, dzirde mazulim vēl nav tik labi attīstījusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!